1. Shake ciasteczkowy na ciepło
Jest to doskonałe rozwiązanie dla lubiących słodkości. Można w ten sposób zagospodarować połamane ciastka, które zawsze znajdą się gdzieś na dnie opakowania. Jest to zarazem świetna propozycja na jesienne zimne i melancholijne dni. Dodatek czerwonej herbaty, słynącej z właściwości odchudzających sprawi, że nieco uspokoimy swoje sumienie.

Składniki:
- 3-4 ciastka korzenne,
- kubek czerwonej herbaty,
- syrop waniliowy do smaku,
- 100 ml mleka (może być roślinne).
Przepis: Ciastka pokruszyć i wrzucić do blendera kielichowego. Wlać zaparzoną herbatę czerwoną, dodać syrop waniliowy i mleko. Całość zmiksować na jednolity napój.
2. Smoothie mango z herbatą matcha
Matcha to zmielona na proszek, japońska, zielona herbata. Oryginalnie powstała by służyć do ceremonii herbacianej, jest jednak doskonałym dodatkiem do koktajli i słodyczy. Mango nada całemu napojowi nieco tropikalnego charakteru.
Składniki:
- 2 gramy herbaty matcha,
- 100 ml wody w temperaturze 80 st.C,
- 200 g pulpy mango z puszki lub zblendowanego mango,
- 100 ml mleka kokosowego.
Przepis: Pulpę mango wymieszać z mlekiem kokosowym i wlać do szklanki. Osobno przygotować matchę rozprowadzając proszek w wodzie za pomocą bambusowej mątewki do matchy lub za pomocą elektrycznego spieniacza do mleka. Herbatę wlać do szklanki. Powstałe warstwy wymieszać łyżka przed piciem.
3. Jogurtowy shake z zieloną herbatą i bananami
Jest to dobre rozwiązanie dla osób aktywnych, doskonale sprawdzi się też jako napój śniadaniowy. Jest zdrowy i odżywczy.
Składniki:
- szklanka mocnego naparu zielonej herbaty 200 ml naturalnego jogurtu (niezbyt tłustego),
- dojrzały banan,
- łyżka miodu.
Przepis: Herbatę zaparzamy mocno i pozwalamy jej przestygnąć. Blendujemy razem wszystkie składniki.
4. Koktajl z matchą, limonką i ogórkiem
Matcha doskonale nadaje się do zaparzenia również za pomocą zimnej wody. Z racji tego, że napar ma postać zawiesiny i nie ma fusów, które po parzeniu wyrzuca się do śmietnika, można powiedzieć, że zjadamy liście herbaciane. Można zatem zachować wszelkie składniki odżywcze tej herbaty rozprowadzając ją w zimnej wodzie. Użycie shakera barowego sprawia, że jest to szybki w przygotowaniu, niewymagający napój.
Składniki:
- 2 gramy herbaty matcha 250 ml zimnej wody,
- sok z połowy limonki,
- plasterek zielonego ogórka.
Przepis: Do shakera wrzucamy kostki lodu, wlewamy wodę, wciskamy sok z limonki, oraz wsypujemy herbatę. Całość dokładnie shakujemy i wlewamy do szklanki, dorzucamy plasterek ogórka.
5. Koktajl pomidorowy z czarną herbatą
Jest to pomysł tylko z pozoru dla odważnych. Tak naprawdę zastosowane składniki zgodne są z zasadami foodpairingu czyli sztuki kulinarnej polegającej na łączeniu ze sobą składników pokrewnych ze sobą pod kątem chemicznym ich substancji aromatycznych. Łączy się zatem często produkty pozornie niepasujące do siebie jak kawior z białą czekoladą lub czosnek z kawą.
Składniki:
- łyżka czarnej herbaty,
- szklanka wrzątku,
- kilka listków melisy,
- cukier trzcinowy,
- szklanka soku pomidorowego (lub zmiksowany świeży pomidor).
Przepis: Czarną herbatę mocno zaparzamy. Liście melisy ucieramy z cukrem. Wlewamy czarną herbatę, mieszamy, dodajemy sok pomidorowy, mieszamy.
Autorem tekstu jest Rafał Przybylok
Fot. główna: Jadwiga Janowska
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata Kafar rooibos z pomarańczą 50g
Herbata rooibos słodkie espresso 50g
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos korzenne ciasteczko 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
213 Produkty
Herbata aromatyzowana
78 Produkty
Herbata zielona matcha
21 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
5 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
98 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
37 Produkty
Przeczytaj również
Herbata czarna Darjeeling z pierwszego zbioru – parzenie tradycyjne i cold brew
Phoobsering, Singell, Seeyok to nazwy ogrodów, z których pochodzą moje herbaty. Zbiór to tegoroczny First[...]
lip
Herbata na kaca. Najlepsza czerwona i zielona herbata na kaca
Od tysięcy lat herbata jest stosowana jako lek. Chyba tylko napoje alkoholowe odgrywały bardziej znacząca[...]
2 Comments
sty
Jak przygotować tykwę, kalebasę do Yerba Mate, Currado
Currado, czyli szereg zabiegów, którymi musimy ją poddać zanim będzie nadawać się do użytku. Trzeba[...]
lut
Herbata biała
Herbata biała to jedna z najdroższych i najmniej przetworzonych odmian herbat. Pochodzi z rośliny Camellia[...]
mar
Bylica pospolita. Herbatka z Czarnobyla?
Dziś chciałbym polecić herbatkę ziołową, która nie jest zbyt popularna, a nawet nieco niekanoniczna, ponieważ[...]
cze
Przegląd yerba mate: Ruvicha (ostrokrzew paragwajski), opinie
Warto czasem spojrzeć na marki nowe i mało znane w świecie yerba mate. Jak łatwo[...]
kwi
Po czym poznać dobrą kawiarnię? Porady
Będąc z dala od domu, poszukując miejsca serwującego dobrą kawę, jesteśmy skazani na metodę "prób[...]
lut
Prasowana koreańska herbata Ddok Cha
Herbatę należy na początek zmiękczyć. Można to zrobić na kilka sposobów, możemy liście zaparzyć i[...]
wrz