Mate green to, można by powiedzieć, piąty rynek mate i piąty jej rodzaj mate. Nie znajduje się on w standardowej klasyfikacji gatunków i rodzajów mate lecz uważam, że powinien ponieważ tak zwana mate green jest odmienna od mate popularnych w Ameryce Południowej, tak jak gust europejski odbiega od tego, jakim szczycą się narody mające yerbę w swej kulturze głęboko zakorzenioną.
Mate green a mate z Urugwaju – różnice
Mate green to mate brazylijska produkowana na zewnętrzny rynek zupełnie jak w przypadku urugwajskiej. Swoją drogą zarówno mate green jak i typowe urugwajskie marki mają zbliżony smak. Różnica jest w gradacji i w ilości łodyżek. Mate green jest grubo cięta, ma liście znacznie większe od urugwajskich, większe nawet od mate argentyńskich, które to cechowały się największym liściem spośród podstawowych czterech krajów. Jej proces obróbki pomija element nadający liściom charakterystyczny, dymny posmak. Innymi słowy, jest to mate sin humo, czyli bezdymna, co znaczy, że jest suszona ciepłym powietrzem, a nie ogniem wraz z dymem. Jest także praktycznie bezpyłowa, czyli sin pulvo, proces odpyłowania sprawia, że napar jest dużo bardziej klarowny, a picie łatwiejsze nawet przy braku wprawy. Standardowo ma także niewiele łodyżek, bo około 5%, czyli właściwie należałoby powiedzieć dodatkowo sin palo.

Mate dla Europejczyków?
Jak łatwo się domyśleć mate green nie jest bardzo podobna do mate argentyńskich, a już tym bardziej paragwajskich ale właśnie o to chodziło. Jest to mate dla gringos, czyli dla nas, Europejczyków. Jednak zauważyć trzeba, że także wśród nas, nie ma zgody na tej płaszczyźnie ponieważ część osób gustuje jednak w mate tradycyjnej, inni zaś wolą taką, która bardziej pasuje w Europejskie podniebienia. Mówi się czasem, że to mate dla tych, którzy nie lubią mate, ponieważ jej smak nie jest taki jak prawdziwej mate. Bo przecież bez dymu, pyłu i łodyżek nie ma prawdziwej mate.
Czy to właściwa postawa? Moim zdaniem nie. Nie tylko dlatego, że sam cenie sobie od czasu do czasu lekki, orzeźwiający smak mate green, ale przede wszystkim dlatego, że to element naszej kultury yerbowej. Nasza własna, europejska mate, mimo że produkowana w Brazylii.
Podsumowując zatem, mate green produkowana jest w Brazylii i cechuje się typowym dla yerba mate z tego kraju świeżym, ziołowym aromatem, obrabiana jest bezdymnie toteż pozbawiona jest typowego dla mate posmaku dymu i ognia. Przez brak pyłu jest lżejsza i łagodniejsza w smaku, bardziej świeża lecz również mniej pobudzająca.
Rodzaje mate green
Jeśli chodzi o dostępne na rynku rodzaje mate green to niestety najczęściej możemy znaleźć ją pod nazwą właśnie „mate green”, co sprawia, że istnieje tak jakby jedna marka za to w wielu odsłonach smakowych ponieważ ulubiliśmy sobie mate z dodatkami, a ta aż się prosi o różnego rodzaju aromaty, owoce i kwiaty. Toteż spotkamy na rynku niezliczoną ilość mieszanek smakowych komponowanych na bazie omawianej mate. Również dostępna jest wersja palona, która poza ciemnymi, prawie czekoladowymi w kolorze liśćmi cechuje się aromatem przywodzącym na myśl kawy zbożowe.
Autorem tekstu jest Rafał Przybylok
Fotografia główna: Jadwiga Janowska
Poznaj produkty czajnikowy.pl
Herbata czysta
189 Produkty
Herbata aromatyzowana
82 Produkty
Herbata zielona Matcha
16 Produkty
Herbata czerwona
10 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
91 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
38 Produkty
Przeczytaj również
Kostki lodu z zielonej herbaty, przepis
Kostki lodu z zielonej herbaty to bardzo dobry sposób na ochłodzenie naszej zielonej herbaty, którą[...]
sie
Jak czyścić fajkę wodną, shishę. Poradnik
Konsekwencje długiego nie mycia fajki są dość nieprzyjemne: elementy podobno nierdzewne potrafią zardzewieć i/lub się[...]
maj
Matchawan, czarka do matchy
Matchawan lub chawan to specjalna duża czarka używana do przygotowania japońskiej herbaty matcha. Może mieć[...]
kw.
Wstęp do parzenia herbaty
Chociaż pijemy dużo herbaty, plasując się na 31 pozycji w światowym rankingu (dwa oczka wyżej[...]
sie
Jak parzyć herbatę na zimno? Zimne parzenie herbaty. Cold brew
Do zimnego parzenia herbaty można użyć właściwie każdej herbaty (również Yerba mate), jaką tylko lubicie.[...]
lip
Degustator herbaty – analiza sensoryczna (część 1)
Sensorysta to dość mało znany zawód. Niewielu jest także samych sensorystów, a tak na dobrą[...]
cze
Schudłam pijąc yerba mate? Yerba mate efekty (utrata wagi)
Temat wspomagania procesu odchudzania przez yerba mate budzi żywe zainteresowanie i czasem mam nawet wrażenie,[...]
kw.
Herbatka z ziaren kakaowca
Czym jest Cacao brew? Mówiąc najprościej naparem z pokruszonych ziaren kakaowca. Nie są to ziarna[...]
paź