Autorką tekstu jest Joanna (Liu Mulan Blog)
Herbata Bai Hao Yin Zhen
Herbata: Bai Hao Yin Zhen
Pochodzenie: Fuding, Fujian, Chiny.
Zbiór: Wiosna 2013
Sprzedawca: Five Star Tea.
Degustowana przeze mnie herbata biała jest najwyższej jakości. Kupiłam ją w nieistniejącym już sklepie Five Star Tea. Mowa o Bai Hao Yin Zhen, która składa się w całości ze świeżych pączków z krzewu herbacianego. Herbata ta zbierana jest późnym rankiem, następnie zerwane pączki są układane w koszu i pozostawione na słońcu do zwiędnięcia. W ten sposób suszą się w niskiej temperaturze co pozwala na zachowanie między innymi tych pięknych włosków widocznych na liściach. Dodatkowo tak przetworzona herbata zawiera dużo przeciwutleniaczy.


Parzenie herbaty Bai Hao Yin Zhen
Liście przed parzeniem pachną obłędnie, trochę orzechowo. Do zaparzenia użyłam wody o temperaturze 75 stopni C, 3 gramy na 100 ml gaiwan.



Pierwsze parzenie trwało 2 minuty. Napar był koloru słomkowo-żółtego, aromat był delikatnie kwiatowy. Smak bardzo gładki, można powiedzieć, że lekko kremowy o przyjemnej słodkiej owocowej nucie.

Drugie parzenie było 3 minutowe. Napar był tego samego koloru co poprzednio, aromat tak samo. Smak jednak się rozwinął. Zdecydowanie bardziej wyczuwalna była owocowa nuta która pozostawiała na języku świetny posmak. Był to trochę smak liczi, trochę ananasa. Jednak nie był on na pierwszym planie a bardziej z tyłu taki typowy “aftertaste” .
Kolejne parzenie trwało 5 minut i utrzymało smak na tym samym poziomie. Niektórzy twierdzą, że tą herbatę można parzyć wiele razy, ja jednak do tej pory zawsze kończyłam na 3. Może przy zmodyfikowanej temperaturze i czasie parzenia można wyciągnąć z niej więcej? Kto wie.

Wygląd liści po parzeniu to prawdziwa bajka. Piękne całe, lśniące pąki. To taka przysłowiowa wisienka na torcie, żebyśmy nie zapomnieli jak wspaniała była herbata, którą właśnie wypiliśmy.
Poznaj produkty czajnikowy.pl
Herbata czysta
189 Produkty
Herbata aromatyzowana
82 Produkty
Herbata zielona Matcha
16 Produkty
Herbata czerwona
10 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
91 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
38 Produkty
Przeczytaj również
Czarna herbata Assam Hattialli
Herbaty Assam wykorzystywane są w mieszankach śniadaniowych ze względu na swój wyraźny smak. Często dodaje[...]
lut
Herbata z Nepalu. Herbata Nepalska rodzaje i zbiory
Herbata nepalska produkowana jest w sześciu najbardziej znanych regionach Ilam, Panchthar, Dhankuta, Terhathum, Sindhulpalchok i[...]
lis
Kofeina dla zagubionych
Dlatego czasem piję kawę, czasem herbatę, choć jeszcze rok temu nie uwierzyłabym, że w „egoizmie”[...]
mar
Przepis na Masala Chai rozgrzewająca indyjska herbata z mlekiem, porady
Żeby przygotować Masala Chaj potrzebujemy specjalną mieszankę, można dostać różne na rynku i również przepisów[...]
sty
Liść oliwny dla dzieci? Herbata z liścia oliwnego, zastosowanie, parzenie, właściwości
Według mnie największą zaletą jest ciekawy smak i piękna prezencja w filiżance. Liście oliwki można[...]
maj
Kawa Peaberry – co musisz wiedzieć
Peaberry, PB, ziarno perłowe czy caracol - wszystkie te nazwy odnoszą się do specyficznej, okrągłej[...]
sty
Sir Edward Tea Black African test, opinie
W smaku w pierwszym uderzeniu otrzymujemy garbnikową moc, a po niej już tylko kwaśna metaliczność.[...]
kw.
Jak przechowywać herbatę pu-erh
W warunkach domowych doskonale sprawdzą się drewniane pudełka i szufladki przeznaczone do przechowywania herbat prasowanych.[...]
lip