ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Jak poprawnie parzyć Yerba Mate, wrzącą, zimną a może konkretną temperaturą wody? Kiedy Yerba Mate najlepiej smakuje? Jak ją zaparzyć, żeby był najlepsza?

Parzenie Yerba Mate

Często podaje się, że Yerba Mate należy parzyć 70-80°C wodą, czy to jedyne widełki w których musimy się zmieścić? Nie! Susz Yerba Mate powinno się parzyć ciepłą lub bardzo zimną, wręcz lodowatą wodą, ale tu również mamy pełną dowolność. Rzeczywiście Yerba Mate zalana 75°C wodą pozwoli nam cieszyć się dobrze zaparzonym ostrokrzewem paragwajskim, bo i woda będzie na tyle ciepła, że przyjemnie się zaparzy a i stosunkowo szybko będzie miała temperaturę dobrą do picia.

Temperatura wody do przygotowania Yerba Mate :

1. Woda zimna i zmrożona da nam terrere, czyli Yerba Mate zaparzone na zimno. Będzie nieco delikatniejsza w smaku i w mocy, ale przyjemnie nas ochłodzi i lekko pobudzi. Możemy zrobić 2-3 zimne zalania Yerba Mate i wciąż będziemy otrzymywać pełnowartościowy napar.

2. Letnia woda (30-40°C) da nam bardzo łagodne Yerba Mate, będziemy też musieli zdecydowanie dłużej zanurzać je w wodzie, żeby dostać swoją dawkę kofeiny.

3. Woda o temperaturze 50-60°C również świetnie sprawdzi się do długiego parzenia Yerba Mate, taki napar możemy wypić nawet pod wieczór.

4. 70-80°C da nam tradycyjną moc Yerba Mate, czyli mocnego kofeinowego kopa, ale także dosyć ciężki smak (szczególnie dla początkujących).

5. Woda 90°C bardzo szybko zaparzy nam Yerba Mate, dlatego po krótkim (do 1 minuty) parzeniu najlepiej przelać przez sitko nasz napar, żeby dłużej się nie parzył dając nieprzyjemny gorzki smaki.

6. Świeżo zagotowana woda generalnie nie jest polecana do Yerba Mate, ale i tu dosłownie przelewając wodą Yerba Mate przez kilka sekund można otrzymać bardzo szybko fajny mocny napar. Polecamy jednak takie parzenie tylko zaawansowanym Yerbo-pijaczom.

7. Gotowanie Yerba Mate daje również bardzo ciekawe efekty. Można na przykład zagotować mleko z prażoną Yerbą w garnku i otrzymać pobudzające mleczko, które po posłodzeniu znakomicie nasz ogrzeje w zimne zimowe poranki. Również gotowanie Yerba Mate w małej ilości wody (zrobienie esencji), a następnie dodawanie do tego słodkiego mleka sojowego znajduje swoich zwolenników na całym świecie.

Dlatego parzcie Yerba Mate jak tylko macie ochotę i jak najbardziej Wam smakuje! Bez stresów: to przecież tylko susz ostrokrzewu paragwajskiego.

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Wstęp do parzenia herbaty

Chociaż pijemy dużo herbaty, plasując się na 31 pozycji w światowym rankingu (dwa oczka wyżej[...]

Herbata relaksująca i odprężająca

Wielu z nas zmaga się ze stresem, o który w ostatnich czasach nietrudno. Stres natomiast[...]

Szlachetna herbata produkowana z udziałem koników polnych

Na Tajwanie istnieje owad z rodziny koników polnych, którego wdzięczna łacińska nazwa brzmi Jacobiasca formosana.[...]

Alternatywne metody parzenia herbaty

Podstawowe sposoby parzenia herbaty można podzielić na styl wschodni i zachodni. Czyli na technikę jakiej[...]

Herbata w Anglii. Angielska herbata

Herbata w Anglii pojawiła się w XVII wieku. Nieco nawet później niż w innych europejskich[...]

Jaka jest historia yerba mate? (legenda)

Indianie z plemienia Gurani byli pierwszymi, którzy poznali yerba mate i jej działanie. Jak do[...]

Jak parzyć japońską herbatę zieloną? Przewodnik

Czy wiesz, że herbata zielona jest najpopularniejszą herbatą w Azji? Jest najczęściej pita wśród herbat[...]

Świąteczna kawa i herbata z sieciówki to bomba kaloryczna. Zobacz nasze przepisy

Świąteczne herbaty i kawy w sieciowych kawiarniach i fastfoodach potrafią być prawdziwą bombą kaloryczną. Picie[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.