Powiadom mnie! Wpisz swój email, a my damy Ci znać, kiedy produkt będzie dostępny.
Email Ilość Twój e-mail zostanie wykorzystany tylko do powiadomienia Cię o dostępności.

Parzenie zielonej herbaty: Kukicha, Jak prawidłowo parzyć zieloną herbatę Kukicha, przepis

Kukicha to nietypowa herbata, ponieważ składa się głównie z gałązek, szypułek i łodyżek liści, czyli elementów, które zwykle nie są cenione w herbacie. Przywykliśmy, że herbata liściasta jest liściasta, a nie „patyczasta” jak ta. Stąd też wzięła się jej nazwa- kuki to z japońskiego – patyk.

Zwykle gałązki i łodyżki pochodzą z produkcji herbaty Matcha lub Sencha, rzadziej z produkcji Gyokuro.

Kofeina znajduje się w liściach dlatego Kukicha jest w nią uboga. Z uwagi na małą zawartość kofeiny można podawać ją dzieciom oraz pić wieczorem, kiedy nie chcemy się pobudzić. Dodaje się ją również do soków i mleka dla małych dzieci ponieważ ma właściwości zdrowotne.

Dobrze zaparzona Kukicha ma dość oryginalny smak- słodkawy i kremowy. Parzymy ją wodą o temperaturze 70-80°C, poniżej minuty. Napar ma piękny żółto-zielony kolor.

Co ciekawe, jest to jedna z herbat, które świetnie nadają się do parzenia na zimno. Aby zaparzyć Kukichę w ten sposób należy zalać ją zimną wodą i zostawić na co najmniej 15 minut. Niektóre przepisy zalecają nawet pozostawienie jej na całą noc.


Dodaj komentarz