ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Kresy wschodnie Polski to nazwa określająca różne krainy w zależności od okresu w historii. Najczęściej jednak kresy kojarzą nam się z ziemiami utraconymi, czyli z obecną północno-zachodnia Ukrainą. Kresowiacy mają bogatą kulturę nie tylko związaną z twórczością znanych osób z tych regionów ale także szeroko docenianą kuchnię. Jeden z bardziej interesujących przepisów na regionalną herbatę kresową wiąże się z niegdysiejszym brakiem dostępności wysokogatunkowej herbaty.

Herbata z pigwą i geranium

Każdy kto chciał delektować się dobrą herbatą musiał jakoś poprawiać jej aromat na własną rękę. Efektem takiego stanu rzeczy jest herbata czarna z pigwą i geranium. O ile pigwa może nam się kojarzyć z herbatę o tyle geranium, czyli potocznie zwana anginka to raczej roślina doniczkowa znana z ludowych metod leczenia nią bólu uszu. Okazuje się, że poza wyjątkowym aromatem olejki geranium mają właściwości przeciwbakteryjne. Jest więc nieco prawdy w ludowej medycynie. W tym jednak przypadku wykorzystamy fakt, że geranium i pigwa stanowią wspaniałe połączenie aromatów i doskonale podkreślają smak czarnej herbaty.

Herbata zielona Pigwa z cytryną
Herbata zielona Pigwa z cytryną

Przepis na herbatę z pigwą

Aby przygotować herbatę kresową należy pigwę posiekać w drobną kostkę i zasypać białym cukrem. Gdy owoc puści sok a cukier się rozpuści nabieramy łyżkę pigwy w syropie i dodajemy do naparu czarnej herbaty przygotowanej z kilkoma świeżymi liśćmi geranium. Efekt zaskoczy Was swym bogatym aromatem.

Autorem tekstu jest Rafał Przybylok

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Przepis na Yeti. Yerba mate na mleku. Yerba prażona z mlekiem.

Yeti, bo tak nazwaliśmy napój na bazie Yerba mate prażonej miodowo-karmelowej i mleka, od lat[...]

1 Comments

Tea & Coffee World Cup 2014: pełna lista wystawców

Pierwsza polska edycja Targów Tea & Coffee World Cup zgromadziła 100 Wystawców z 23 krajów.

Big Active Yerba Mate Kakao i Wanilia: recenzja, opinie

Zaczynam mieć wrażenie, że herbaty z Big Active to takie nabijanie herbciarzy w butelkę. W[...]

Parzenie herbaty zielonej na zimno. Shinobicha

Shinobicha jest to sposób parzenia szlachetnych i wysokogatunkowych herbat w Japonii polegający na zasypaniu suszu[...]

Czym słodzić herbatę zamiast cukru? Czym można posłodzić herbatę?

Cukier idzie w parze z herbatą niemalże od samego początku przyjaźni ludzi zachodu z chińskim[...]

2 Comments

Święto Herbaty 2013. Będziemy tam!

Będziemy na Święcie Herbaty w Cieszynie 6 lipca 2013 r. To już kolejny rok, kiedy[...]

Taiping Houkui. Herbata zielona Tai Ping Houkui o wielkich liściach

Taiping Houkui to jedna z bardziej niezwykłych i rzadkich herbat. W Chinach jest znana od[...]

Przegląd yerba mate: Ruvicha (ostrokrzew paragwajski), opinie

Warto czasem spojrzeć na marki nowe i mało znane w świecie yerba mate. Jak łatwo[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.