Ajurweda to Tradycyjna Medycyna Indyjska licząca sobie już przeszło trzydzieści wieków. Sama nazwa oznacza wiedzę o życiu. Uważana jest za medycynę komplementarną choć WHO zalicza ją do nauk medycznych. Dla wielu osób wskazówki zdrowotne medycyny indyjskiej są bardzo cenne i korzystne. Wielu osobom odpowiada fakt, że poza ciałem w sferze leczonych obszarów znajduje się także psychika i dusza.
Choć Ayurveda w swej historii wykorzystuje także chirurgię, najbardziej kojarzy nam się dziś z masażem, oczyszczeniem ciała, gimnastyką i dietą. O ile więc akademicka medycyna nie uznaje jej zabiegów za leczenie, to jednak nawet lekarze przyznać muszą, że odpowiednio przeprowadzona gimnastyka, dieta i masaż mogą przynieść jedynie korzyści.

Ajurweda wylicza pięć żywiołów, ogień, powietrze, wodę i ziemię oraz eter. Żywioły te zaś komponują się w dosha czyli energię obecne w ludziach i regulujące ich działanie i decydujące o równowadze by energia mogła swobodnie przepływać. Prana to życiodajna energia obecna w każdej żywej istocie i podtrzymująca ją przy życiu, która przepływa przez kanały i punkty w ciele.
Dochodzimy tutaj do sedna. Według Ajurwedy, można wymienić trzy dosha, są to vata, pitta i kapha. Dzięki nim wyróżnia się siedem typów organizmów. Trzy z nich są pojedyncze i ich główna energia to poszczególne dosha. Trzy kolejne są podwójne, kapha-vata itd. Ostatni jest potrójny. Wiedza o tym, która z dosha przeważa w naszym ciele, może zdaniem Ajurwedy pomóc nam zrozumieć siebie i odpowiednio zadbać o zdrowie. Póki wszystkie dosha są w równowadze, nasze ciało jest zdrowe.
Jak ustalić jaką jesteśmy dosha? Trzeba przeprowadzić pewien test. Pamiętajmy, że w tym przypadku jest to bardziej zabawa dająca pewne wskazówki. Osoby chcące się zainteresować tematem głębiej powinny sięgnąć do odpowiedniej literatury lub udać się do specjalisty.
Zrób test dosha – znajdziesz go na dole strony (na końcu tego tekstu).
Po udzieleniu odpowiedzi zapewne okaże się, że jedna z dosha jest dominująca. Nie można jednak oczekiwać, że wszystkie odpowiedzi wskażą na tę samą. Zawsze jest to kompozycja trzech z przewagą jednej lub dwóch.

Dzięki tym ustaleniom, można dowiedzieć się więcej o cechach jakie są typowe dla danej dosha i móc ją zrównoważyć na różne sposoby. Na przykład vata powinna unikać surowych warzyw i zimnych potraw oraz zabezpieczać się przed zimną pogodą. Powinna przestrzegać regularności i dbać o spokój. Pitta natomiast powinna unikać nadmiernego ciepła, oleju, pary wodnej i soli oraz ostrych przypraw. Napoje pijać powinna przestudzone. Kapha powinna żyć aktywnie i ćwiczyć, unikać ciężkich i tłustych potraw oraz nabiału. Nie jeść i nie pić zimnych rzeczy.
Jeśli kogoś temat ten zainteresował to zachęcamy do zgłębienia go i dostosowania stylu życia. Od siebie dodamy, bo to najbardziej nas interesuje, że herbaty zarówno przez duże „H” jak i napary również są zalecane konkretnym typom osób. Podamy tu tylko kilka z długiej listy.
- Vata nie powinna pić hibiskusa, melisy, jaśminu, pokrzywy i yerba mate, herbaty czarnej i mrożonej. Służą jej zaś bancha, kukicha, lawenda, mięta, prawoślaz i rumianek oraz masala chai.
- Pitta nie powinna pić yerba mate, mięty, napojów z cynamonem, goździkami i imbirem suszonym, a także szałwii i mrożonej herbaty. Polecane napary to: bancha, hibiskus, świeży imbir, kukicha, lawenda i rumianek, poza tym masala chai.
- Dla kapha niewskazane są: jedynie owoc dzikiej róży i prawoślaz oraz mrożona herbata. Służą jej zaś masala chai, herbata różnych rodzajów, i właściwie wszelkie zioła.
Poza tymi wskazaniami, do picia dostępne są także specjalne mieszanki ajurwedyjskie, które równoważą poszczególne dosha. Dla osób, które czują, że chciałyby sprawdzić jaki ma ta koncepcja wpływ na ich ciało lecz nie posiadają zbyt szerokiej wiedzy jest to rozwiązanie wprost idealne.

