Nie od dziś się mówi o zmianach klimatycznych na ziemi związanych z działalnością człowieka. Sama obserwowana od połowy XX wieku tendencja do wzrostu temperatury na świecie z początku niepokoiła jedynie naukowców i ekologów. Obecnie jednak bije się już na alarm ze wszystkich stron, nawołując do dalekoposruniętych zmian, również w naszych codziennych wyborach.
Czy ocieplenie klimatu ma wpływ na herbatę? I co ważniejsze, czy my możemy coś z tym zrobić?
Okazuje się, że tak. Tak naprawdę niewiele jest sytuacji, w których nic nie da się zrobić. Myślenie, że maleńka kropla w morzu potrzeb, jaką sami jesteśmy w stanie dołożyć jest niczym, skutecznie zatrzymuje pozytywne zmiany.
Zastanówmy się czy uprawy herbaty są zagrożone ociepleniem klimatu. Mogłoby nam się zdawać, że herbata jako roślina raczej preferuje cieplejszy klimat i właściwie należałoby się obawiać raczej ochłodzenia niż ocieplenia będą herbacianym plantatorem.
Faktycznie, zbyt wysoka temperatura nie zagraża póki co bezpośrednio herbacie, pośrednio jednak owszem. Wraz z ociepleniem klimatu w parze idą susze, wraz z suszami erozja gleby, a to już ma dość poważny wpływ na herbatę. Ociepleniu klimatu przypisuje się także pożary lasów, które mogłyby by również grozić uprawom.
Herbata lubi wilgoć, dobrze się czuje porastając mgliste wzgórza i tam też daje najbardziej ceniony plon. Kiedy wilgotność spada poniżej preferowanej przez herbatę, czyli 80-90% wcale nie dzieje się to, czego można by się obawiać, czyli uschnięcia rośliny. Dopiero prawdziwa susza jest w stanie zabić herbatę, zrzuca ona wtedy pożółkłe liście i w końcu obumiera całkowicie. Przy obniżonej wilgotności może się okazać, że ograniczona zostaje produkcja glukozy – co za tym idzie – roślina jest osłabiona i mniej odporna na szkodniki oraz choroby. Daje także mniejszy plon.
Podobnie rzecz ma się z opadami. Jeśli wody jest zbyt mało, herbata daje znacznie mniejsze plony i w końcu może uschnąć, ponieważ nawadnianie herbacianych pól jest bardzo trudne.
Innym efektem ocieplenia klimatu jest erozja gleb. Kiedy przesuszona gleba staje się lekka i krucha, łatwa do wywiania przez silne wiatry, oraz kiedy nagłe, silne i burzowe deszcze występujące w ocieplonym klimacie częściej niż długotrwałe opady, spłukują powierzchnie suchej gleby nie mając możliwości wsiąknąć w nią. Obu tym zjawiskom sprzyja obumieranie roślin, które liśćmi trzymają wilgotność ziemi i ograniczają podmuchy wiatru, zaś korzeniami wiążą glebę.
Niebezpieczne w sytuacji erodowania gleby jest nie tylko wyjałowienie jej, ale także odsłonięcie systemu korzeniowego roślin, co wiąże się z ich obsychaniem.
Aby nie być gołosłownym można przytoczyć przykłady obniżenia zbiorów herbacianych upraw w związku z ocieplającym się klimatem. Dobrymi przykładami jest Chińska prowincja Yunnan, która w skutek rekordowej suszy odnotowała miejscami nawet o połowę mniejsze zbiory oraz dotknięta ostatnio pożarami lasów Australia, której producenci herbaty również odnotowali podobne straty w wyniku wiosennych przymrozków i suszy w lecie.
Co możemy zrobić dla producentów herbacianych w kontekście ocieplenia klimatu, dzięki naszym codziennym wyborom?
Odpowiedź jest prosta. Wystarczy wybierać herbatę z upraw ekologicznych. Wiele osób już teraz preferuje organiczne produkty, często z przyczyn zdrowotnych. Mało kto jednak wie, że wspieranie upraw ekologicznych może przeciwdziałać skutkom ocieplenia klimatu. Pomijając oczywisty fakt, że uprawy ekologiczne generują mniej dwutlenku węgla, a herbata organiczna ma mniejszy ślad węglowy niż ta ze zwykłych upraw, to rozwój upraw ekologicznych może uodpornić branże herbacianą na czekające nas zmiany klimatyczne.
