WYDAJ 65 PLN, ZA DARMO.

Czym jest stewia?

Stewia to roślina, która występuje dziko i jest uprawiana w Ameryce Południowej. Teraz uprawa się ja na całym świecie. Stewia służy do słodzenia Yerba Mate. Do niedawna nie można było używać Stewii, bo podobno była szkodliwa i toksyczna. Okazało się to nieprawdą, były to plotki, które rozpuszczono, żeby wspierać przemysł cukrowy. Od listopada 2012 r. można kupić ją też na terenie Unii Europejskiej.

Stewia – E960

Ze Stewii uzyskuje się stewozydy, które są 300 razy słodsze od cukru. Stewię można znaleźć w różnych produktach spożywczych jako E960. Ze Stewi robi się słodziki, które można dodawać do kawy i herbaty, ale najlepiej dodawać zwykle suche liście do herbaty. Stewia ma dość specyficzny smak, nieco podobny do lukrecji – ale warto spróbować. Warto ją spróbować dla zdrowia, bo reguluje zawartość cukru we krwi i nie zawiera kalorii.

Stewia
Stewia

Stewia znana jest w Ameryce Południowej od 1500 lat, a w Europie została opisana dopiero w XVI wieku. Obecnie Stewia jest bardzo znana i wykorzystywana do celów przemysłowych. Nie jest droga a bardzo wydajna.

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Yerba mate: produkcja. Jak produkuje się Yerba mate?

Napój Indian z plemienia Guarani zyskuje coraz większe uznanie na całym świecie. Od czasu, gdy[...]

2 Comments

Jak zrobić dobrą kawę? 5 porad i wskazówek

Istotne jest jednak zrozumienie, że parzenie kawy to umiejętność wydobycia z ziarna odpowiedniej ilości substancji.[...]

1 Comment

Parzenie czerwonej herbaty Pu-erh: część 3

Jak prawidłowo parzyć czerwoną herbatę, żeby była smaczna i posiadała swoje wszystkie cenne właściwości? Zobacz!

T: Tip, oznaczenie jakości herbaty

T: Tip to jedno z literowych oznaczeń jakości herbaty. Oznacza, że jest to herbata wykonana[...]

Zielona herbata Milky Mao Feng parzenie, opinie

Herbata Milky Mao Feng pochodzi z Chin, dokładniej z prowincji Hubei. Nazwa „Mao Feng” odnosić[...]

Herbata ziołowa na alergię: rumianek, parzenie

Rumianek to zioło, o którym każdy słyszał, zapewne znamy jego smak i zapach nie tylko[...]

Najlepsza herbata na kaszel. Przepis na herbatę na ból gardła

Jakim naturalnym sposobem poradzić sobie z kaszlem? Herbata ziołowa bardzo pomaga w leczeniu kaszlu i[...]

4 dobre powody, żeby parzyć herbatę na zimno

Zimne parzenie to technika, która dla wielu wydaje się być abstrakcyjna. Z angielskiego "cold brew"[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.