Często pojawiające się o tej porze roku przepisy na świąteczne herbaty albo są zbyt skomplikowane, albo odwrotnie zbyt proste. Nikt nie ma czasu w ferworze świątecznych przygotowań zajmować się kompletowaniem nietypowych składników i długim przygotowywaniem herbaty, nie chcemy jednak by nasza świąteczna herbata była zwykłą czarną herbatą z goździkami.
Przepis na świąteczną herbatę
W tym roku wraz ze świątecznymi życzeniami od całego zespołu czajnikowy.pl składamy na Wasze ręce przepis prosty, lecz nie banalny.
Potrzebna będzie łyżeczka mocnej herbaty czarnej, najlepiej assam, łyżeczka startego, świeżego imbiru, laska cynamonu, nieco miodu dla osłodzenia napoju, gruby plaster pomarańczy, 5 goździków i lizak w kształcie pasiastej laski Mikołaja.
Lizaki takie utrwaliły już swoją pozycję w świątecznej popkulturze i wbrew pozorom są szeroko dostępne nawet w sieciowych marketach i niezbyt drogie. Pomarańcza zaś to coś co kojarzy się z Bożym Narodzeniem zwłaszcza w Polsce. Korzenie podkreślą rozgrzewający i zimowo-świąteczny charakter napoju.

Wykonanie herbaty jest proste. Starty imbir i herbatę zalewamy wrzątkiem, parzymy około 3 minut i odcedzamy do kubka. W między czasie w plaster pomarańczy wbijamy goździki. Do kubka wkładamy pomarańcze i laskę cynamonu oraz miód według uznania. Wkładamy też tuż przed podaniem cukrowego lizaka. Im dłużej lizak będzie w herbacie tym bardziej ją osłodzi.
Autorem tekstu jest Rafał Przybylok
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata Kafar rooibos z pomarańczą 50g
Herbata rooibos słodkie espresso 50g
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos korzenne ciasteczko 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
218 Produkty
Herbata aromatyzowana
75 Produkty
Herbata zielona matcha
22 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
103 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
35 Produkty
Przeczytaj również
Tao Chińskiej Herbaty: recenzja książki, opinie
Tao Chińskiej Herbaty, przewodnik praktyczny i kulturalny, autorstwa Ling Yun (wydawnictwo Olesiejuk) to książka o[...]
lip
Parzenie herbaty w termosie. Jak zrobić herbatę w termosie?
W okresie jesienno zimowym często przypominamy sobie o wielce praktycznym wynalazku jakim jest termos. Możliwość[...]
2 Comments
sty
Herbata pu-erh – jak parzyć?
Pu-Erhy to herbaty nadające się do wielokrotnego parzenia. Poza pierwszą preinfuzją możemy przeprowadzić kilka parzeń[...]
sie
Herbata w Turcji. Turecka herbata
Produkcję herbaty rozpoczęto w 1888 roku, lecz z niewielkim sukcesem. Dopiero pod koniec lat trzydziestych[...]
kwi
Herbata miętowa, mięta egipska Nana
Herbata miętowa, mięta egipska Nana parzenie. Parzenie: 1 łyżka mięty na 200 ml wody, woda[...]
1 Comments
mar
Czym jest cierpliwa herbata? Misty Green – zielona herbata
Misty Green jest dobrą startową herbatą, na której można spokojnie eksperymentować i uczyć się prawidłowego[...]
sty
Ile jest rodzajów herbaty?
Generalnie herbatę można podzielić botanicznie na gatunki, podgatunki i kultywary, czyli odmiany uprawne rośliny. Same[...]
sie
Nestea Lemon Light: opinie, recenzja
Nestea Light Lemon ma przyjemny lekko brązowy kolor… niestety na tym kończą się przyjemności. Chyba,[...]
kwi