Przepis na dalgona matcha z pianką

Hit mediów społecznościowych podczas kwarantanny to Dalgona Coffee, czyli deser kawowy z grubą, puszystą pianką na wierzchu. Niezliczone zdjęcia na Instagramie oraz Facebooku, przepisy na TikToku oraz challenge zalały internet w dobie lockdownu. Pewnie spotkaliście się nie raz ze zdjęciami znajomych prezentującymi szklanki wypełnione po połowie białym mlekiem i czekoladowo-brązową pianką zawiniętą w czubek kojarzący się z lodami włoskimi.

Co to jest Dalgona matcha? Skąd się wzięła i czy można przygotować ten przysmak w wersji herbacianej? Odpowiadamy na te pytania.

Przede wszystkim trzeba wiedzieć, że Dalgona to popularny w Korei Południowej smakołyk głównie sprzedawany na ulicach. Nie jest to w oryginale napój, lecz toffi przypominające strukturą gąbkę lub plaster miodu. Dzieje się tak dzięki dodatkowi sody i octu, które reagując razem powodują powstawanie dużych ilości dwutlenku węgla, który z kolei zostaje uwięziony w strukturze ciasteczka w postaci bąbli, dając mu postać gąbki.

Przepis na dalgona matcha z pianką: jak zrobić
Przepis na dalgona matcha z pianką: jak zrobić

Koncepcja tej piankowej przekąski przeniosła się na kawowy napój, który zdecydowanie łatwiej jest przygotować w domowych warunkach kwarantanny niż popularne ciasteczko. To właśnie Koreańczycy zamknięci w domach i stęsknieni za swoją ulubioną przekąską wylansowali w internecie przepis na Dalgona Coffee, mleczny napój składający się z mleka, cukru, wody i rozpuszczonej kawy. Nie mogąc jeść pianki na ulicach wszyscy zaczęli ubijać ją samodzielnie w domach. Popularnym dodatkiem jest sos o smaku toffi. Czasem do zrobienia gęstej pianki używa się piany z ubitego białka jaja.

Szukamy zatem alternatywy dla wersji kawowej, która mogłaby zasmakować miłośnikom herbaty. Jak zwykle w takich sytuacjach z pomocą przychodzi niezastąpiona matcha, czyli zmielona na proszek zielona herbata będąca szeroko używana w cukiernictwie nie tylko japońskim. Matcha jest bardzo popularna także na zachodzie, dzięki swoim niezliczonym zastosowaniom przy produkcji nie tylko napojów, ale także lodów, kremów i innych deserów.

Zestaw do herbaty: matcha, matchawan, chasen, chashaku, stojak
Zestaw do herbaty: matcha, matchawan, chasen, chashaku, stojak

Dodać należy, że napój ten, zarówno w wersji kawowej jak i herbacianej można przygotować na ciepło oraz na zimno z kostkami lodu. Można także zastąpić mleko roślinnym odpowiednikiem, zaś białko jajka aquafabą czyniąc napój wegańskim.

Przepis jest prosty, nie wymaga wyszukanych składników i nie powinien przysporzyć trudności nawet tym, którzy nie wychodzą z domu, a kuchnia nie jest ich ulubionym miejscem. Wystarczy mikser lub ręczna trzepaczką do jajek.

Zapraszamy do przygotowywania Dalgoma Matcha i do dzielenia się jej zdjęciami w sieci. W końcu kwarantanna nie oznacza, że nie można zrobić czegoś modnego i na topie.

Składniki do Dalgona Matcha:

  • pół szklanki mleka,
  • kostki lodu,
  • ćwierć szklanki cukru,
  • ćwierć szklanki wody,
  • 1 łyżka herbaty matcha,
  • białka z dwóch jajek.

Według uznania mleko ciepłe lub zimne z kostkami lodu wlewamy do szklanki. Wodę i cukier mieszamy w rondelku i zagotowujemy, po czym gotujemy jeszcze 3 minuty. Białka ubijamy, miksujemy tak długo, aż powstanie sztywna pianka. Syrop cukrowy dodajemy ostrożnie po lekkim przestudzeniu do piany. Dodajemy matchę i miksujemy dalej. Przekładamy piankę do szklanki z mlekiem, by utworzyła warstwę na górze.

Można popisać się kreatywnością dodając smakowe syropy lub ozdabiając dowolnie napój.

Autorem tekstu jest Rafał Przybylok

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu oraz ilość potrzebnych sztuk.