Powiadom mnie! Wpisz swój email, a my damy Ci znać, kiedy produkt będzie dostępny.
Email Ilość Twój e-mail zostanie wykorzystany tylko do powiadomienia Cię o dostępności.

Herbata z pigwą i geranium – przepis

Kresy wschodnie Polski to nazwa określająca różne krainy w zależności od okresu w historii. Najczęściej jednak kresy kojarzą nam się z ziemiami utraconymi, czyli z obecną północno-zachodnia Ukrainą. Kresowiacy mają bogatą kulturę nie tylko związaną z twórczością znanych osób z tych regionów ale także szeroko docenianą kuchnię. Jeden z bardziej interesujących przepisów na regionalną herbatę kresową wiąże się z niegdysiejszym brakiem dostępności wysokogatunkowej herbaty.

Każdy kto chciał delektować się dobrą herbatą musiał jakoś poprawiać jej aromat na własną rękę. Efektem takiego stanu rzeczy jest herbata czarna z pigwą i geranium. O ile pigwa może nam się kojarzyć z herbatę o tyle geranium, czyli potocznie zwana anginka to raczej roślina doniczkowa znana z ludowych metod leczenia nią bólu uszu. Okazuje się, że poza wyjątkowym aromatem olejki geranium mają właściwości przeciwbakteryjne. Jest więc nieco prawdy w ludowej medycynie. W tym jednak przypadku wykorzystamy fakt, że geranium i pigwa stanowią wspaniałe połączenie aromatów i doskonale podkreślają smak czarnej herbaty.

Herbata zielona Pigwa z cytryną
Herbata zielona Pigwa z cytryną

Aby przygotować herbatę kresową należy pigwę posiekać w drobną kostkę i zasypać białym cukrem. Gdy owoc puści sok a cukier się rozpuści nabieramy łyżkę pigwy w syropie i dodajemy do naparu czarnej herbaty przygotowanej z kilkoma świeżymi liśćmi geranium. Efekt zaskoczy Was swym bogatym aromatem.

Autorem tekstu jest Rafał Przybylok


Dodaj komentarz