Organiczne uprawy wykorzystując naturalne nawozy są w stanie przetrwać erozję gleby, ponieważ znajduje się w niej więcej substancji odżywczych, są także bardziej nawilżone. Bardzo korzystnym zabiegiem jest sadzenie innych roślin, które mają na celu wspierać herbatę. Mowa tu na przykład o koniczynie, która podnosi poziom azotu w glebie, czy ziołach takich jak rumianek, mniszek, pokrzywa, skrzyp, krwawnik, a nawet waleriana, które mogą odstraszać owady oraz chronić uprawy przed grzybami. Używanie naturalnych nawozów zwierzęcych związane jest z ich fermentacją i podwyższeniem temperatury, to zaś chroni przed niewielkimi przymrozkami.
O krok dalej niż uprawy organiczne idą uprawy rolnictwa biodynamicznego, które z kolei starają się nie ingerować nadmiernie w naturalny ekosystem. Współuprawia się tutaj różne rośliny wspierające się wzajemnie, utrzymujące wilgotność gleby, chroniące przed wiatrami, dającymi cień. Monouprawy są bardziej narażone na ataki różnych szkodników, co jest zredukowane w takim typie rolnictwa.
Jeśli zatem będziemy wybierali na codzień herbaty organiczne, nie tylko zapewnimy sobie produkt zdrowy, ale w dodatku wesprzemy cały rynek upraw ekologicznych, zachęcając na czas innych plantatorów do zmiany sposobów uprawy na bezpieczniejszy dla środowiska i odporniejszy na zmiany klimatu. Może się dzięki nam okazać, że producenci herbaty z bardziej zagrożonych suszami obszarów zaczną produkować herbatę ekologiczną zanim zmusi ich do tego konieczność, ponieważ wtedy może być już za późno.
Po więcej szczegółów zapraszamy do: Natural farming, tea & climate change – Monica Griesbaum – Eighty degree the culture of tea Nr. 3
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata Kafar rooibos z pomarańczą 50g
Herbata rooibos słodkie espresso 50g
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos korzenne ciasteczko 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
188 Produkty
Herbata aromatyzowana
77 Produkty
Herbata zielona matcha
18 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
96 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
37 Produkty
Przeczytaj również
Przegląd yerba mate: Kraus (ostrokrzew paragwajski), opinie
W mojej subiektywnej ocenie Kraus jest to jedna z lepszych yerba mate na rynku, zajmuje[...]
lut
Co pije Tatar? Herbata Tatarska
Herbata Tatarska. Zagotować mleko (100 ml) i wodę (100 ml) w różnych naczyniach. Do gotującej[...]
wrz
Ranking kawy ze stacji benzynowych: która jest najlepsza i najgorsza?
Okres wakacji zachęca nas do przemieszczania się na długie dystanse a stacje benzynowe stają się[...]
sie
Ile trzeba dodać zimnej wody do wrzątku, żeby otrzymać odpowiednią temperaturę?
Przedstawiamy proporcje w jakich należy zmieszać ciepłą (zaraz po ugotowaniu) wodę z zimną. Założyliśmy, że[...]
lip
Yerba mate chimarrao po brazylijsku – jak poprawnie parzyć?
Mate po Brazylijsku. Czyli erva mate lub chimarrao to mate drobna i pita w szczególny[...]
1 Comments
lip
VSS, Fair trade, organic – certyfikowane uprawy w rynku herbacianym?
W Szwajcarii istnieje projekt, który nosi nazwę VSS czyli Global Survey on Voluntary Sustainability Standards.[...]
sty
Gdzie wybrać się na dobrą kawę i herbatę w Łodzi? (odcinek 3)
Zapraszamy na drugi odcinek przewodnika po dobrych lokalach, w których napijecie się najlepszej kawy i[...]
gru
Quiz o kawie
Quiz o kawie Przygotowaliśmy dla Was test wiedzy o kawie. Poniżej znajdziecie 18 pytań, a[...]
lis