Oto pytania, które pomogą nam określić dominującą dosha.
Budowy ciała
- V szczupła, niska
- P zwykła
- K krępa, masywna, wysoka
Waga
- V mała
- P średnia
- K nadwaga
Skóra
- V cienka, sucha, zimna, szorstka, ciemna, podatna na opaleniznę
- P gładka, tłusta, ciepła, różowa, piegi, pieprzyki
- K gęsta, tłusta, zimna, jasna, blada
Włosy
- V suche, brązowe, czarne, splątane, kruche, rzadkie
- P proste, tłuste, jasne, rude, brak włosów
- K gęste, skręcone, tłuste, falujące, bujne, wszystkie kolory
Zęby
- V wystające, szerokie, duże, wąskie dziąsła
- P średnie, miękkie, wrażliwe dziąsła
- K zdrowe, białe, silne dziąsła
Nos
- V kształt nierówny, krzywa przegroda
- P długi, szpiczasty, czerwony koniec
- K krótki, okrągły
Oczy
- V małe, osadzone głęboko, suche, ruchliwe, czarne, brązowe, nerwowe
- P wyraziste, jaskrawe, zielone, szare, wrażliwe na światło
- K duże, piękne, niebieskie, spokojne, pełne miłości
Paznokcie
- V suche, szorstkie, kruche, łatwo pękają
- P ostre, elastyczne, różowe, błyszczące
- K grube, tłuste, gładkie, lśniące
Klatka piersiowa
- V płaska, zapadnięta, u kobiet drobny biust
- P przeciętna, u kobiet średni biust
- K rozszerzona, pełna, u kobiet obfity biust
Brzuch
- V szczupły, płaski, zapadnięty, nieregularny, mały, wypchnięty pępek
- P przeciętny, owalny i płaski pępek
- K duży, gruszkowaty, pępek duży, głęboki, okrągły i rozciągnięty
Relacje z ludźmi
- V sporo relacji, niewielu przyjaciół
- P nieufność, krytyczność, łatwość w przysparzaniu wrogów, ciepłe relacje z przyjaciółmi
- K wierność i lojalność wobec przyjaciół
Apetyt
- V nieregularny, niewielki
- P silny, nie do zniesienia
- K mały, ale częsty
Ulubione smaki
- V słodki, cierpki, słony, tłusty
- P słodki, gorzki, ściągający, gotowane potrawy
- K słodki, pikantny, ściągający, suche potrawy
Wydalanie
- V zaparcia
- P luźne
- K powolne, gęste
Aktywność fizyczna
- V wysoka, dynamiczna
- P umiarkowana, skłonność do agresji (sztuki walki)
- K siedzący tryb życia, aktywność monotonna i spokojna
Aktywność umysłowa
- V zawsze aktywny, skłonność do teoretyzowania, kreatywny
- P umiarkowany, rozumowanie osadzające
- K powolne, skłonność do analizowania
Emocje
- V niepewność, obawa, trudność podjęcia decyzji
- P złość, zazdrość, szybkie decyzje
- K chciwość, przywiązanie, przemyślane decyzje
Sposób mówienia
- V szybki, niewyraźny, płaczliwy
- P ostry, przenikliwy, radosny, wysoki
- K powolny, monotonny, melodyjny, niski
Sen
- V krótki, przerywany, wiele snów, wywołujące lęki, ucieczka
- P krótki, ale głęboki, sny płomienne, wojna, przemoc, konflikt
- K głęboki i długi, woda, śnieg, romantyczne, erotyczne
Finanse
- V biedny, wydaje na błahostki
- P wydaje na luksusy, bywa impulsywny
- K bogaty, pilnuje pieniędzy, oszczędza
Autorem tekstu jest Rafał Przybylok
Po więcej szczegółów zapraszamy do:
Vasant D. Lad – Ayurveda Księga domowych środków leczniczych
Test poza powyższą książką inpisowany jest częściowo testem ze strony:
https://a-ajurweda.pl/pl/test
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata Kafar rooibos z pomarańczą 50g
Herbata rooibos słodkie espresso 50g
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos korzenne ciasteczko 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
214 Produkty
Herbata aromatyzowana
74 Produkty
Herbata zielona matcha
21 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
5 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
98 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
37 Produkty
Przeczytaj również
Przepis na rozgrzewającą yerba mate z alkoholem na jesień i zimę
Nasz przepis na yerba mate z alkoholem inspirowany jest kilkoma recepturami na napoje „z prądem”.[...]
wrz
Produkcja herbaty w domu
Każdy entuzjasta herbaty wcześniej czy później wpada na pomysł, aby posiadać własny krzaczek herbaty w[...]
lip
Ile jest rodzajów herbaty?
Generalnie herbatę można podzielić botanicznie na gatunki, podgatunki i kultywary, czyli odmiany uprawne rośliny. Same[...]
sie
Herbata Dong Ding Oolong: recenzja, test, opinie
Załatwiamy sprawę w pierwszym zdaniu - to jest naprawdę uroczy oolong. Spędziłem już kilka wieczorów[...]
mar
O: Orange, oznaczenie jakości herbaty
O: Orange to jedno z literowych oznaczeń jakości herbaty. Oznacza, że jest to herbata sporządzona[...]
Parzenie i właściwości herbata Milk Oolong, mleczny oolong legenda. Jak powstaje milky oolong?
Jak aromatyzuje się herbatę mlekiem? Najpowszechniejsza metoda polega na przetrzymaniu liści herbacianych nad parą gotującego[...]
sie
Bai He Xian Zi: Herbata Artystyczna, Kwitnąca, Rozwijająca się
Bai He Xian Zi pochodzi z północnej części prowincji Fujian i jest ręcznie zwijaną białą[...]
gru
Zielona herbata En Shi Yu Lu. Chińska herbata Gyokuro
Polecam spróbować En Shi Yu Lu, żeby samemu odkryć jak wiele smaków może mieć jedna[...]
sty