ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Klasyczny zestaw do tureckiej herbaty: szklaneczki w kształcie tulipana oraz podwójny imbryk Demli. Zasada działania Demli jest podobna do samowaru rosyjskiego: na dole baniak z wodą, u góry malutki czajnik z esencją.

Czarna herbata turecka

Herbata turecka to herbata czarna, uprawiana w rejonie Rize. Jest to herbata BOP z małymi listeczkami. Ma bardzo wyjątkowy, specyficzny smak w odróżnieniu od Chińskiej czy Indyjskiej. Jest to ten sam gatunek, ale krzaczki wyglądają inaczej: gruby pień, niewiele gałązek.

Przygotowanie tureckiej herbaty

Oryginalnie w Turcji przygotowuje się tę herbatę na ogniu. Do dolnego baniaka wlewamy wodę, do górnego czajnika wrzucamy dość dużo herbaty (jedną szklanę o kształcie tulipana 100ml).

Herbata jest sucha, więc zalewamy ja odrobiną zimnej wody, można ją troszkę pomieszać, żeby cała się namoczyła i była wilgotna, a następnie odsączyć (najlepiej przez sitko). I taką herbatę stawiamy na baniaku z wodą i czekamy, aż się zagotuje.

Czekanie jest istotne. Przywykliśmy do tego, że w Europie herbatę pije się w pośpiechu, najczęściej ekspresową. A większość kultur ma związane z herbatą zwyczaje (np. w Chinach Gong Fu Cha, czy w Anglii Five O’Clock).

Woda się gotuje, a u góry herbata jest w cieple. Teraz można powąchać wilgotny suszy z górnego czajnika. Następnie wrzucamy do herbaty kostkę cukru, ale można też dodać inne dodatki: kardamon, cynamon, owoce, mięte. Czego dusza zapragnie.

Cukier kokosowy organiczny 350g
Cukier kokosowy organiczny 350g

Następnie z dolnego naczynia zalewamy herbatę wrzątkiem w górnym i uzupełniamy wodę w dolnym. Podobno kostka cukru powoduje, że napar ma lepszy smak, aromat i barwę: herbata będzie podobna do wina. I czekamy, aż woda w dolnym czajniku znowu się zagotuje.

Turcy uważają, że tylko powyższy sposób można przygotować prawdziwą turecką herbatę.

Po 20 minutach herbat jest gotowa.

Herbata czarna Turecka Caykur Rize
Herbata czarna Turecka Caykur Rize

Przygotowanie tureckiej herbaty bez specjalnego sprzętu

Jeśli ktoś chciałbym się napić tureckiej herbaty, a nie ma takiego sprzętu, można spróbować zaparzyć ją jak zwykłą czarną herbatę, ale ma wtedy zupełnie inny smak. Można też przygotować ją w czajniku do espresso (jak kawę).

Następnie przez sitko, przelewamy pół szklaneczki esencji i dolewamy wodę. I według przepisy dodajemy 2 kostki cukru.

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Jaką liściastą herbatę wybrać? Polecane najsmaczniejsze herbaty – ranking

Bardzo często pytacie nas: jaką herbatę na wagę kupić na początek, która będzie najlepsza? Przygotowaliśmy[...]

Chashaku

Chashaku. Mała bambusowa łyżeczka służąca do odmierzania herbacianego proszku. Używany jest do przygotowania tradycyjnie japońskiej[...]

Jak parzyć zieloną japońską herbatę Sencha Satsuma?

Prawidłowe parzenie zielonej herbaty Sencha Satsuma jest bardzo proste. Tę herbatę zieloną można parzyć 3[...]

Działanie Yerba Mate, właściwości Yerba Mate

Yerba mate jest bardzo bogata w przeróżne substancje odżywcze i niektórzy chcieliby nazywać ją warzywem,[...]

Herbata Da Hong Pao oolong

Herbata Da Hong Pao to wyśmienity oolong wysokiej fermentacji o specyficznych, skręconych, ciemnych listkach. Jego[...]

Savanah Rooibos z serca Afryki o smaku pomarańczy z cynamonem (Mokate, Biedronka), opinie

Smak Wild Earth Savanah jest bardzo pomarańczowy, a na końcu języka pozostaje słodycz lukrecji. Zdaje[...]

Sztuczne i naturalne aromaty w herbacie

Coraz częściej sięgamy po herbaty aromatyzowane. W ciągu ostatnich dwudziestu lat produkcja herbat aromatyzowanych wzrosła[...]

1 Comments

Historia kultury picia herbaty w Czechach. Jak powstały herbaciarnie w Polsce?

Z czym kojarzą się nam Czechy? Jeśli chodzi o kuchnię to przede wszystkim ze słynnymi[...]

2 komentarzy do “Przepis na oryginalną czarną turecką herbatę cayi w demli: parzenie herbaty

  1. Patryk Płuciennik pisze:

    Cześć!
    1. Do górnego imbryka należy nalać wody tyle, żeby się nie wylewało :) Najlepiej taką ilość, żeby przygotować tyle herbaty ile potrzebujesz :)
    2. Pozostałą esencję najlepiej cały czas doparzać – taka jest idea :)

  2. MarcinU pisze:

    Na początek powiem, że dotarł do mnie zestaw Demli ze szklaneczkami i herbatą Rize – jest świetny :)
    Mam jednak pytanie o parzenie w Demli. Sam proces rozumiem, natomiast chciałem uściślić :
    1) ile wody należy lać do górnego imbryka. przy pierwszej próbie zalałem susz do dziubka i po rozlaniu na dwie herbaty zostało jeszcze mnóstwo w górnym imbryku. Zatem czy tak jest poprawnie, ponieważ esencja wyszła dość słaba?
    2) czy po rozlaniu z imbryka esencji, kiedy w górnym imbryku nadal coś zostanie należy dalej tą pozostałą esencję doparzać poprzez gotowanie reszty wody w dolnym imbryku?

    Dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.