Autorką tekstu jest Ewa (herbatniczek.wordpress.com)
Pojawiają się już pierwsze tegoroczne herbaty z Darjeeling. Pamiętacie zeszłoroczne Darjeelingi? Dzisiaj dla przypomnienia i do porównania herbata z ogrodu Steinthal. Zapraszam!
Herbata czarna z ogrodu Steinthal
Ogród Steinthal jest jednym z ponad 80 słynnych indyjskich ogrodów herbacianych. Położony jest w zachodniej części Darjeeling i obszarem obejmuje ponad 670 hektarów. Niektóre z części ogrodu były uprawiane przez niemieckich Jezuitów. Nazwa ogrodu pochodzi właśnie od jednego z nich, Ojca Steinthal. Obecnie herbaciana posiadłość przekształciła się w hotel, w którym poza wynajęciem pokoju możemy uczestniczyć w różnych herbacianych atrakcjach.
Kolor naparu
Czarna herbata z Darjeeling jest dość charakterystyczna. Jej liście są dość jasne, ponieważ stopień utlenienia jest nieco niższy niż w pozostałych herbatach czarnych. Dlatego w suszu znajdziemy sporo koloru zielonego. W Indiach wyróżnia się cztery podstawowe zbiory herbaty, tak zwane Flush. Te z pierwszego, wiosennego czyli First Flush, są uznawane za najlepsze.
Wygląd i zapach suszu
Herbata, którą mam przed sobą nie podaje zbioru ani gradacji liści. Pachnie świeżo, ziołowo, nieco ostro. Ma ten charakterystyczny zapach herbat z Darjeeling. Niektóre z liści są poskręcane, niektóre nie. Liście są dość drobne, część jest połamana. W suszu zobaczymy wiele kolorów, od białych poprzez zielone po brązy, odcienie złota i czernie. W ogrzanym naczyniu herbata pachnie Darjeelingiem. Wiem, że to może mało mówiący opis, jednak zapach darjeelingów jest dość charakterystyczny, słodki, nieco ostry. Według niektórych opisów herbata ta pachnie muszkatelem.
Darjeeling Steinthal – sposób przygotowania
Zalecane parzenie to 95 stopni Celsjusza, 3 g herbaty i 120 ml wody.
Przyznaję, że pierwsze parzenie przeparzyłam. Akurat, gdy zalałam herbatę zjawili się nieoczekiwani klienci, a gdy wróciłam do czajniczka pięknie ciemnożółty napar był bardzo cierpki. Drugie podejście wypadło lepiej. Herbatę zaparzyłam według poprzednich proporcji. Czas parzeń pierwszego i drugiego to półtorej minuty, kolejne przeprowadziłam już bez mierzenia czasu.
W ogrzanym naczyniu herbata pachniała słodko, nieco ostro. Jakby lekko pieprzem. Co ciekawe po pierwszym parzeniu, zaparzone liście pachniały bardzo intensywnie zieloną herbatą. W smaku czuć nieco cierpkości, słodycz, tą typową darjeelingową nutę oraz… warzywa korzenne i pieprz. Chyba najbardziej smak kojarzył mi się nacią pietruszki. Drugie parzenie zaś z buraczkami.
Ciekawe jest to, jak z czasem ucząc się jak opisywać herbatę oraz starając się zapamiętać smaki i zapachy, w herbacie zaczyna odkrywać się coraz to ciekawsze rzeczy. Herbata pozwoliła się zaparzyć pięć razy.
Herbaty Darjeeling warte są poznania. Mają charakterystyczny smak i zapach oraz swoją światową sławę. Herbata z orodu Steinthal zaskoczyła mnie smakiem i zapachem. Ciekawa jestem jak zaprezentują się tegoroczne zbiory. A może już mieliście okazję spróbować Darjeelingów 2018?
Źródła: ontrip.in/steinthal-tea-resort-darjeeling/, telegraphindia.com/1120429/jsp/calcutta/story_15431312.jsp#.U149S0OXsUQ
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos słodkie espresso 50g
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos hemp 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
180 Produkty
Herbata aromatyzowana
72 Produkty
Herbata zielona matcha
17 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
93 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
35 Produkty
Przeczytaj również
Jak herbata wpływa na organizm
Wpływ na herbaty na organizm jest znaczący, a włączenie jej do zbilansowanej diety wskazane i[...]
lip
Herbata z Nepalu. Herbata Nepalska rodzaje i zbiory
Herbata nepalska produkowana jest w sześciu najbardziej znanych regionach Ilam, Panchthar, Dhankuta, Terhathum, Sindhulpalchok i[...]
lis
Herbaciany grzaniec
Jesienią oraz w okresie przedświątecznym wielu z nas poszukuje rozgrzewających napojów. Jednym z pomysłów jest[...]
lis
Podróż herbaty do Malezji i Tajlandii
Pod wpływem Chińskiej i Japońskiej tradycji herbacianej wykształciła się kultura herbaty na Tajwanie oraz w[...]
kwi
Herbata ziołowa, zioła: Pokrzywa, Mięta, Malina, Dziurawiec, Melisa i Mieszanki Ziołowe
Jakie zioła są dobre na przeziębienie i zapobiegają grypie? Co wzmocni nasz organizm a co[...]
cze
Herbata owocowa Smakołyk
Herbata owocowa Smakołyk, skład: płatki dzikiej róży, kawałki jabłka, organiczny hibiskus, kawałki ananasa i kokosu,[...]
mar
Poznański Festiwal Herbaty Zaparzaj! 2016 – patronat medialny
Poznański Festiwal Herbaty Zaparzaj! 2016 – patronat medialny W Polsce pije się coraz więcej herbaty.[...]
wrz
Herbata czarna Lipton Yellow Label Tea: opinie, recenzja
Lipton Yellow Label Tea to klasyk wśród klasyków! Tę herbatę pije się na potęgę każdego[...]
kwi