Kawa we Francji

Autorką tekstu jest: Iza (loveforfrance.majakka.pl/). Tekst powstał we współpracy z Klubem Polek na Obczyźnie

Espresso jest kawą, którą Francuzi piją najchętniej, a spożywają jej nieumiarkowane ilości. Wstąpimy więc dziś na małą czarną do na wskroś francuskiego lokalu, spróbujemy kawy z francuskich ziaren Bourbon pointu oraz przyjrzymy się menu paryskiej café, aby nie miało już dla nas żadnych tajemnic.

Kawa we Francji
Kawa we Francji

Spacerując paryskimi uliczkami postanawiacie odpocząć i nacieszyć się chwilą na terrasse, czyli przy kawiarnianym stoliku wystawionym na świeże powietrze, na chodnik po prostu. Oczywiście najlepiej, żeby była to Café de Flore albo Les Deux Magots, dwie sławy Paryża w swojej kategorii. Niemniej La Bastille czy Coutume Café też nie są złe, a la Caféothèque oraz  l’Arbre à Café to z kolei bardzo hipsterskie miejscówki dla kawowych sommelierów. Zamawiając małą czarną pamiętajcie o wymowie: eXpresso (tak jak każe pisownia – un expresso) oraz o skierowaniu wielu form grzecznościowych w stronę obsługi. Są czuli na tym punkcie i bonjour oraz s’il vous plaît to zupełna podstawa. Następnie możecie już siedzieć do woli sącząc swoją kawę ze spokojem i jak prawdziwi Francuzi dyskutować o kulturze czy polityce, w tym śmiać się z Hollanda i Sarkozy’ego, albo wręcz przeciwnie, odciąć się od świata zanurzając się w lekturze gazety. Bardzo miejscowym zwyczajem jest również obserwowanie przechodniów.

Herbata we Francji: Kawiarnia
Kawiarnia we Francji

O francuskich winnicach czy serach wie nawet małe dziecko. Natomiast zdecydowanie mniej osób zdaje sobie sprawę, że Francja zajmuje się również produkcją kawy. Uprawiana na wyspie Reunion odmiana Bourbon pointu to daleki kuzyn arabiki. Kawa z jej ziaren charakteryzuje się bogatym aromatem, nikłą goryczą, ale przede wszystkim niską zawartością kofeiny.

Kawa we Francji
Kawa we Francji

Uprawy Bourbon pointu zostały zapoczątkowane na wyspie w 18tym wieku, ale oparte o pracę niewolniczej siły roboczej stały się jednym z symboli ucisku. Razem ze zniesieniem niewolnictwa w kolejnym wieku również one zostały skazane na zniknięcie. Przywróceniem plantacji zainteresowano się wraz z początkiem trzeciego tysiąclecia i aktualnie w około dziesięć lat po jej ponownym wprowadzeniu, uprawiana jest już przez 65 plantatorów na całej Reunion, a ceniona w całej Francji. Zasila nie tylko kulturę kawiarnianą, ale jako składnik wielu pâtisseries wspiera również francuski przemysł cukierniczy.

Filiżanka kawy we Francji
Filiżanka kawy we Francjifrancja

Zanim wybierzecie się jednak we Francji na kawę warto najpierw przyjrzeć się pozostałym propozycjom menu. Może espresso (un expresso) to ulubiona kawa Francuzów, ale po piętach depcze mu cappuccino. Do wyboru mamy również café crème, czyli kawę z mlekiem (nie, nie, nie, café au lait to nie w kawiarni, tylko w domu na śniadanie) oraz przedłużaną, café allongé zwaną również américain. Może jeszcze dodajmy do tego café liégeois, czyli lody z sosem kawowym i mamy dość reprezentatywny kawowy przekrój.


Patryk Płuciennik

Administruję Czajnikowy.pl, montuję filmy Czajnikowy TV i pisze różne poradniki. Lubię zieloną herbatę japońską (Gyokuro, Kukichę), Oolongi, świeżą Darjeeling. Staram się codziennie odpowiadać na pytania zadane przez użytkowników Czajnikowy.pl i widzów kanału YouTube.

Dodaj komentarz