ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Wiele osób pyta i zastanawia się po jakim czasie matero pełne liści ostrokrzewu paragwajskiego (yerba mate) pleśnieje. Poddaliśmy 7 dniowemu testowi matero wykonane z owocu tykwy. Najpierw wsypaliśmy odpowiednią ilość yerba mate do naczynia, wykonaliśmy kilka parzeń i matero pełne mokrych fusów pożyliśmy w kuchni.

Po jakim czasie rozwinęła się pleśń w matero?

Przez 7 dni obserwowaliśmy matero, kiedy pojawi się pleśń i jak będzie się rozprzestrzeniać po naczyniu. Już drugiego dnia okazało się, że yerba mate ma mocny czarny kolor, a między fusami zaczęła pojawiać się jasna, puchata pleśń. Od 3 dnia obserwowaliśmy pleśń, która znalazła się nie tylko na wilgotnym dnie naczynia, ale również u jego góry.

Zdecydowanie odradzamy pozostawianie wypitej yerba mate w naczyniu na dłużej niż 24 godziny. Najlepiej od razu po zakończeniu picia naszego ulubionego pobudzającego napoju, opróżnić naczynie, przepłukać wodą i dołem do góry ustawić na płaskiej powierzchni, by ładnie nam wyschło.

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Jak herbata podbiła i zadomowiła się w Polsce?

Staliśmy się krajem, który może nie ma tak długiej i barwnej kultury herbacianej jak Chiny,[...]

Cold brew. Zimne parzenie herbaty czarnej Assam Mangalam

Przepis na zimne parzenie herbaty czarnej Assam Mangalam: 4g herbaty czarnej Assam, 400 ml zimnej[...]

Rooibos tea: produkcja. Jak produkowany jest rooibos? Uprawy

Uprawiany rooibos żyje około 6 lat z czego 4 lata to okres zbierania plonów. Sama[...]

Jak parzyć japońską herbatę zieloną? Przewodnik

Czy wiesz, że herbata zielona jest najpopularniejszą herbatą w Azji? Jest najczęściej pita wśród herbat[...]

Czajnik Redmond SkyKettle M170S-E, recenzja, opinie

Dziś przetestujemy Czajnik REDMOND SkyKettle M170S-E, który nie tylko umożliwia osiągnięcie wybranej przez nas temperatury,[...]

Czy herbata długo parzona jest mocniejsza?

Czy herbata długo parzona jest mocniejsza? Herbata dłużej parzona nie jest mocniejsza, jeśli pod uwagę[...]

Parzenie zielonej herbaty: Kukicha, Jak prawidłowo parzyć zieloną herbatę Kukicha, przepis

Kukicha to nietypowa herbata, ponieważ składa się głownie z gałązek, szypułek i łodyżek liści. Zwykle[...]

Sztuczne i naturalne aromaty w herbacie

Coraz częściej sięgamy po herbaty aromatyzowane. W ciągu ostatnich dwudziestu lat produkcja herbat aromatyzowanych wzrosła[...]

1 Comments

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.