W ostatnich latach można zaobserwować coraz większy wzrost świadomości konsumentów kawy. Współczesny sposób jasnego wypalania kawy wydobywa jej naturalne nuty świeżych, soczystych owoców. Tak – kawa jest owocem, choć to, co pijemy jest jedynie wypaloną i zmieloną pestką kawowca. Może nawet nigdy nie zadałeś sobie pytania: A co właściwie dzieje się z miąższem? Czy jest słodki? Czy można go wykorzystać? Na wszystkie podobne pytania jest jedna odpowiedź: CASCARA.
Autorem tekstu jest Adam Laska, właściciel marki Kafar (kafar.info), który prowadzi szkolenia związane z przygotowywaniem kawy.
Czym jest cascara?
Słowo cascara w języku Hiszpańskim znaczy skórka, a na całym świecie słowo to stało się określeniem resztek owocu, otrzymanym po procesie obróbki kawy. Sam zabieg ma na celu oddzielenie ziarna kawowego od miąższu i skórki. Cascarę najczęściej traktuje się jako odpad tej produkcji i wykorzystuje wyłącznie do użyźniania gleby na plantacjach, a najlepsze owoce suszy się i wystawia na sprzedaż. Owoce kawowca określa się mianem wiśni. Mają one bardzo niewielką ilość miąższu i dość twardą skórkę.
Zanim uwaga świata skupiła się na pestce kawowca, w celu pobudzenia spożywano całe owoce lub robiono z nich kompot. Dziś picie cascary ponownie zyskuje swoich wielbicieli, trudno jednak spodziewać się, że prześcignie w popularności napar z ziaren.

Przygotowanie cascary
W smaku cascara jest delikatnie słodka, w aromacie wyczuwa się rodzynki, czereśnie czy jabłka. Przy zbyt intensywnym zaparzeniu nabiera cierpkości, dlatego warto kontrolować ilość wody w stosunku do masy suszu. Najlepiej samemu znaleźć swoje idealne proporcje, ale dobrym punktem wyjścia będzie użycie 3-4g cascary na każde 100g wody. Aby wydobyć z suszu jak najwięcej smaku należy użyć przefiltrowanej gorącej wody, w temperaturze bliskiej wrzenia, i pozostawić na ok 8-10 minut.
Zawartość kofeiny
Wiele źródeł przedstawia różne dane na temat ilości kofeiny w cascarze: wyniki pomiarów podają jedynie uśrednioną jej wartość, ponieważ kawowiec posiada kilkadziesiąt różnych gatunków, rosnących na różnych terenach i wysokościach. Nie sposób zatem podać jednej konkretnej wartości. Wyniki badań wskazują jednak, że zaparzona cascara zawiera zaledwie ok.120 mg/l kofeiny, podczas gdy kawa przelewowa zawiera jej ok.700 mg/l. Jest to zatem świetne rozwiązanie dla osób lubiących owocowe napary i delikatne pobudzenie.
Poznaj produkty czajnikowy.pl
Herbata czysta
193 Produkty
Herbata aromatyzowana
83 Produkty
Herbata zielona Matcha
17 Produkty
Herbata czerwona
11 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
95 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
39 Produkty
Przeczytaj również
Jak uratować stary, suchy tytoń do fajki wodnej?
Jest kilka możliwości, co zrobić, aby uzdatnić do palenia taką melasę. Najważniejsze jest nawilżenie go.[...]
sie
Przegląd yerba mate: Kraus (ostrokrzew paragwajski), opinie
W mojej subiektywnej ocenie Kraus jest to jedna z lepszych yerba mate na rynku, zajmuje[...]
lut
Jak zrobić samemu naturalne herbaciane kosmetyki?
O tym, że herbata zawiera wiele bardzo zdrowych składników dla naszego ciała wiadomo od dawna.[...]
sie
Big Active Yerba Mate Kakao i Wanilia: recenzja, opinie
Zaczynam mieć wrażenie, że herbaty z Big Active to takie nabijanie herbciarzy w butelkę. W[...]
kw.
Zielona herbata matcha z ogórkiem i limonką – przepis
Herbata zielona matcha to bardzo wdzięczny temat do różnych przepisów na mrożoną herbatę. Tym razem[...]
cze
Jak zaparzyć herbatę w syfonie? Gość: Murat Kornaev
Syfon w połączeniu z herbatą został opracowany jako koncepcja przez właściciela firmy zajmującej się turkusową[...]
paź
Zielona herbata a choroby
Zielona herbata jest ciąge poddawana wielu eksperymentom na ludziach, zwierzętach oraz w laboratoriach. Wyniki badań[...]
lut
5 najlepszych przepisów na herbaciane koktajle
Shake ciasteczkowy na ciepło to doskonałe rozwiązanie dla lubiących słodkości. Można w ten sposób zagospodarować[...]
lis