ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Autorką tekstu jest Alicja Płuciennik (jurassiccuisine.blogspot.com)

Jeśli lubicie oryginalne smaki, a ponadto jesteście fanami Yerba Mate mam dla was niesamowity przepis na przekąskę, wprost idealną alby zaskoczyć swoich znajomych lub też delektować się nią samemu na wiosenne, coraz dłuższe wieczory. Panie i Panowie, mam zaszczyt przedstawić Yerboladki!

Przygotowanie ich jest proste, choć zabiera trochę czasu, jednak satysfakcja przewyższa cały trud włożony w ich wykonanie. No i oczywiście nie kupicie ich w żadnym sklepie, więc aby ich spróbować trzeba będzie trochę pobrudzić swoje łapki.

Do zrobienia yerboladek potrzebne będą:

  • tabliczka białej czekolady
  • łyżka stołowa kandyzowanych skórek z pomarańczy lub cytryny
  • pylasta Yerba Mate

Sposób przygotowania czekoladek z Yerba Mate

Czekoladę roztapiamy w gorącej kąpieli, następnie wrzucamy do niej skórki i dokładnie mieszamy. Pozostawiamy do momentu, aż masa zacznie z powrotem krzepnąć. W tym czasie przygotowujemy miseczkę z Yerbą: przesiewamy susz przez sitko, aby pozbyć się patyczków i większych listków, aby otrzymać drobny proszek możemy dodatkowo rozetrzeć ją w moździerzu.

Co kilka minut sprawdzamy, czy czekolada zaczyna twardnieć. To jest najtrudniejsza część przepisu: musimy wyczuć moment, w którym czekolada będzie jeszcze plastyczna, ale nie na tyle płynna żeby spływała nam przez palce. Można to rozpoznać mieszając co jakiś czas naszą masę, kiedy zaczną zostawać duże grudki czekolada jest gotowa do uformowania z niej kuleczek o średnicy 2-3 cm.

Przepis na czekoladki z Yerba Mate, Yerboladki
Przepis na czekoladki z Yerba Mate, Yerboladki

Następnie nasze kuleczki, póki są jeszcze trochę lepkie (ogrzane ciepłem naszych dłoni) obtaczamy je w Yerbie. Nie będą wyglądać idealnie, ale nie przejmujemy się tym, gdyż czekolada lubi skrzepnąć znienacka, więc w miarę sprawnie formujemy nasze bryłki z reszty gęstej masy i odkładamy je na bok. Gdy już zakończymy ten etap, możemy wykończyć nasze dzieło i nadać Yerboladkom pożądany kształt poprzez ponowne obtoczenie ich w Yerbie i ponowne „wykulanie” w dłoniach.

Zostawiamy je na chwilę w chłodnym miejscu, aby dobrze stwardniały et volia! Przekąska jest gotowa! Teraz możemy się cieszyć słodkim smakiem białej czekolady, przełamanym kwaskowatymi cytrusami i Yerbową „goryczką”. Polecam je nie tylko fanom Yerba Mate, ale także wszystkim poszukującym nowych smaków!

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Yerba mate con palo

Yerba Mate: Con palo. Oznaczenie spotykane na opakowaniach yerba mate. Dotyczy yerba mate zawierającej gałązki[...]

5 porad, jak zaparzyć idealnie zieloną herbatę liściastą

Jakość wody znacząco wpływa na smak zielonej herbaty - twierdzą eksperci. Jaką wodę wybrać do[...]

Skąd pochodzi herbata? Birma czy Chiny?

Skąd pochodzi herbata? Jej początki umiejscawia się w obrębie dzisiejszej Mjanmy, a niegdysiejszej Birmy, w[...]

M: Mixed, oznaczenie jakości herbaty

M: Mixed jest to literowe oznaczenie jakości herbaty. Litera „M” lub słowo „Mixed” informuje, że[...]

Test zaparzaczy do herbaty: zaparzacz jajko, ceramiczny, sitko, klamerka

Do testowania zaparzaczy do herbaty dostępnych na rynku użyjemy jednej miarki hibiskusa. Przetestowaliśmy: papierowe filtry,[...]

Jak odkamienić czajnik?

Do naszego zakamienionego czajnika wsypujemy 2 łyżeczki kwasku cytrynowego i zalewamy 500 ml wody. Następnie[...]

Przepis na dalgona matcha z pianką. Hit kwaratanny

Przepis jest prosty, nie wymaga wyszukanych składników i nie powinien przysporzyć trudności nawet tym, którzy[...]

Iwan Czaj – rosyjska „herbata” (Wierzbówka kiprzyca)

Iwan czaj to napój przygotowywany z liści wierzbówki kiprzycy. Nie jest to wbrew nazwie herbata,[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.