Herbata zielona Pi Lo Chun, chińska herbata zielona parzenie

Znana także pod nazwą Biluochun lub Bi Lo Chun herbata zielona zaliczana do najlepszych herbat chińskich. Oryginalnie uprawiana była w górskim regionie Dongting w pobliżu jeziora Tai w prowincji Jiangsu. Obecnie produkuje się ją głównie w Dongting w prowincji Jiangsu.

Historia powstania herbaty opowiada o młodej dziewczynie, która będąc zbieraczką herbaty pracowała przy zbiorach. Owej dziewczynie zabrakło miejsca w koszu i zebraną garść herbaty włożyła pod koszulę między piersi. Ogrzane ciepłem ciała listki zaczęły wydzielać bardzo intensywny, przyjemny zapach. Zaskoczone zbieraczki nazwały herbatę Xia Sha Ren Xiang czyli „strasznie pachnąca”. Herbatą tą poczęstowano wizytującego ten region cesarza Kangxi, który zachwycił się jej smakiem i aromatem. Nazwa jednak wydała się mu mało elegancka więc postanowił zmienić ją na Pi Lo Chun czyli „wiosenny zielony ślimak”. Nazwa taka zdała mu się lepsza ponieważ określała nie tylko porę zbiorów ale także wygląd listków, które ręcznie zwijane w spirale przypominały ślimaki. Niekiedy spotkać można nazwę tej herbaty przetłumaczoną jako „nefrytowa spirala wiosny”.

Napar Pi Lo Chun cechuje się intensywnym aromatem oraz przyjemnym, owocowym posmakiem. Listki pokryte srebrnym puszkiem zawierają duże ilości przeciwutleniaczy jako, że herbata produkowana jest z najmłodszych listków i tipsów.

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu oraz ilość potrzebnych sztuk.