Naturalny słodzik do herbaty Stewia zamiast cukru

Stewia – najsłodsze zioło świata

Stewia to roślina, która występuje dziko i jest uprawiana w Ameryce Południowej. Teraz uprawa się ja na całym świecie. Stewia służy do słodzenia Yerba Mate. Do niedawna nie można było używać Stewii, bo podobno była szkodliwa i toksyczna. Okazało się to nieprawdą, były to plotki, które rozpuszczono, żeby wspierać przemysł cukrowy. Od listopada 2012 r. można kupić ją też na terenie Unii Europejskiej.

Ze Stewii uzyskuje się stewozydy, które są 300 razy słodsze od cukru. Stewię można znaleźć w różnych produktach spożywczych jako E960. Ze Stewi robi się słodziki, które można dodawać do kawy i herbaty, ale najlepiej dodawać zwykle suche liście do herbaty. Stewia ma dość specyficzny smak, nieco podobny do lukrecji – ale warto spróbować. Warto ją spróbować dla zdrowia, bo reguluje zawartość cukru we krwi i nie zawiera kalorii.

Stewia
Stewia

Stewia znana jest w Ameryce Południowej od 1500 lat, a w Europie została opisana dopiero w XVI wieku. Obecnie Stewia jest bardzo znana i wykorzystywana do celów przemysłowych. Nie jest droga a bardzo wydajna.

Poznaj produkty czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu oraz ilość potrzebnych sztuk.