ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Nie tylko najmłodsi imprezują bez alkoholu. Choć oferta bezalkoholowych napojów jest bardzo szeroka i pełna soków, napojów z kofeiną oraz gazowanych, to czasem chcielibyśmy nieco bardziej się wykazać i przyrządzić coś specjalnego. Herbata jest doskonałym składnikiem, który może posłużyć jako baza do różnych, fantazyjnie wyglądających i świetnie smakujących napojów.

Przede wszystkim herbata to zdecydowanie więcej niż czarna czy zielona, które znamy. Wystarczy zajrzeć do dowolnego specjalistycznego sklepu z herbatą lub herbaciarni. Do świata herbat zalicza się także powszechnie różne napary, które nie są herbatą takie jak rooibos, hibiskus i inne zioła. One również dają szerokie pole do popisu. Kilka naszych propozycji na herbaciane napoje stylizowane na drinki i koktajle idealne na spokojną, rodzinną okoliczność.

Bezalkoholowe drinki na bazie herbaty: matcha z ananasem i mlekiem kokosowym / fot. PNŚ
Bezalkoholowe drinki na bazie herbaty: matcha z ananasem i mlekiem kokosowym / fot. PNŚ

Oolong à la szampan

Herbata oolong nisko oksydowana ma postać drobnych, zielonych grudek przypominających rodzynki. Napar jest jasny i kwiatowo owocowy.

  • Zmieszać zielony oolong (na przykład oolong tie guan jin) z zieloną herbatą jaśminową w proporcji 2:1 i zaparzyć zgodnie ze sztuką, trzymając się zaleceń parzenia z opakowania oolonga, lecz parzyć o połowę dłużej (2g/100ml, ok 85 st.C, 5 min).
  • Napar przecedzić i pomieszać z mocno gazowaną wodą w proporcji 1:1. Podać w kieliszku do szampana.
Herbata oolong Ti Kuan Yin 50g
Herbata oolong Ti Kuan Yin 50g

Pina colada z matcha

Zmielona na proszek zielona herbata matcha jest nie tylko źródłem kofeiny i wyraźnego herbacianego smaku ale także efektownie wyglądającym składnikiem.

  • W blenderze zmiksować konserwowego ananasa wraz z syropem oraz mlekiem kokosowym. Wlać do szklanki na Pina Coladę, opcjonalnie z lodem do wysokości 2/3.
  • Osobno przygotować herbatę matcha używając zimnej wody. Około 2g herbaty rozprowadzić równo w 100 ml zimnej wody, używając tradycyjnej bambusowej mątewki lub elektrycznego spieniacza do mleka.
  • Wlać matchę ostrożnie do szklanki, powinna powstać oddzielona warstwa. Udekorować kawałkiem ananasa.
Pędzel, miotełka bambusowa Chasen do herbaty Matcha
Pędzel, miotełka bambusowa Chasen do herbaty Matcha

Herbaciane mojito

Jest to jeden z bardziej znanych i popularnych drinków, który doczekał się niejednej wersji alkoholowej i bezalkoholowej. Zielona herbata doskonale komponuje się z tradycyjnymi składnikami.

  • Przygotować wyraźną w smaku zieloną herbatę zalaną na kilka godzin zimną wodą (cold brew) lub zaparzoną i wystudzoną.
  • Do szklanki wsypać cukier trzcinowy według uznania i wcisnąć sok z limonki. Dodać kilka zgniecionych w dłoni listków mięty i sporo lodu.
  • Wlać zieloną herbatę i gazowaną wodę w proporcji 1:1. Ozdobić świeżą miętą i limonką. 
Bezalkoholowe drinki na bazie herbaty: mohito / fot. PNŚ
Bezalkoholowe drinki na bazie herbaty: mohito / fot. PNŚ

Herbaciany poncz

Słowo poncz pochodzi z Indii, gdzie oznacza „pięć”, tyle składników zawierał oryginalny poncz. W pierwotnej wersji była to herbata, cukier, cytryna i alkohole oraz inne owoce, a także wino. Obecnie istnieje duża swoboda w jego przygotowaniu, a największym atutem jest forma podania w wazie dla wielu osób.

  • Do wazy z lodem wrzucić plastry dowolnych owoców, proponujemy zwłaszcza cytrusy. Dodać mocną czarną herbatę, sok owocowy najlepiej żurawinowy, winogronowy, porzeczkowy lub z granatu.
  • Dodać korzenny syrop cukrowy (można kupić gotowy lub wygotować w wodzie cynamon, goździki, imbir, gałkę muszkatołową, a następnie odcedzić i rozpuścić w odwarze cukier).
  • Herbaty powinno być przynajmniej dwukrotnie więcej niż soku.
Bezalkoholowe drinki na bazie herbaty: poncz / fot. PNŚ
Bezalkoholowe drinki na bazie herbaty: poncz / fot. PNŚ

Rooibos z tymiankiem

Niekoniecznie trzeba inspirować się istniejącymi drinkami i koktajlami. Czasem odpowiednie podanie i niebanalne połączenie wystarczą by zrobić coś wyjątkowego.

  • Rooibos mocno zaparzyć ze świeżym tymiankiem i imbirem.
  • Napar przecedzić i osłodzić syropem klonowym oraz miodem. Wlać na lód, podać z gałązką świeżego tymianku.

Autorem tekstu jest Rafał Przybylok
Dokumentacja powstała na potrzeby programu Pytanie na Śniadanie
Fot. główna: Pytanie na Śniadanie, TVP2 S.A.

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Herbaciane zawody w Japonii

W Japonii od zawsze organizowano herbaciane gry i zawody. Rozpowszechniły się szczególnie w XIV wieku[...]

Ciastka Hipopotamy z zieloną herbatą Matcha: zdjęcia czytelniczki

Widoczne w cieście grudki to smażona skórka - tym razem z cytryny: obraną skórkę kroi[...]

Smaki kawy: profil smakowy, nuty, aromaty

Zadziwiająco często spotykam się ze stwierdzeniem: "Ja kawy nie piję, ale uwielbiam jej zapach!". Ten[...]

Jaką herbatę wybrać. Poradnik dla początkującego herbaciarza

Czego warto napić się na początku przygody z herbatą, jakie herbaty powinien każdy znać i[...]

Czy Mate odwadnia, kiedy Yerba się przeterminuje, parzenie herbaty w gaiwanie. Yerba czy herba

W drugim odcinku herbacianego Q&A (Pytania i Odpowiedzi) odpowiadamy między innymi na pytania: Czy Yerba[...]

Zielona herbata z Fujian – Oczy Fenixa

Herbata zielona Oczy Fenixa produkowana jest ręcznie w Fujian z listków i pączków z kwietniowego[...]

Herbata na ból brzucha, Yerba powoduje zgagę, sitko zmienia smak. Yerba czy herba #5

W piątym wydaniu Yerba czy herbata odpowiadamy m.in. na pytania Czy czerwoną herbate pu-erh trzeba[...]

Czym różni się herbata English Breakfast od Irish Breakfast i English Afternoon?

Herbata czarna English Breakfast (angielska śniadaniowa) daje mocny napar o pełnym body. Pierwotnie w jej[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.