Technika parzenia zwana z chińskiego gongfu cha to sposób parzenia herbaty zaliczany do technik wschodnich. Poza tym, że stosuje się tutaj inne parametry parzenia, głównie w odniesieniu do zwiększonej dozy suszu i skróconego czasu parzenia, jest to technika wymagająca kilku akcesoriów niestosowanych zwykle do innych technik.
Pamiętajmy, że parzenie w stylu gongfu cha nie zawsze oznacza przeprowadzanie – tak zwanej – chińskiej ceremonii herbacianej. Tak właściwie jest to technika popularna wśród wielu herbaciarzy i w niewielu sytuacjach używa się kompletu akcesoriów. Ich posiadanie pozwala jednak zaparzyć herbatę dla swych gości w nieco bardziej odświętnej atmosferze.
Poza oczywistym stolikiem z otworami zwanym cha pan czy kompletem ceramiki, a nawet maskotką – czyli tak zwanym – tea pet, herbacianym zwierzątkiem, jest też stojaczek z dziwnymi narzędziami. Przybory te kojarzące się z ołówkami w kubku na biurku często są używane nie w komplecie. Najczęściej używa się szufelki do nabierania herbaty, ale też inne mają swoje konkretne przeznaczenie. Zauważmy, że ten zestaw jest zwykle stały i posiada bardzo podobną formę.
Pękaty kubeczek przypominający wazonik to pojemnik, w którym wszystkie narzędzia stoją przy cha panie.
- Na szczycie tego pojemnika znajduje się wklęsły okrąg, przez który narzędzia są włożone do kubeczka. Ma on osobne zastosowanie, o czym nie wszyscy wiedzą. Jest to lejek do wsypywania herbaty do czajniczka.
- Kolejny, bardzo charakterystyczny to szczypce przypominające drewnianą pęsetę. Służą one do chwytania czarek podczas ich płukania.
- Mamy często w zestawie także dwie szpatułki, jedna spłaszczona, a druga przypominająca szpikulec. Płaską można zsuwać herbatę do czajniczka lub wybierać fusy z niego po zaparzeniu. Szpikulec służy do udrażniania zatkanego wylewu czajniczka. Czasem używa się go do rozdrabniania miękkich ciastek herbacianych.
- Do twardszych i bardziej zwięzłych używa się metalowego szpikulca lub noża, które też pojawiają się w zestawie. Obecna jest także wspomniana szufelka do nabierania herbaty.
- Czasem mamy tu też okrągłe widełki, które służą do podawania czarek uczestnikom spotkania by nie dotykać ich palcami.
- Najbardziej tajemniczą częścią tego zestawu jest pędzel, który przypomina zwykły, gruby pędzelek do malowania. Służy od do zgarniania rozlanej na cha panie wody, która tworząc kałuże wygląda nieestetycznie, czasem nawet maluje się tą rozlaną herbatą jakiś chiński ideogram, zwłaszcza gdy cha pan jest duży i posiada na środku panel bez otworów. Powszechnie też pędzlem tym maluje się za pomocą herbaty czajniczek lub herbacianą maskotkę by o nie zadbać i nadać im estetyczny wygląd. Ostatnim zastosowaniem pędzla jest zgarnianie z herbacianego lotosu, czyli specjalnego naczynia do prezentacji herbaty, okruszków liści.
Zachęcamy też do tworzenia swoich własnych zestawów narzędzi, ponieważ gdy parzymy herbatę techniką gonfu powinniśmy mieć pod ręką wszystko, co nam się przydaje i jest dla nas wygodne.
Autorem tekstu jest Rafał Przybylok
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Herbata rooibos pomarańcza naturalna 50g
Herbata rooibos Funky Lemon naturalna 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
179 Produkty
Herbata aromatyzowana
73 Produkty
Herbata zielona matcha
15 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
7 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
85 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
34 Produkty
Przeczytaj również
Matchawan, czarka do matchy
Matchawan lub chawan to specjalna duża czarka używana do przygotowania japońskiej herbaty matcha. Może mieć[...]
kwi
Herbata ze złocienia, Chrysanthemum tea
Herbatka ze złocienia to napar przygotowywany z ususzonych kwiatków Chrysanthemum. Złocień jest rośliną należącą do[...]
kwi
Jak zrobić własną czarną herbatę? Poradnik
Blendowanie herbaty, czyli mieszanie herbat z różnymi rzeczami jest bardzo powszechne i bardzo niemłode. Jeśli[...]
kwi
Purple tea – fioletowa herbata
Purple tea to zupełna nowość na rynku herbacianym, a przynajmniej w porównaniu z innymi kolorami,[...]
maj
Gdzie wybrać się na dobrą kawę i herbatę w Warszawie? (odcinek 1)
Zapraszamy na pierwszy odcinek przewodnika po dobrych lokalach, w których napijecie się najlepszej kawy i[...]
cze
Jak podrabiano herbatę? Fałszowanie herbaty, podróbki herbaty, historia
W 1818 roku popularność i zapotrzebowanie na herbatę w Anglii sięgnęły takiego poziomu, że opłacalne[...]
wrz
French Press, opinie. Jak dobrze i łatwo parzyć kawę? Porady
Parzenie kawy za pomocą French Pressa rozpoczynamy od przelania naczynia wrzątkiem, aby zapobiec zbyt szybkiej[...]
kwi
Herbata Matcha, właściwości, parzenie, historia
Samo zaparzenie herbaty Matcha może być dużo prostsze. Do przygotowania naparu potrzebujemy specjalnej miski zwanej[...]
wrz