Załóż konto, zbieraj punkty i wymieniaj na rabaty.

Przegląd yerba mate: Amanda (ostrokrzew paragwajski)

Marka Amanda została założona przez polskich emigrantów. Dokładniej przez Jana Szychowskiego, który w 1900 roku osiadłszy w Apostoles w Argentynie rozpoczął uprawę ziemi. Niektórzy twierdzą, że biało-czerwone barwy ze złotymi akcentami odnoszą się do polskich korzeni firmy.

Yerba mate Amanda Elaborada organiczna organic
Yerba mate Amanda Elaborada organiczna organic

Producent Amandy

La Cachuera to firma będąca właścicielem marki Amanda. W portfolio firmy znajduje się nie tylko yerba mate, ale także ryż. Firma założyła także fundację Bronislada Kruchowski de Szychowski nazwaną na cześć małżonki założyciela marki, której działalność skupia się na pomocy początkowo pracownikom firmy i ich rodzinom, a obecnie wszystkim uboższym mieszkańcom okolicy. Wsparcie dotyczy rozwoju osobistego, szkolnictwa, sportu i opieki medycznej. Firma prowadzi także muzeum rodziny Szychowskich, gdzie wyeksponowano wiele zabytków i pamiątek w tym własnoręcznie wykonanych przez Jana Szychowskiego wynalazków. Mate uprawiana jest w prowincji Misiones w Argentynie

 

Yerba mate Amanda Despalada
Yerba mate Amanda Despalada

Produkty Amandy

W ofercie marki Amanda znajdują się regularne produkty takie jak czerwona Amanda elaborada, niebieska despalada, ziołowa, pomarańczowa, cytrynowa oraz pakowana w ekskluzywne płócienne worki, oraz specjalna seria mate w wersji premium, wyselekcjonowana, przeznaczona do terere czy wersja campo. Są także mate w postaci ekspresowej oraz instant.

Smak i aromat Amandy

Ostry i cierpki z wyraźną goryczką. Jest to mate cechująca się wyraźnym smakiem, nawet lekką pikantnością. Wyczuwa się nuty chleba i słodu, z nut roślinnych można doszukać się nieco kandyzowanych tropikalnych owoców.

Yerba mate Amanda Elaborada ziołowa
Yerba mate Amanda Elaborada ziołowa

Ogólna ocena Amandy

Yerba mate Amanda jest dobra, choć nie powalająca. Z całą pewnością warta uwagi dzięki swym polskim korzeniom i interesującej działalności pobocznej. Z cała pewnością, w mojej opinii, jest to jednak mate codzienna, w dobrej cenie i jakości, ale bez pretensji do czegoś więcej. Jak na produkt argentyński, jest to marka zaskakująco intensywna w smaku, szorstka i gorzka lecz tym samym tradycyjna i klasyczna.

Autorem tekstu jest Rafał Przybylok
Fot. główna: Jadwiga Janowska

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Savanah Rooibos z serca Afryki o smaku pomarańczy z cynamonem (Mokate, Biedronka), opinie

Smak Wild Earth Savanah jest bardzo pomarańczowy, a na końcu języka pozostaje słodycz lukrecji. Zdaje[...]

Herbata z mikrofalówki jest zdrowsza i lepsza? Sprawdź nasz test!

Dr Quan Vang z z Uniwersytetu w Newcastle twierdzi, że herbata z mikrofalówki jest zdrowsza[...]

2 Comments

Jak zrobić herbatę ekspresową w torebkach idealną na biwak i prezent

Określenie herbata ekspresowa pochodzi od słów „herbata ekspresowo zaparzająca się” czyli zaparzająca się szybko, a[...]

Zielona herbata a ciśnienie

Nadciśnienie to poważna dolegliwość, z którą zmaga się wiele osób na całym świecie. Najlepszą metodą[...]

Przepis na oryginalną czarną turecką herbatę cayi w demli: parzenie herbaty

Herbata turecka to herbata czarna, uprawiana w rejonie Rize. Jest to herbata BOP z małymi[...]

2 Comments

Alternatywne metody parzenia herbaty

Podstawowe sposoby parzenia herbaty można podzielić na styl wschodni i zachodni. Czyli na technikę jakiej[...]

Fannings, oznaczenie jakości herbaty

Fannings to oznaczenie jakości herbaty. Często stosowane z innymi literowymi kodami. Grupa ta wtedy określana[...]

Herbata czarna Darjeeling

Darjeeling jest herbatą czarną (choć pojawiają się głosy, że w zasadzie bliżej jej do oolongów)[...]

1 Comment

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.