Jak Zrobić Owocowe Yerba Mate w Owocach (i Orzechach)

Jak zrobić matero do Yerba Mate z kokosa, jabłka, grejpfruta, ananasa i melona? Zobacz jak łatwo przygotować własnoręcznie owocowe naczynie do Twojej ulubionej Yerba Mate.

Yerba mate w owocach to bardzo przeze mnie lubiany przepis, który wśród licznych zalet posiada także tę, że umożliwia poczęstowanie mate większą grupę znajomych, mimo braku naczyń do jej picia. Daje także spore pole do popisu w łączeniu różnych smaków i jest świetnym pomysłem na nadanie nieco bardziej tropikalnego i egzotycznego klimatu każdej imprezie i spotkaniu przyjaciół.

Składniki do yerba mate w owocach:

  • Duże owoce w ilości takiej, ile przygotowanych ma być porcji (mogą być różnego rodzaju melony, ananas, duże cytrusy oraz duże jabłka),
  • susz yerba mate w odpowiedniej ilości, około 2 łyżki na porcję,
  • dzban lub duży termos zimnej wody z lodem.

Przepis na yerba mate w owocach:

  • Owoce otworzyć odkrawając górną część tworząc coś na krztałt wieka.
  • Odsłonięty miąższ wybrać specjalną łyżką do drylowania owoców lub zwykłą łyżką tak, by utworzyć naczynie.
  • Wsypać do wydrążonego owocu mate, włożyć bombillę, wrzucić kilka kostek lodu i zalać lodowatą wodą.

Warto wiedzieć: Owoce będą wypuszczały sok do mate, co nada jej dodatkowych nut smakowych, lepiej zatem użyć mate niczym nie aromatyzowanej by ustrzec się przed nieoczekiwanym efektem smakowym.

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu oraz ilość potrzebnych sztuk.