ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Często pojawiające się o tej porze roku przepisy na świąteczne herbaty albo są zbyt skomplikowane, albo odwrotnie zbyt proste. Nikt nie ma czasu w ferworze świątecznych przygotowań zajmować się kompletowaniem nietypowych składników i długim przygotowywaniem herbaty, nie chcemy jednak by nasza świąteczna herbata była zwykłą czarną herbatą z goździkami.

Przepis na świąteczną herbatę

W tym roku wraz ze świątecznymi życzeniami od całego zespołu czajnikowy.pl składamy na Wasze ręce przepis prosty, lecz nie banalny.

Potrzebna będzie łyżeczka mocnej herbaty czarnej, najlepiej assam, łyżeczka startego, świeżego imbiru, laska cynamonu, nieco miodu dla osłodzenia napoju, gruby plaster pomarańczy, 5 goździków i lizak w kształcie pasiastej laski Mikołaja.

Lizaki takie utrwaliły już swoją pozycję w świątecznej popkulturze i wbrew pozorom są szeroko dostępne nawet w sieciowych marketach i niezbyt drogie. Pomarańcza zaś to coś co kojarzy się z Bożym Narodzeniem zwłaszcza w Polsce. Korzenie podkreślą rozgrzewający i zimowo-świąteczny charakter napoju.

Herbata owocowa Red Hot Orange
Herbata owocowa Red Hot Orange

Wykonanie herbaty jest proste. Starty imbir i herbatę zalewamy wrzątkiem, parzymy około 3 minut i odcedzamy do kubka. W między czasie w plaster pomarańczy wbijamy goździki. Do kubka wkładamy pomarańcze i laskę cynamonu oraz miód według uznania. Wkładamy też tuż przed podaniem cukrowego lizaka. Im dłużej lizak będzie w herbacie tym bardziej ją osłodzi.

Autorem tekstu jest Rafał Przybylok

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Tao Chińskiej Herbaty: recenzja książki, opinie

Tao Chińskiej Herbaty, przewodnik praktyczny i kulturalny, autorstwa Ling Yun (wydawnictwo Olesiejuk) to książka o[...]

Parzenie herbaty w termosie. Jak zrobić herbatę w termosie?

W okresie jesienno zimowym często przypominamy sobie o wielce praktycznym wynalazku jakim jest termos. Możliwość[...]

2 Comments

Herbata pu-erh – jak parzyć?

Pu-Erhy to herbaty nadające się do wielokrotnego parzenia. Poza pierwszą preinfuzją możemy przeprowadzić kilka parzeń[...]

Herbata w Turcji. Turecka herbata

Produkcję herbaty rozpoczęto w 1888 roku, lecz z niewielkim sukcesem. Dopiero pod koniec lat trzydziestych[...]

Herbata miętowa, mięta egipska Nana

Herbata miętowa, mięta egipska Nana parzenie. Parzenie: 1 łyżka mięty na 200 ml wody, woda[...]

1 Comments

Czym jest cierpliwa herbata? Misty Green – zielona herbata

Misty Green jest dobrą startową herbatą, na której można spokojnie eksperymentować i uczyć się prawidłowego[...]

Ile jest rodzajów herbaty?

Generalnie herbatę można podzielić botanicznie na gatunki, podgatunki i kultywary, czyli odmiany uprawne rośliny. Same[...]

Nestea Lemon Light: opinie, recenzja

Nestea Light Lemon ma przyjemny lekko brązowy kolor… niestety na tym kończą się przyjemności. Chyba,[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.