Autorką tekstu jest: Iza (loveforfrance.majakka.pl/). Tekst powstał we współpracy z Klubem Polek na Obczyźnie
Espresso jest kawą, którą Francuzi piją najchętniej, a spożywają jej nieumiarkowane ilości. Wstąpimy więc dziś na małą czarną do na wskroś francuskiego lokalu, spróbujemy kawy z francuskich ziaren Bourbon pointu oraz przyjrzymy się menu paryskiej café, aby nie miało już dla nas żadnych tajemnic.

Kawiarnie we Francji
Spacerując paryskimi uliczkami postanawiacie odpocząć i nacieszyć się chwilą na terrasse, czyli przy kawiarnianym stoliku wystawionym na świeże powietrze, na chodnik po prostu. Oczywiście najlepiej, żeby była to Café de Flore albo Les Deux Magots, dwie sławy Paryża w swojej kategorii. Niemniej La Bastille czy Coutume Café też nie są złe, a la Caféothèque oraz l’Arbre à Café to z kolei bardzo hipsterskie miejscówki dla kawowych sommelierów. Zamawiając małą czarną pamiętajcie o wymowie: eXpresso (tak jak każe pisownia – un expresso) oraz o skierowaniu wielu form grzecznościowych w stronę obsługi. Są czuli na tym punkcie i bonjour oraz s’il vous plaît to zupełna podstawa. Następnie możecie już siedzieć do woli sącząc swoją kawę ze spokojem i jak prawdziwi Francuzi dyskutować o kulturze czy polityce, w tym śmiać się z Hollanda i Sarkozy’ego, albo wręcz przeciwnie, odciąć się od świata zanurzając się w lekturze gazety. Bardzo miejscowym zwyczajem jest również obserwowanie przechodniów.

Francuska kawa
O francuskich winnicach czy serach wie nawet małe dziecko. Natomiast zdecydowanie mniej osób zdaje sobie sprawę, że Francja zajmuje się również produkcją kawy. Uprawiana na wyspie Reunion odmiana Bourbon pointu to daleki kuzyn arabiki. Kawa z jej ziaren charakteryzuje się bogatym aromatem, nikłą goryczą, ale przede wszystkim niską zawartością kofeiny.

Uprawy Bourbon pointu zostały zapoczątkowane na wyspie w 18tym wieku, ale oparte o pracę niewolniczej siły roboczej stały się jednym z symboli ucisku. Razem ze zniesieniem niewolnictwa w kolejnym wieku również one zostały skazane na zniknięcie. Przywróceniem plantacji zainteresowano się wraz z początkiem trzeciego tysiąclecia i aktualnie w około dziesięć lat po jej ponownym wprowadzeniu, uprawiana jest już przez 65 plantatorów na całej Reunion, a ceniona w całej Francji. Zasila nie tylko kulturę kawiarnianą, ale jako składnik wielu pâtisseries wspiera również francuski przemysł cukierniczy.

Jakie kawy pije się we Francji?
Zanim wybierzecie się jednak we Francji na kawę warto najpierw przyjrzeć się pozostałym propozycjom menu. Może espresso (un expresso) to ulubiona kawa Francuzów, ale po piętach depcze mu cappuccino. Do wyboru mamy również café crème, czyli kawę z mlekiem (nie, nie, nie, café au lait to nie w kawiarni, tylko w domu na śniadanie) oraz przedłużaną, café allongé zwaną również américain. Może jeszcze dodajmy do tego café liégeois, czyli lody z sosem kawowym i mamy dość reprezentatywny kawowy przekrój.
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata Kafar rooibos z pomarańczą 50g – cytrusowa świeżość i relaks bez kofeiny
Herbata rooibos słodkie espresso 50g
Herbata rooibos Eggnog 50g – świąteczna mieszanka z jabłkiem, przyprawami i nutą likieru
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos korzenne ciasteczko 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
217 Produkty
Herbata aromatyzowana
76 Produkty
Herbata zielona matcha
22 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
103 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
35 Produkty
Przeczytaj również
Herbata zielona Bancha
Bancha to tradycyjna japońska herbata zielona wytwarzana z liści camelia sinensis głównie na plantacjach zajmujących[...]
maj
Herbata wyprodukowana w Szkocji
W 2014 roku na rynek trafiła pierwsza herbata wyprodukowana w Szkocji. Była dość droga z[...]
cze
Herbata na jesienne wieczory, jak zrobić herbatę jesienną
Gdy tylko letnie upały i prażące słońce ustąpią miejsca deszczowi i wczesnym wieczorom, nasze myśli[...]
wrz
Jak parzyć żółtą herbatę, właściwości, pochodzenie, produkcja żółtej herbaty
Herbata żółta wywodzi się z Chin, jak większość herbat. Dlaczego żółta? Jedni uważają, że chińczykom[...]
kwi
Jaką kawę najlepiej pić? Lepsza mleczna i z cukrem czy czarna?
Pojawienie się mleka i cukru w kawie miało za zadanie zagłuszyć nieprzyjemny smak goryczy i[...]
lut
Urc i mięta Nana – tradycyjne herbatki z Armenii
Ormianie kochają herbatę, ponieważ tak jak w Polsce pije się kawę o wszystkich porach dnia,[...]
lut
Herbata Darjeeling: zbiory, parzenie, umiejscowienie
Każdego roku wraz z początkiem wiosny wszyscy fani herbaty i wiosennych, świeżych smaków nagrzewają swoje[...]
1 Comments
maj
Herbaciany grzaniec
Jesienią oraz w okresie przedświątecznym wielu z nas poszukuje rozgrzewających napojów. Jednym z pomysłów jest[...]
lis