Wiosna przynosi wiele wyczekiwanych zmian. Wszystko jest świeże i nowe. W herbacianym świecie, także czeka się na wiosnę, bo wtedy właśnie rozpoczynają się zbiory świeżych herbat. Dzisiaj dwie herbaty First Flush 2018 z Darjeeling. Zapraszam!
Autorką tekstu jest Ewa (herbatniczek.wordpress.com)
Herbata Darjeeling Orange Valley
To Ogród położony nieopodal miasta Darjeeling w Indiach, regionu słynnego z wyjątkowych herbat. Niemal 350 ha usytuowanych jest na wysokości między 1500 a 1800 m.n.p.m. Niedaleko znajduje się Szczyt Kanchenjunga, a to wszystko otoczone jest ogrodami pomarańczowymi. Roczna produkcja w Orange Valley to około 110 ton. Ogród może poszczycić się wieloma certyfikatami między którymi znajdziemy między innymi HACCP, Certyfikat Bio-Organic czy Rainforest Alliance.

Produkcję ekologiczną zaczęto tu w roku 2007. 75 % krzewów jest odmianą chińską. Podobno herbaty First Flush z Orange Valley mają charakterystyczny chiński aromat i są bardzo kwiatowe. Te z Second Flush, czyli drugiego zbioru, charakteryzują się aromatem muszkatelu.

Moja herbata to SFTGFOP1. Oznacza to Special Finest Tippy Golden Flowery Orange Pekoe. Jest to herbata najwyższej jakości, składająca się z pierwszego listka i pędu. Jedynka na końcu nazwy odnosi się do herbat najwyższej jakości.

Susz od samego początku pachnie świeżoskoszoną trawą. Jest drobny, lekko skręcony. Kolory zaś to wszelkie odcienie zieleni z dodatkami srebrzystej bieli.
Herbatę zaparzyłam w małym 150 ml czajniczku. Suszu wsypałam na oko. Woda wykorzystana do parzenia to około 95 stopni. Przygotowałam trzy parzenia – 1, 2 i 3 minutowe.

W ogrzanym naczyniu herbata pachniała skoszoną letnią łąką, ciepło i przyjemnie. Pierwsze parzenie dało napar jasnożółty, ciepły, o zapachu brzoskiwni. W ustach herbata była jedwabista o rześkim, zielonym smaku. Najsmaczniejsze według mnie było drugie parzenie, gdzie bardzo wyraźnie pokazał się smak i aromat kwiatów. Trzecie parzenie było bardzo podobne do drugiego.
Herbata Darjeeling Phoobsering 2018
Druga herbata pochodzi z Ogrodu Phoobsering. Dwa lata temu miałam już okazję próbować FF z tego ogrodu. Wtedy przygotowałam go na zimno.
Ogród Phoobsering został założony na północy okręgu Darjeeling w 1864 roku, na wysokości między 910 i 1830 m nad poziomem morza. Obszarem obejmuje 240 ha i od 2010 roku prowadzi produkcję ekologiczną. Ogród należy do Chamong Group, która jest wielopokoleniową firmą zarządzającą ponad 17 ogrodami herbacianymi.

W Phoobsering rosną dość stare krzewy herbaciane, głównie odmiany chińskiej. Herbata którą przygotowałam, podobnie jak ta z Orange Valley, jest klasyfikowana jako SFTGFOP1, czyli ta najwyższej jakości.

Susz jest drobniejszy i prosty we wszystkich odcieniach zieleni. Pachnie słodkawo i świeżo. W ogrzanym naczyniu jej zapach skojarzył mi się z ciepłym chlebem lub miodem. Parzenia przygotowałam podobnie jak w przypadku herbaty z Orange Valley. Czajniczek 150 ml, ilość suszu na oko, woda o temperaturze 95 stopni i trzy parzenia.

Pierwsze z nich zaowocowało naparem jasnożółtym, nieco cytrynowym. W smaku rześka i nieco trawiasta. Drugie parzenie pokazało co nieco z cytrusów w aromacie, w smaku zaś nieco brzoskwini. Trzecie parzenie według mnie wyszło najciekawsze. Herbata pachniała kwiatami, które najbardziej kojarzyły mi się z bzami. W smaku bardzo podobna do drugiego parzenia. Dwa lata temu, herbata ta również była dość kwiatowa.
Obie herbaty są bardzo smaczne. Świeże herbaty Darjeeling zawsze mnie zaskakują swoim oryginalnym smakiem, nieporównywalnym chyba z żadną inną czarną herbatą. Choć obie pochodzą z Darjeeling, różnią się od siebie nie tylko wyglądem ale też i smakiem. Cieszę się, że miałam możliwość porównania ich ze sobą.
Źródła:
bagariagroup.com/pages/Orange_Valley.aspx, darjeelingteaboutique.com/phoobsering-tea-garden/
Poznaj produkty czajnikowy.pl
Herbata czysta
188 Produkty
Herbata aromatyzowana
83 Produkty
Herbata zielona Matcha
15 Produkty
Herbata czerwona
10 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
92 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
39 Produkty
Przeczytaj również
Herbata Darjeeling: gradacja liści herbaty
Większość Darjeelingów jest produkowana według tradycyjnych i ortodoksyjnych metod, które utrzymują liść w całości podczas[...]
kw.
Test herbaty odchudzającej, czerwonej herbaty Pu-Erh, 30 dni piłem tę herbatę
Test herbaty odchudzającej, czerwonej herbaty Pu-Erh, 30 dni piłem tę herbatę[...]
kw.
Matcha Zielona Japońska Herbata, jak zrobić tradycyjnie Matchę
Matcha Zielona Japońska Herbata, jak zrobić tradycyjnie Matchę[...]
cze
Przepis na Szerbet, tradycyjny turecki przysmak
Czym jest szerbet? Najprościej można go opisać jako podawany na zimno owocowo-kwiatowo-korzenny napój pochodzący z[...]
wrz
Cybuch do fajki wodnej
Cybuch do fajki wodnej to część fajki wodnej, do której wkładamy tytoń. Najczęściej wykonany z[...]
mar
Jak zrobić bombille w domu, jak zrobić rurkę do picia Yerba Mate
Sposób na zrobienie bombilli ze słomki do napojów, gumki recepturki i pinezki jest bardzo[...]
paź
Po jakim czasie można zrobić następne parzenia zielonej herbaty?
Wiele osób zastanawia się po jakim czasie można zaparzyć kolejny raz te same liście herbaty?[...]
lip
Latte art – wzory krok po kroku: tulipan
Aby wykonać latte art tulipan, w pierwszej kolejności należy zadbać o to, aby stworzyć odpowiednią[...]
mar