ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Autorką tekstu jest Ewa (herbatniczek.wordpress.com)

Moje pierwsze spotkanie z herbatą pochodzącą z Wietnamu. Czarna herbata Golden Tippy Organic parzona nad oceanem w ostatnie pogodne dni jesieni. Zapraszam!

Herbata z Wietnamu

Wietnam to państwo położone na Półwyspie Indochińskim i graniczące z Chinami, Laosem i Kambodżą. Kraj ten ma formę wydłużoną z północy na południe w wyniku czego znajdziemy w nim dwie strefy klimatyczne charakteryzujące się zmiennością monsunową. Warto zauważyć, że Wietnam zaraz po Brazylii jest drugim największym producentem kawy. Może poszczycić się także swoim udziałem w herbacianej historii i kulturze.

Herbata Vietnam Golden Tippy organiczna: parzenie w terenie
Herbata Vietnam Golden Tippy organiczna: parzenie w terenie

Herbata Vietnam Golden Tippy

Vietnam Golden Tippy to herbata czarna pochodząca z północy kraju, a konkretnie z prowincji Ha Giang, położonej na granicy z Chinami. Wyprodukowano ją w rodzinnej fabryce Cao Bo, zgodnie z wszystkimi wymogami koniecznymi do otrzymania miana Organic.

Herbata Vietnam Golden Tippy organiczna: liście i gaiwan
Herbata Vietnam Golden Tippy organiczna: liście i gaiwan

Susz pachnie słodko, delikatnie i bardzo przyjemnie. Ma w sobie coś z karmelu i słodkich jabłek. Listki są ciemne, mocno skręcone. Na ich tle przebijają się złote tipsy, czyli pączki herbaciane. Jest to przyjemna dla oka herbata.

Herbata Vietnam Golden Tippy organiczna: pierwsze parzenie
Herbata Vietnam Golden Tippy organiczna: pierwsze parzenie

Jak wspomniałam na wstępnie, herbatę tę zabrałam w teren, na jedno z ostatnich parzeń przy w dobrej i ciepłej pogodzie. Bardzo lubię parzyć herbaty na świeżym powietrzu, bo odkrywają swoje zupełnie inne oblicze. Inaczej smakuje herbata zaparzona zimą, a inaczej latem, inaczej napar przygotowany nad morzem a inaczej ten zaparzony w górach.

Herbata Vietnam Golden Tippy organiczna: parzenie w terenie
Herbata Vietnam Golden Tippy organiczna: parzenie w terenie

Wybór padł na parzenie na zimno. Gaiwan, herbata, ilość wody i czas – wszystko na oko. Pierwsze parzenie dało wspaniały bursztynowy kolor. W smaku słodka, karmelowa i bardzo smaczna. Bardzo lubię, gdy herbata zaskakuje mnie tak pozytywnie. Drugi napar, choć słabszy również wyszedł ciekawy i przyjemny.

Herbata Vietnam Golden Tippy organiczna: kolor naparu
Herbata Vietnam Golden Tippy organiczna: kolor naparu

Po kilku tygodniach postanowiłam wrócić do tej herbaty. Tym razem przygotowałam ją w domu, z zegarkiem, termometrem i odmierzoną ilością wody. 125 ml, woda w temperaturze 95 stopni. 3,5 g suszu. Dwa parzenia 1 i 2 minuty.

Herbata Vietnam Golden Tippy organiczna: drugie parzenie
Herbata Vietnam Golden Tippy organiczna: drugie parzenie

W ogrzanym gaiwanie herbata pachniała karmelem, słodko.

  • Pierwsze, jednominutowe parzenie dało napar w kolorze bursztynu, jedwabisty w ustach i o smaku nieco słodkim, nieco karmelowym, nieco gorzkim. Zupełnie inny napar niż ten parzony na zimno.
  • Drugie parzenie, 2 minuty, dało napar nieco ciemniejszy, w którym w smaku dało się wyczuć jabłka i inne słodkie owoce.

Gdybym miała wybrać, to zdecydowałabym się na parzenie na zimno, które zaskoczyło mnie bardzo pozytywnie. Tradycyjne parzenie na ciepło również jest smaczne i doskonale sprawdzi się, zwłaszcza jesienią i zimną. Pierwsze spotkanie z herbatą wietnamską wyszło bardzo ciekawie. Herbata pokazała jak bardzo jest zmienna. Zdecydowanie warto dać jej szansę, czy to w terenie, czy to w domowym zaciszu.

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Zielona herbata – naturalny lek na nowotwór?

Najbardziej aktywnym polifenolem w zielonej herbacie jest tzw. EGCG. Przykłady jego pozytywnego wpływu w zasadzie[...]

Nikotyna w herbacie

Znane są przypadki, gdy Europejczycy, u zarania swej herbacianej historii, palili herbatę w fajkach jak[...]

Kiedy woda ma 60,70,75,80,85,90 stopni? Po jakim czasem woda w czajniku nadaje się do parzenia herbaty?

Świeżo zagotowana woda zazwyczaj ma około 96*C Celsjusza i świetnie nadaje się do parzenia czarnej[...]

2 Comments

Oryginalna herbata po pakistańsku. Przepis

Mówi się, że podróże kształcą. Można by zatem oczekiwać, że pojechaliśmy do Pakistanu by nauczyć[...]

Gatunki i odmiany herbaty

Często możemy spotkać na opakowaniu herbaty (zwłaszcza indyjskiej) przy jej nazwie oznaczenia CL lub Ch.[...]

Herbata zielona Bancha

Bancha to tradycyjna japońska herbata zielona wytwarzana z liści camelia sinensis głównie na plantacjach zajmujących[...]

Herbata bezkofeinowa. Herbata bez teiny. Dekofeinizacja herbaty – jak to się robi?

Herbata bez kofeiny jest doskonałym rozwiązaniem dla osób, które kochają herbatę, ale chcą uniknąć nadmiernego[...]

Herbata oolong Tie Guan Yin: parzenie, historia, właściwości

Herbata oolong, niebieska, lub turkusowa według innych systemów nazewnictwa. Zaliczana jest do niżej fermentowanych oolongów.[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.