ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Wiadomo, że każde danie trzeba odpowiednio przyprawić, aby smakowało dobrze. Zapewne macie swoje ulubione mieszanki przypraw pasujące do różnych potraw, jeśli macie czas i zapał robicie je sami, jeśli cenicie sobie wygodę i czas kupujecie gotowe, przeznaczone do konkretnych potraw. Ja dzisiaj mam dla Was idealne rozwiązanie, czyli własny, domowej roboty, młynek do przypraw.

Przepis na przyprawy zrobione z herbaty do łososia
Przepis na przyprawy zrobione z herbaty do łososia

Czy herbata może być przyprawą do różnych dań?

Niektórzy mogą powiedzieć, że jestem herbacianym wariatem, ponieważ dodawałbym herbatę do wszystkiego. Rzeczywiście tak jest, ale nie w tym rzecz, herbata jest dość zaniedbywanym dodatkiem do potraw, a może podkreślić ich wyjątkowość i ubogacić aromat. Sami zauważycie szybko, że pomysłów na młynki z przyprawami jest właściwie nieograniczona ilość. Każdy może wykazać się kreatywnością i pomysłowością na tym polu.

Herbata czarna wędzona Tarry Lapsang Souchong organiczna
Herbata czarna wędzona Tarry Lapsang Souchong organiczna

Na początek chciałbym Wam polecić bardzo wdzięczną herbatę wędzoną lapsang souchong, która niezwykle łatwo jest dopasować do wielu dań dzięki jej wyraźnemu, wędzonemu aromatowi. Herbata ma żywiczny i dymny zapach połączony z doskonałym smakiem czarnej herbaty chińskiej. Moja kompozycja będzie przeznaczona do łososia, ale potraktujcie to raczej jako inspiracje do tworzenia własnych młynków i własnych kompozycji z różnymi potrawami.

Przepis na przyprawę do ryby

Warto spróbować także innych herbat. Zaczynamy.

Do zrobienia młynka potrzebny jest oczywiście młynek. Można kupić młynki do soli i pieprzu, można także użyć pustego młynka, w którym kupuje się już od razu gotową sól, czy to czystą czy już w mieszance.

Oto moja kompozycja:

  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 2 łyżeczki herbaty lapsang souchong
  • 2 łyżeczki kolorowego pieprzu
  • 5 łyżeczek gruboziarnistej soli morskiej

Wszystkie składniki mieszamy i wsypujemy do młynka, no i… używamy. Doskonale pasuje do łososia, parowanego jak i smażonego.

Autorem tekstu jest Rafał Przybylok

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Legendarna herbata zielona Anji Bai Cha

Herbata Anji Bai Cha to herbata legendarna. Pierwsze wzmianki o niej znajdziemy w tekście z[...]

Herbata zielona Tai Ping Hou Kui – płaska herbata

Herbata zielona Tai Ping Hou Kui jest jendą z bardziej niezwykłych i rzadkich herbat. W[...]

Zielona herbata Milky Mao Feng parzenie, opinie

Herbata Milky Mao Feng pochodzi z Chin, dokładniej z prowincji Hubei. Nazwa „Mao Feng” odnosić[...]

Jak zrobić najlepszą przelewową kawę w domu? Zaparzacz Gabi

Wyjątkowość Gabi polega na wyeliminowaniu zmiennych wynikających z techniki parzenia kawy. Dzięki zastosowaniu dyspensera wody[...]

Herbata kiszona Lahpet

Herbatę kisi się jak kapustę, a następnie zjada podobnie jak naszą kapustę. Popularne są sałatki[...]

Sheer Chai, Pink Tea, Herbata Kaszmirska, Różowa Herbata: przepis

Do przygotowania Herbaty po Kaszmirsku potrzebujemy: zieloną herbatę, sól (lub opcjonalnie cukier), sodę oczyszczoną, kardamon,[...]

Czarna herbata Gunpowder Black. Słodka czarna herbata

Herbatę przygotowałam w czajniczku - łyżeczka herbaty na czajniczek wody. Wodą o temperaturze 95 stopni[...]

1 Comments

Jak używać zaparzacza do herbaty?

Jak używać zaparzacza, aby udała nam się dobra herbata? Samo użycie nie jest trudne, właściwie[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.