Czarna herbata Keemun Mao Feng, rodzaje, historia

Czarna herbata Keemun Mao Feng to herbata produkowana w południowo-zachodniej części Anhui w Qimen. Właśnie tej miejscowości zawdzięcza nazwę ponieważ w czasach kolonialnych Anglicy zapisali Qimen jako Keemun. Produkcję tej herbaty zapoczątkował zwolniony ze służby urzędnik państwowy Yu Ganchen w 1875 roku. Po tym jak został niesłusznie skompromitowany i stracił urząd Ganchen postanowił zająć się uprawą herbaty. W Anhui jednak do tej pory uprawiano jedynie herbatę zieloną były urzędnik wiedział jednak, że Europejczycy wolą herbatę czarną. Postanowił zatem wyjść im na przeciw. Wybrał się więc do prowincji Fujian aby nauczyć się produkcji herbaty czarnej co okazało się strzałem w dziesiątkę ponieważ produkowany przez niego Keemun zyskał szybko uznanie zwłaszcza wśród Anglików, którzy nie tylko chętnie pijali tę herbatę ale również wciągnęli ją w skład swoich mieszanek herbacianych. Anglicy uważali Keemuna za najlepszą herbatę czarną. Była to ulubiona herbata rodziny królewskiej, a co za tym idzie naśladującej ją szlachty. Świeża dostawa była wyczekiwana i gdy tylko pojawiła się w Londynie ustawiały się za nią długie kolejki.

W Chinach herbata Keemun również cieszy się wielkim uznaniem ponieważ jest zaliczana do wielkiej dziesiątki herbat chińskich. Świat szeroko usłyszał o tej herbacie w 1915 roku dzięki jej udziale w targach Panama-Pacific International Exposition, które odbyły się w San Francisko. Obecnie zaliczana jest do trzech najlepszych herbat czarnych świata.

Herbata czarna Keemun Mao Feng
Herbata czarna Keemun Mao Feng

Można znaleźć na rynku kilka rodzajów Keemuna różniących się jakością oraz oczywiście ceną. Podstawowe różnice dotyczą jednak sposobu obróbki i terminów zbiorów. Najszlachetniejsza to Keemun Gongfu czyli herbata wytwarzana z największą uwagą i pieczołowitością dedykowana ceremonii herbacianej. Nieco niższa w rankingu to Keemun Mao Feng co oznacza, że jest to herbata wytwarzana z tipsów, czyli pokrytych charakterystycznymi włoskami pączków herbacianych liści. Mao Feng właśnie oznacza pokryty włoskami wierzchołek listków. Ta herbata uchodzi za najbogatszą pod względem bukietu aromatów. Kolejna na liście to Keemun Xin Ya czyli herbata produkowana według tradycyjnych metod odznaczająca się również zawartością herbacianych tipsów. Spotkać można także na rynku Keemuna z Hubei ale jest to inna herbata. Jedynie ten Keemun produkowany w Anhui zasługuje na miano prawdziwego Keemuna. Podróbka z Hubei ma podobne cechy do oryginału i mimo, że jest podróbką również może zostać uznana za świetną herbatę.

Herbata Keemun tradycyjnie ma kształt długich, poskręcanych listków przypominających skręcone igły. Kolor naparu jest żywy i intensywny, przypominający czerwone wino. Aromat może być różnorodny, choć często porównywany jest właśnie do wina z owocowymi nutami, na przykład śliwki. Doszukać się można także posmaku dymnego, przywodzącego na myśl cukier trzcinowy, a nawet sosnowe igły.

Jeden komentarz do: “Czarna herbata Keemun Mao Feng, rodzaje, historia

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu oraz ilość potrzebnych sztuk.