ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Będąc z dala od domu, poszukując miejsca serwującego dobrą kawę, jesteśmy skazani na metodę „prób i błędów”. Jest jednak szereg rzeczy, na które możemy zwrócić uwagę jeszcze przed przełknięciem pierwszych kropel kawy. Jeśli nie lubimy eksperymentować, pomocnym, będzie sięgnięcie po opinie w internecie. Pamiętajmy jednak o tym, że jest to jedynie subiektywny komentarz a barista za barem również ma prawo do gorszego dnia.

Autorem tekstu jest Adam Laska, właściciel marki Kafar (kafar.info), który prowadzi szkolenia związane z przygotowywaniem kawy.

Zapach w kawiarnii

Kiedy już postanowimy przekroczyć próg kawiarni powinniśmy zwrócić uwagę na aromat, czy zachęca nas do wejścia dalej. Niestety dużo kawiarni z racji używania słabej jakość surowca, o odległej dacie palenia, aby osiągnąć pozytywny efekt, stosuje sztuczne aromaty, powinniśmy być zatem wyczuleni.

Kolor kawy

Kolejnym krokiem może być zwrócenie uwagi na kolor kawy w młynku. Jeśli nie lubimy kawy o bardzo gorzkim smaku i dymnym tytoniowym aromacie, zobaczenie czarnych ziaren o dużej połyskliwości powinno nas zniechęcić. Jasne palenie ziarna spowoduje, że tłuszcze zawierające olejki aromatyczne, pozostaną w środku, dzięki czemu kawa zachowuje świeżość a aromaty trafią do naszych filiżanek. Jasne i suche ziarno to połowa sukcesu dobrej kawy.

Kawa w ziarnach
Kawa w ziarnach

Trudno o dobrą białą kawę jeśli baza, którą jest espresso jest słabej jakości. Zwróćmy uwagę czy kawiarnia poważnie traktuje temat czarnej kawy, może o tym świadczyć drugi młynek lub większy wybór ziarna.

Barista

Jeśli mamy możliwość, przyjmy się przestrzeni pracy baristy. Czystość ekspresu z zewnątrz, często świadczy o stanie sprzętu w środku. Brak odpowiedniego czyszczenia ekspresu, bardzo mocno odbija się na smaku kawy i jest to bardzo często spotykany problem. Pewną wskazówką, którą pokaże nam profesjonalizm baristy, jest kolba bez wylewek (tzw. naked ), daje ona maksymalną kontrolę procesu parzenia i świadczy o obecności za barem perfekcjonisty.

Jak zaparzyć espresso? Jak zrobić dobre espresso w domu? Dobra kawa jest niezbędna
Jak zaparzyć espresso? Jak zrobić dobre espresso w domu? Dobra kawa jest niezbędna

Nawet najlepsze ziarno będzie smakowała przeciętnie, jeśli nie zostanie zmielone, tuż przed zaparzeniem. Upewnijmy się zatem czy młynek został użyty, a cała doza kawy przeznaczona dla nas jest świeża.

Kawa z mlekiem

Jeśli zamówiliśmy białą kawę, warto wsłuchać się w dźwięki spienianego mleka. Głośny, narastający, metaliczny dźwięk, najczęściej oznacza kawę z przegrzanym mlekiem, o zbyt dużym stopniu spienienia. Powinniśmy oczekiwać błyszczącej, gładkiej pianki, zwieńczonej LatteArtem.

Parzenie kawy a temperatura wody - drip
Parzenie kawy a temperatura wody – drip

Najbardziej istotnym elementem dobrej kawiarni jest profesjonalista za barem, osoba posiadająca odpowiednią wiedzą oraz chęci do rozwijania swoich umiejętności. Barista musi znać kawę, której używa, wiedzieć skąd pochodzi oraz jaka jest jej data palenia. Wystarczy kilka zdań, aby rozpoznać pasjonatów, a wielu z nich jest kopalnią wiedzy na temat kawy.

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Naprawa herbacianej ceramiki za pomocą złota

Każdy z nas na pewno potłukł choć raz jakieś swoje ulubione naczynie do herbaty. Czy[...]

Przepis na orzeźwiającą lemoniadę na bazie herbaty bitter lemonade

Do dużego naczynia wsyp herbatę owocową bitter lemonade oraz 2 gałązki rozmarynu, a całość zalej[...]

Tauron Nowa Muzyka: Czajnikowy serwował herbatę!

23 i 24 sierpnia ekipa Czajnikowy.pl dostarczała ciepłą herbatę dla zmarzniętych uczestników Festiwalu Tauron Nowa[...]

Herbata Liu Pan Shui Red Oolong, parzenie

Susz ma słodki zapach, nieco przypominający mi herbaty z Darjeeling. Swoją magię zaczyna pokazywać w[...]

Jak opisać smak herbaty? Porady – analiza sensoryczna (część 3)

Stan liści herbacianych Pierwsze ocenie poddane zostają suche liście. Po pierwsze ocenia się jakość herbaty[...]

Nieco inne prezenty herbaciane. Jak spędzić święta z herbatą?

Zbliżają się Święta Bożego Narodzenia. Prawie tradycyjnie zbliża się też czas zabiegania, pogoni za prezentami.[...]

Szlachetna herbata produkowana z udziałem koników polnych

Na Tajwanie istnieje owad z rodziny koników polnych, którego wdzięczna łacińska nazwa brzmi Jacobiasca formosana.[...]

Cold brew. Zimne parzenie Yerba mate French Press

Do przygotowania zimnego mate potrzebujemy 10g Yerba mate, 330ml zimnej wody, French Press. Opcjonalnie możemy[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.