ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Polifenole w yerba mate występują niezwykle obficie. Naukowcom udało się dowieść, że jest ich więcej niż w zielonej herbacie. Mogą stanowić 35% suchej masy liściowej. Nie może jednak pozostać niezauważony fakt, że mate przyrządza się ze znacznie większej dozy, niż herbatę. Dzięki temu napar pijemy bardziej stężony, a tym samym zawierający więcej substancji rozpuszczonych w wodzie.

Kwas chlorogenowy

Ogólna kompozycja polifenoli w ostrokrzewie paragwajskim i herbacie ze zrozumiałych przyczyn różni się znacznie. O ile w herbacie najbardziej „agresywnym” przeciwutleniaczem jest EGCG, o tyle w mate chodzi przede wszystkim o kwas chlorogenowy, czyli CGA. CGA udało się wyekstrahować aż 92 mg na 1 gram suszu. Tutaj również mate może popisać się wyjątkowo dużą zawartością tego przeciwutleniacza na tle konkurencji, ponieważ za najbogatsze źródło kwasu chlorogenowego uważa się powszechnie zieloną kawę. Niepalone ziarna kawy mogą zawierać nawet 60 mg tej substancji na każdy 1 gram ziaren. Jak widać yerba mate wyprzedza kawę o 30%.

Yerba mate chimarrao brazylijska 100g organiczna
Yerba mate chimarrao brazylijska 100g organiczna

Kwas chlorogenowy to silny przeciwutleniacz, który skutecznie redukuje stres oksydacyjny, czyli stan nagromadzenia dużej ilości wolnych rodników w ciele. Wolne rodniki to reaktywne cząsteczki tlenu, które mają dużą zdolność utleniania. Przeciwutleniacze to substancje, które neutralizują wolne rodniki, pozwalając się im utlenić. Dzięki czemu nasze komórki są chronione, co spowalnia starzenie się naszego ciała.

Kwas chlorogenowy ma również właściwości antynowotworowe. Nie tylko potrafi zabezpieczyć nas przed rozwojem komórek rakowych, ale także zmniejszyć już powstałe zmiany nowotworowe. Inną ciekawą cechą jest jego działanie przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe. Ma właściwości przeciwgorączkowe oraz przeciwzapalne. Działa stymulująco na układ nerwowy i obniża ciśnienie krwi.

Autorem tekstu jest Rafał Przybylok
Zdjęcie główne: Jadwiga Janowska

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Historia herbaciarni w Chinach

Pierwsze na świecie herbaciarnie powstały w Chinach za czasów Południowej Dynastii Song, czyli w XII[...]

Sztuczne i naturalne aromaty w herbacie

Coraz częściej sięgamy po herbaty aromatyzowane. W ciągu ostatnich dwudziestu lat produkcja herbat aromatyzowanych wzrosła[...]

1 Comments

Tea & Coffee World Cup 2014

Tea & Coffee World Cup 2014 to blisko 100 wystawców i wiele zróżnicowanych wydarzeń edukacyjnych,[...]

Kolory palenia kawy. Kolorymetr

Przeciętny konsument kawy, dopóki ziarna nie wykraczają poza skalę normy, nie przykłada uwagi do jej[...]

La Merced yerba mate. Rodzaje, smak i zalety

Koneserski charakter tej marki podkreśla zamieszczony na opakowaniu nowoczesny diagram pozwalający się zorientować w profilu[...]

Przegląd yerba mate: Pajarito (ostrokrzew paragwajski), opinie

Yerba mate dobrej jakości w dobrej cenie. Zyskuje pozytywne oceny i ma wielu miłośników. W[...]

Herbata z samowara a po turecku – czym się różnią i jak je parzyć?

Herbata z samowara a herbata po turecku – różnice i tradycje parzenia Technik parzenia herbaty[...]

Analiza sensoryczna: jak degustować herbatę? (część 2)

Napar niezbędny do degustacji przygotować należy w specjalnym, standaryzowanym naczyniu które z angielskiego nazywa się[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.