Na opakowaniach herbaty często można znaleźć oznaczenie literowe mówiące o jej jakości. Tajemnicze kody oznaczają nie tylko który z kolei listek na gałązce został użyty do produkcji danego suszu czy procesy jakim została herbata poddana w czasie produkcji ale również porę roku w jakiej odbył się zbiór. Warto sobie zatem przybliżyć znaczenia poszczególnych symboli aby kupując herbatę świadomie w pełni cieszyć się ulubionym naparem. Na początek opiszmy liście na herbacianej gałązce gdyż tym przypisane są poszczególne oznaczenia.lisc

Na podstawie rysunku możemy wyróżnić już pierwsze litery oznaczeń.

T

Tip (tipy)

herbata wykonana z nierozwiniętych pączków

F

Flowery

herbata z pączka i pierwszych dwóch listków czyli tak zwanego „kwiatu” (nie chodzi tu bynajmniej o kwiat herbaty ponieważ tych się nie zbiera do naparów)

G

Golden

herbata o złocistym kolorze listków i naparu

O

Orange

herbata sporządzona z długich i wąskich liści

P

Pekoe

herbata z liści nieco krótszych i grubszych

S

Souchong

herbata przygotowana najgrubszych i mięsistych liści, podłużnie zwiniętych

Poznaj produkty czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu oraz ilość potrzebnych sztuk.