Sencha jest herbata bardzo znaną. Chociaż w Polsce jeszcze niewiele osób rozróżnia zielone herbaty od siebie. Większość osób, które kosztowały zielonej herbaty, miało do czynienia właśnie z Senchą.
Herbata zielona Sencha stanowi 80% produkcji w Japonii, jest to herbata bardzo dobra, choć powszechnie znana i można nawet powiedzieć pospolita. Jeśli próbowaliście mieszanek aromatyzowanych na bazie zielonej herbaty, to właśnie najprawdopodobniej była to herbata zielona Sencha.
Jednak zieloną herbatę Sencha warto pić w postaci czystej. Jest to szlachetna herbata o bardzo pięknych listkach i jak przystało ja japońską herbatę jej liści przypominają nieco trawę: wydłużone zwinięte wzdłuż i spłaszczone.

Różnica między senchą japońską a chińską
Nazwa Sencha oznacza po prostu herbata duszona. Odnosi się do sposobu produkcji tej herbaty. Należy wspomnieć tutaj o różnicach między herbatami japońskimi herbatami chińskimi. Herbaty japońskie po zbiorze muszą być poddane fermentacji, która zostaje przerwana. I w przypadku japońskich herbat, odbywa się w to strumieniu pary wodnej. Bardzo krótko 15-20 sekund trwa sparzanie parą wodną herbatę, co niszczy enzymy, które mogłoby powodować dalszą fermentację. Następnie również w strumieniu ciepłego powietrza herbata zielona jest suszona i rozdzielana w zależności od jakości liści i formowana. Sencha to duszona herbata japońska.
Gdyby była to herbata chińska, to podprażano by ją na sucho, czyli bez pary wodnej, a w czymś w rodzaju patelni lub kotła – w zależności od skali produkcji. Są maszyny, ale też ludzie mogą robić to ręcznie.

Herbata zielona Sencha najlepsza jest z pierwszego zbioru, wtedy jest to Sencha Superior First Flush. Ten zbiór się od kwietna do końca maja, czyli właśnie teraz. Ma to związek z chińskimi tradycjami.
Poznaj produkty czajnikowy.pl
Herbata czysta
187 Produkty
Herbata aromatyzowana
83 Produkty
Herbata zielona Matcha
16 Produkty
Herbata czerwona
10 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
92 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
39 Produkty
Przeczytaj również
Herbata po Hassańsku. Przepis na herbatę po Hassańsku
Do przygotowania herbaty po Hassańsku potrzebujemy cukier, który musimy karmelizować. Da nam on rewelacyjny, słodki[...]
wrz
Matcha: esencja herbaty
Matcha w ciągu dekady stałą się najmodniejszą z herbat i podstawowym składnikiem wielu sezonowych napojów[...]
maj
Czajnik Redmond SkyKettle M170S-E, recenzja, opinie
Dziś przetestujemy Czajnik REDMOND SkyKettle M170S-E, który nie tylko umożliwia osiągnięcie wybranej przez nas temperatury,[...]
paź
Zielona herbata na noc. Czy można pić przed snem?
Obawy przed piciem herbaty wieczorem są w pełni zrozumiałe. Przeprowadzono badania pod tym kątem i[...]
lip
Wielki Test Ekspresowych Herbat
Wielki test ekspresówek! Parzyliśmy i ocenialiśmy dostępne na rynku herbaty ekspresowe. Zobacz na subiektywny test![...]
lut
Herbata w Szkocji
Niech nie zmyli Was jednak, gdy rodowity Szkot zakomunikuje, ze zaraz będzie pił herbatę (is[...]
mar
Yerba mate chimarrao po brazylijsku – jak poprawnie parzyć?
Mate po Brazylijsku. Czyli erva mate lub chimarrao to mate drobna i pita w szczególny[...]
1 Comment
lip
Chmiel zwyczajny. Napar z chmielu
Rodzaj chmielu, którego nazwa łacińska to Humulus, należy do rodziny konopiowatych. Jest rośliną pnącą się,[...]
paź