ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Technika parzenia zwana z chińskiego gongfu cha to sposób parzenia herbaty zaliczany do technik wschodnich. Poza tym, że stosuje się tutaj inne parametry parzenia, głównie w odniesieniu do zwiększonej dozy suszu i skróconego czasu parzenia, jest to technika wymagająca kilku akcesoriów niestosowanych zwykle do innych technik.

Pamiętajmy, że parzenie w stylu gongfu cha nie zawsze oznacza przeprowadzanie – tak zwanej – chińskiej ceremonii herbacianej. Tak właściwie jest to technika popularna wśród wielu herbaciarzy i w niewielu sytuacjach używa się kompletu akcesoriów. Ich posiadanie pozwala jednak zaparzyć herbatę dla swych gości w nieco bardziej odświętnej atmosferze.

Poza oczywistym stolikiem z otworami zwanym cha pan czy kompletem ceramiki, a nawet maskotką – czyli tak zwanym – tea pet, herbacianym zwierzątkiem, jest też stojaczek z dziwnymi narzędziami. Przybory te kojarzące się z ołówkami w kubku na biurku często są używane nie w komplecie. Najczęściej używa się szufelki do nabierania herbaty, ale też inne mają swoje konkretne przeznaczenie. Zauważmy, że ten zestaw jest zwykle stały i posiada bardzo podobną formę.

Zestaw akcesoriów do parzenia herbaty Cha Dao
Zestaw akcesoriów do parzenia herbaty Cha Dao

Pękaty kubeczek przypominający wazonik to pojemnik, w którym wszystkie narzędzia stoją przy cha panie.

  • Na szczycie tego pojemnika znajduje się wklęsły okrąg, przez który narzędzia są włożone do kubeczka. Ma on osobne zastosowanie, o czym nie wszyscy wiedzą. Jest to lejek do wsypywania herbaty do czajniczka.
  • Kolejny, bardzo charakterystyczny to szczypce przypominające drewnianą pęsetę. Służą one do chwytania czarek podczas ich płukania.
  • Mamy często w zestawie także dwie szpatułki, jedna spłaszczona, a druga przypominająca szpikulec. Płaską można zsuwać herbatę do czajniczka lub wybierać fusy z niego po zaparzeniu. Szpikulec służy do udrażniania zatkanego wylewu czajniczka. Czasem używa się go do rozdrabniania miękkich ciastek herbacianych.
  • Do twardszych i bardziej zwięzłych używa się metalowego szpikulca lub noża, które też pojawiają się w zestawie. Obecna jest także wspomniana szufelka do nabierania herbaty.
  • Czasem mamy tu też okrągłe widełki, które służą do podawania czarek uczestnikom spotkania by nie dotykać ich palcami.
  • Najbardziej tajemniczą częścią tego zestawu jest pędzel, który przypomina zwykły, gruby pędzelek do malowania. Służy od do zgarniania rozlanej na cha panie wody, która tworząc kałuże wygląda nieestetycznie, czasem nawet maluje się tą rozlaną herbatą jakiś chiński ideogram, zwłaszcza gdy cha pan jest duży i posiada na środku panel bez otworów. Powszechnie też pędzlem tym maluje się za pomocą herbaty czajniczek lub herbacianą maskotkę by o nie zadbać i nadać im estetyczny wygląd. Ostatnim zastosowaniem pędzla jest zgarnianie z herbacianego lotosu, czyli specjalnego naczynia do prezentacji herbaty, okruszków liści.
Naczynie do prezentacji liści herbaty Cha He
Naczynie do prezentacji liści herbaty Cha He

Zachęcamy też do tworzenia swoich własnych zestawów narzędzi, ponieważ gdy parzymy herbatę techniką gonfu powinniśmy mieć pod ręką wszystko, co nam się przydaje i jest dla nas wygodne.

Autorem tekstu jest Rafał Przybylok

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Matchawan, czarka do matchy

Matchawan lub chawan to specjalna duża czarka używana do przygotowania japońskiej herbaty matcha. Może mieć[...]

Herbata ze złocienia, Chrysanthemum tea

Herbatka ze złocienia to napar przygotowywany z ususzonych kwiatków Chrysanthemum. Złocień jest rośliną należącą do[...]

Jak zrobić własną czarną herbatę? Poradnik

Blendowanie herbaty, czyli mieszanie herbat z różnymi rzeczami jest bardzo powszechne i bardzo niemłode. Jeśli[...]

Purple tea – fioletowa herbata

Purple tea to zupełna nowość na rynku herbacianym, a przynajmniej w porównaniu z innymi kolorami,[...]

Gdzie wybrać się na dobrą kawę i herbatę w Warszawie? (odcinek 1)

Zapraszamy na pierwszy odcinek przewodnika po dobrych lokalach, w których napijecie się najlepszej kawy i[...]

Jak podrabiano herbatę? Fałszowanie herbaty, podróbki herbaty, historia

W 1818 roku popularność i zapotrzebowanie na herbatę w Anglii sięgnęły takiego poziomu, że opłacalne[...]

French Press, opinie. Jak dobrze i łatwo parzyć kawę? Porady

Parzenie kawy za pomocą French Pressa rozpoczynamy od przelania naczynia wrzątkiem, aby zapobiec zbyt szybkiej[...]

Herbata Matcha, właściwości, parzenie, historia

Samo zaparzenie herbaty Matcha może być dużo prostsze. Do przygotowania naparu potrzebujemy specjalnej miski zwanej[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.