ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Kresy wschodnie Polski to nazwa określająca różne krainy w zależności od okresu w historii. Najczęściej jednak kresy kojarzą nam się z ziemiami utraconymi, czyli z obecną północno-zachodnia Ukrainą. Kresowiacy mają bogatą kulturę nie tylko związaną z twórczością znanych osób z tych regionów ale także szeroko docenianą kuchnię. Jeden z bardziej interesujących przepisów na regionalną herbatę kresową wiąże się z niegdysiejszym brakiem dostępności wysokogatunkowej herbaty.

Herbata z pigwą i geranium

Każdy kto chciał delektować się dobrą herbatą musiał jakoś poprawiać jej aromat na własną rękę. Efektem takiego stanu rzeczy jest herbata czarna z pigwą i geranium. O ile pigwa może nam się kojarzyć z herbatę o tyle geranium, czyli potocznie zwana anginka to raczej roślina doniczkowa znana z ludowych metod leczenia nią bólu uszu. Okazuje się, że poza wyjątkowym aromatem olejki geranium mają właściwości przeciwbakteryjne. Jest więc nieco prawdy w ludowej medycynie. W tym jednak przypadku wykorzystamy fakt, że geranium i pigwa stanowią wspaniałe połączenie aromatów i doskonale podkreślają smak czarnej herbaty.

Herbata zielona Pigwa z cytryną
Herbata zielona Pigwa z cytryną

Przepis na herbatę z pigwą

Aby przygotować herbatę kresową należy pigwę posiekać w drobną kostkę i zasypać białym cukrem. Gdy owoc puści sok a cukier się rozpuści nabieramy łyżkę pigwy w syropie i dodajemy do naparu czarnej herbaty przygotowanej z kilkoma świeżymi liśćmi geranium. Efekt zaskoczy Was swym bogatym aromatem.

Autorem tekstu jest Rafał Przybylok

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Przepis na świąteczną herbatę z jabłkiem i rodzynkami

1/2 litra klarownego soku jabłkowego wlać do garnka, wrzucić otwartą laskę wanilii (można użyć syropu[...]

Parzenie czerwonej herbaty Pu-erh: część 3

Jak prawidłowo parzyć czerwoną herbatę, żeby była smaczna i posiadała swoje wszystkie cenne właściwości? Zobacz!

Herbata zielona oolong Haicha, parzenie, opinie

Herbata, która zaciekawiła mnie swoją nazwą. Bo to w końcu oolong, czy herbata zielona? Taka[...]

Herbata japońska jest bezpieczna. Herbata z Japonii nie jest napromieniowana i nie jest radioaktywna

Po katastrofie elektrowni jądrowej Fukushima w 2011 roku, wielu czytelników Czajnikowy.pl ma wątpliwości, czy japońska[...]

Herbata zielona Hojicha

Hojicha to herbata jesiennych, późnych zbiorów. Liście tej herbaty mają mocny brązowy kolor, który jest[...]

Witamina K w herbacie

Osobiście polecam zacząć dzień od najprostszego koktajlu: mleko, matcha, banan i odrobina miodu. Po zmiksowaniu[...]

Herbata zielona Gyokuro – jedna z najszlachetniejszych na świecie

Gyokuro jest to uważana za najszlachetniejszą z japońskich, a czasem także za najszlachetniejszą na świecie[...]

1 Comments

Zielona aromatyzowana herbata Sakura

Już wiosna. Chętniej sięgamy po świeże, lekkie smaki. Z wytęsknieniem wypatrujemy pierwszych kwiatów i słońca.[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.