Pierwsza pisana informacja o herbacie w Polsce pochodzi z listu króla Jana Kazimierza do Ludwiki Marii Gonzagi. Była ona żoną dwóch kolejnych królów Polski Władysława IV i jego brata Jana II Kazimierza i to ona, będąc z pochodzenia Francuzką wprowadziła w Polsce zwyczaj picia herbaty. W liście Jan Kazimierz zapytuje o sposób parzenia herbaty i ilość cukru ponieważ chce spróbować. Rzecz ma miejsce w 1662 roku. Polacy w tamtych czasach to zdecydowanie kawosze. Herbata traktowana jest raczej jak zioło.

Herbata w XVIII wieku w Polsce – trucizna i miłość króla Augusta Poniatowskiego
W połowie XVIII wieku pojawia się dzieło „Nowe Ateny albo akademia wszelkiej sciencyi pełna”, gdzie herbata nazwana zostaje „herba the”.
Prawdopodobnie w tym czasie zaczyna kształtować się obecna nazwa herbaty, która jest w naszym kraju zlepkiem łacińskiego słowa „herba” oznaczającego ziele i „thea”, czyli ówczesnej nazwy herbaty. Jest to ewenement na skale światową, ponieważ Polska (także Litwa i zachodnia Białoruś) oraz Mjanma używają słów innych niż mających swe źródło w różnie czytanym chińskim słowie „cha”. Tam, gdzie herbata docierała drogą lądową utrwaliła się twarda wymowa „cza”, kraje posiadające głównie herbatę sprowadzaną drogą morską używały nazwy z południowych Chin gdzie słowo „cha” wymawiane było miękko i dało początek nazwie „tea”.
Jędrzej Kitowicz opisując zwyczaje szlacheckie pod koniec XVIII wieku pisze o herbacie, że powoduje suchoty i oziębia żołądek. Zaleca stosować ją do płukania ust po wymiotach wynikających z pijaństwa. Krzysztof Kluk – znany botanik również pod koniec XVIII wieku pisze wprost, że to trucizna i że Chiny mniej by nam zaszkodziły wszystkimi swoimi truciznami niż herbatą. Dzieli on herbatę na zieloną i czarną nazywając ją za Linneuszem: Thea bohea i Thea viridis.
Wielkim miłośnikiem herbaty jest król Stanisław August Poniatowski. Herbatę piją się na spotkaniach towarzyskich u króla i wkrótce zostaje ona napojem wyższych sfer. Mimo wszystko herbata jest bardzo niepopularna w XVIII wieku. Rejestry kupieckie mówią, że kawy sprowadza się 470 tys. ton, a herbaty zaledwie 19 ton.
Po rozbiorach Polski Polacy nauczyli się od Rosjan parzyć herbatę w samowarze. Był to wtedy najpopularniejszy bezalkoholowy napój w Rosji. Samowary stają się w Polsce popularne i zostają z nami jeszcze do czasów PRLu.

XIX i XX wiek o herbacie w Polsce
Herbata była bardzo lubianym napojem przez Marszałka Józefa Piłsudskiego, który pijał jej duże ilości. Podobno kilka kubków każdego dnia. A do herbaty wybierał wysuszone cynamonki pokrojone w plasterki. Początek XX wieku to czas, gdy herbata dogania swą popularnością kawę. Wynika to ze znacznego spadku jej ceny.
W komunistycznej Polsce niewiele herbat jest dostępnych. Znamy głównie herbatę gruzińską, indyjską madras i chiński oolong niskiej jakości.
Obecne losy herbaty w Polsce
Obecnie piją się w Polsce bardzo dużo herbaty. Około kilograma suszu roczne zużywa statystyczny Polak co stawia nas na 9 miejscu na świecie i wyprzedzamy takie herbaciane kraje jak Japonia czy Chiny. Choć od lat 90 dostępne jest coraz więcej herbaty różnych rodzajów naszą ulubioną pozostaje herbata czarna. Najchętniej pijamy ją z cytryną i cukrem i chyba taki sposób możemy nazwać naszym tradycyjnym stylem parzenia.
Autorem tekstu jest Rafał Przybylok, tekst powstał na potrzeby dokumentacji programu Pytanie na Śniadanie TVP2
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata Kafar rooibos z pomarańczą 50g – cytrusowa świeżość i relaks bez kofeiny
Herbata rooibos słodkie espresso 50g
Herbata rooibos Eggnog 50g – świąteczna mieszanka z jabłkiem, przyprawami i nutą likieru
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos korzenne ciasteczko 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
219 Produkty
Herbata aromatyzowana
80 Produkty
Herbata zielona matcha
22 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
103 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
35 Produkty
Przeczytaj również
Parzenie herbaty wodą z lodowca za 300zł
Najważniejszą jej cechą jest fakt, że była całkowicie odizolowana od ogólnoplanetarnego obiegu wody w przyrodzie[...]
maj
3 rzeczy potrzebne do zaparzenia dobrej kawy
Przygotowanie idealnej kawy będzie wymagało precyzji i nie ma tu uniwersalnych przepisów. Każde ziarno potrzebuje[...]
paź
Herbata z hibiskusa, hibiskus
Herbata z hibiskusa, hibiskus parzenie. Parzenie: 1 łyżka hibiskusa na 150 ml wody, woda o[...]
2 Comments
mar
Czarna herbata Keemun Mao Feng
Herbata ta ma ciemne, długie, niepołamane oraz skręcone listki i swoim wyglądem przypomina zieloną herbatę[...]
gru
Dobra herbata na mieście? Łatwo ją zepsuć!
Herbata coraz bardziej zyskuje na popularności, ale napić się dobrej filiżanki herbaty "na mieście" wcale[...]
kwi
Test yerba mate ekspresowa ze marketu: astra, loyd, pajarito, yer-vita
Przygotowaliśmy ślepy test 8 smaków yerba mate różnych producentów, dostępnych w sklepach. Przetestowaliśmy: Yerba mate[...]
cze
Herbata zielona Gyokuro – jedna z najszlachetniejszych na świecie
Gyokuro jest to uważana za najszlachetniejszą z japońskich, a czasem także za najszlachetniejszą na świecie[...]
1 Comments
gru
Lassi z matchą
Przy łączeniu Lassi i herbaty z pomocą przychodzi nam niezastąpiona, japońska matcha, której szeroki wachlarz[...]
sie