ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Szerbet nie powinien być mylony z sorbetem, choć oba te przysmaki mają wiele wspólnego. Szerbet to napój popularny w Turcji i Iranie. Podobno pochodzi z Persji i pijany jest szczególnie chętnie podczas Ramadanu. Mówi się też, że zastępuje alkohol u ortodoksyjnych muzułmanów. Stąd tradycja każe go pić z okazji urodzenia się dziecka. Jest też specjalny szerbet zaręczynowy.

Z czego składa się szerbet?

Pomysłów i przepisów na szerbet znaleźć można wiele. Jest to napój bazujący na owocowych sokach, wodach kwiatowych, cukrze i korzennych przyprawach. Znajdziemy więc szerbety różane, wiśniowe, cytrynowe i przede wszystkim z granatu. Legenda głosi, że Sulejman Wspaniały gdy cierpiał z pragnienia w upalny dzień został poczęstowany szklaneczką szerbetu. Napój przyniósł mu takie ukojenie i przyjemność, że opróżnioną szklaneczkę zwrócił wypełniwszy ją złotem w podzięce.

Herbata ziołowa Hibiskus Karkade
Herbata ziołowa Hibiskus Karkade

Jak zrobić szerbet?

Jak przygotować sobie samodzielnie szerbet na upalne dni? Zważywszy na ogromną gamę różnych szerbetów nic nie stoi na przeszkodzie, aby poeksperymentować i wymyślić swoją własną recepturę. Dość powiedzieć, że przeszukując meandry internetu trudno trafić na dwa takie same przepisy.

Najsmaczniejszy szerbet jaki udało się nam przygotować bazuje na hibiskusie, który to – sam nie będąc herbatą – często zaliczany jest w poczet herbacianych napojów. Hibiskus jest popularny w krajach muzułmańskich, gdzie serwuje się go w postaci napoju zwanego karkade z dużą ilością cukru. Wśród składników szerbetu często pojawiają się korzenne dodatki takie jak kardamon i cynamon. Najwięcej smaku wydobyć można z nich podczas gotowania. Zabieg ten kojarzy się z indyjską masala chai i tak też postanowiliśmy go potraktować. O ile masalę przygotowuje się gotując w mleku korzenie oraz czarną herbatę, o tyle nasz szerbet przygotujemy bez mleka, a herbatę zastąpimy hibiskusem. Polecamy w tym celu użyć już gotowej mieszanki do masala chai lub samemu zaopatrzyć się w kardamon i cynamon oraz inne ulubione przyprawy i rozbić je w moździerzu.

Przepis na szerbet

  • Kardamon i cynamon oraz inne ulubione przyprawy i rozbijamy w moździerzu.
  • Łyżkę takiej mikstury gotujemy w pół litrze wody z łyżką hibiskusa.
  • Po dziesięciu minutach przecedzamy odwar do dzbanka. Dodajemy sok z połowy cytryny i szklankę soku z granatu.
  • Całość słodzimy miodem lub zwykłym cukrem. Dodajemy także wodę różaną w ilości około 100ml.
  • Powstałą miksturę chłodzimy i serwujemy z lodem.

Warto ją także rozcieńczyć wodą dla uzyskania odpowiednio orzeźwiającej proporcji. Osobiście uważamy nierozcieńczony szerbet za trochę zbyt ciężki jak na tonizujący napój na upały. Zamiast wody można użyć ogromnej ilości lodu. Wystarczy szklankę wypełnić kostkami i zalać je szerbetem. Napój taki zdecydowanie sprawdzi się w upalne dni, a gdy jeszcze podamy go z typowymi tureckimi słodkościami takimi jak chałwa, pismaniye czy lokum, z pewnością poczujemy się jak w Turcji.

Autorem tekstu jest Rafał Przybylok

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Świeża herbata Darjeeling First Flush 2018, opinie, parzenie

Wiosna przynosi wiele wyczekiwanych zmian. Wszystko jest świeże i nowe. W herbacianym świecie, także czeka[...]

Hibiskus, przepis na Egipski Przysmak Faraonów Karkade, porady

Karkade - to nazwa, która funkcjonuje tylko w Egipcie. W różnych krajach afrykańskich oraz wszędzie[...]

Bombilla: Yerba Mate

Bombilla jest to przypominająca łyżkę rurka do picia yerba mate. Istotą działania bombilli jest filtrowanie[...]

Zielona herbata na kamienie nerkowe. Picie herbaty niszczy kamienie nerkowe

Picie herbaty może zapobiegać tworzeniu się bolesnych kamieni nerkowych. Badania pokazują, że związki zawarte w[...]

1 Comments

Yerba mate po paragwajsku – jak dobrze zaparzyć ostrokrzew?

Paragwaj ma nieco inne zwyczaje związane z piciem mate. Najpopularniejsze tutaj okazuje się tereré czyli,[...]

Czym różni się herbata liściasta od herbaty ekspresowej?

Wiele mówi się o tym, że herbata liściasta jest lepsza od herbaty ekspresowej w torebkach.[...]

Herbata w Korei

Latem herbatę pija się z reguły na zimno, zamiast wody. W restauracjach często herbata, czy[...]

Herbata w Turcji

Turcja w kwestii aromatycznych napojów niemal automatycznie kojarzy się z kawą. Parzona „po turecku”, gęsta[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.