Autorem tekstu jest Adam Laska, właściciel marki Kafar (kafar.info), który prowadzi szkolenia związane z przygotowywaniem kawy.
Jak wykonać na kawie wzór „rozeta”:
- Aby wykonać latte art rozeta, w pierwszej kolejności należy zadbać o to, aby stworzyć odpowiednią powierzchnię do malowania. Wykonując dynamiczne, koliste ruchy, cienkim strumieniem mleka wyrównujemy pianę na powierzchni kawy oraz doprowadzamy do wyrównania koloru tła dla latte artu.
- Malowanie należy rozpocząć stosunkowo wcześnie, w środkowej części zawartości filiżanki, obniżając wysokość strumienia do powierzchni kawy i dynamicznie wychylając dzbanek przy jednoczesnym wykonywaniu rytmicznych ruchów na boki. Takie ustawienie powinno przyczynić się do powstania śladu z mleka na powierzchni kawy. Poprawnie wykonana rozeta, posiada rozbudowaną, zawijającą się na boki podstawę. Aby ją wykonać, należy przytrzymać wyżej opisany ruch statycznie, w jednym punkcie. Spowoduje to nakładanie się na siebie kolejnych śladów i stworzenie podstawy wzoru.
- Gdy dolna część rozety jest już gotowa, należy przesuwać strumień w kierunku krawędzi filiżanki, nie przerywając wylewania mleka. Ruchy ręki powinny być symetryczne, bez usztywniania nadgarstka i muszą współgrać z ruchami mleka. Tę fazę kończymy, gdy wzór osiągnie podobną odległość od bocznej krawędzi filiżanki, co w jego dolnej części. Całość można zakończyć mocniejszym wychyleniem dzbanka, aby wykończyć czubek rozety małym sercem.
- Nie przerywając wylewania mleka, należy następnie delikatnie podnieść dzbanek i przeciągnąć strumień idealnie przez środek powstałego wcześniej śladu. Jeśli dzbanek nie zostanie podniesiony odpowiednio wysoko, może to skutkować rozciągnięciem wzoru, zamiast właściwego wykończenia.
„Rozeta” jest wzorem, który wymaga od baristy dobrej kontroli ruchów. Dobrze wykonany wzór stanowi efektowne wykończenie każdej mlecznej kawy.
Cechy dobrze wykonanego latte artu:
- Znajduje się idealnie na środku filiżanki.
- Tło posiada jednolity kolor.
- Wzór jest symetryczny, bez żadnych zniekształceń
- Linia symetrii i linia wyznaczona przez uszko filiżanki stanowią kąt prosty.
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Herbata rooibos pomarańcza naturalna 50g
Herbata rooibos tropikalna 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
179 Produkty
Herbata aromatyzowana
71 Produkty
Herbata zielona matcha
15 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
85 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
34 Produkty
Przeczytaj również
Herbata prasowana Zhangping Shui Xian: parzenie, opinie
Zhang Ping Shui Xian (漳平 水仙- zhāng píng shuǐ xiān ) jest to oolong pochodzący[...]
gru
Oznaczenia na kawie (etykieta): data palenia kawy
Data palenia jest jedną z podstawowych informacji świadczących o jakości ziarna znajdującego się w paczce.[...]
sie
Herbata na wrzody żołądka. Badania
Problem choroby wrzodowej dotyczy co dziesiątego Polaka. Oczywiście nie chodzi tutaj wyłącznie o wrzody żołądka[...]
sty
Big Active Yerba Mate Kakao i Wanilia: recenzja, opinie
Zaczynam mieć wrażenie, że herbaty z Big Active to takie nabijanie herbciarzy w butelkę. W[...]
kwi
Herbata w Korei
Latem herbatę pija się z reguły na zimno, zamiast wody. W restauracjach często herbata, czy[...]
mar
Przepis na świąteczną herbatę z jabłkiem i rodzynkami
1/2 litra klarownego soku jabłkowego wlać do garnka, wrzucić otwartą laskę wanilii (można użyć syropu[...]
gru
Herbata ziołowa Vilcacora. Koci Pazur właściwości, działanie
Vilcacora jest świetna na jesień, bo bardzo intensywnie wzmacnia odporność. Koci Pazur, bo tak też[...]
lis
Kanapka z herbatą. Do czego można użyć fusów z herbaty?
Najlepsze będą młode i miękkie, japońskie. Zwłaszcza wysokojakościowa herbata gyokuro oraz wiosenna shincha nadają się[...]
wrz