ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Kiedy usłyszysz słowo KAWA, najpewniej natychmiast przed oczami stanie ci obraz brązowych wypalonych ziaren. Jednak historia spożywania tej rośliny niesie za sobą różne przepisy: od zjadania całych owoców z dodatkiem słoniny czy picie kompotu z gotowanych wiśni kawowca do sięgania po liście w celu przyrządzenia naparu.

Autorem tekstu jest Adam Laska, właściciel marki Kafar (kafar.info), który prowadzi szkolenia związane z przygotowywaniem kawy.

Zaparzanie liści nie jest powszechną praktyką na świecie, jednak są kraje, w których nikogo nie zdziwi obecność tej pozycji w karcie menu. Mowa tu o Sumatrze, Południowym Sudanie, a przede wszystkim o Etiopii, gdzie ten napar nazywa się KUTI (quti) i jest spożywany przez mieszkańców od niepamiętnych lat. Zebrane liście suszy się na słońcu, następnie podpraża na patelniach, by ostatecznie zaparzyć je tak jak herbatę.

Smak herbaty z liści kawowca

Smak takiego naparu jest przyjemnie roślinny, świeży, z nutą prażenia. Najczęściej porównuje się go do zielonej herbaty, choć raczej tej chińskiej. Zapach suszu również kojarzy się z aromatem liści herbaty – jest głęboki i słodki. Napar z liści nie jest pozbawiony również kofeiny, choć w stosunku do herbaty czy konwencjonalnie przyrządzonej kawy, ma jej znikome ilości.

Działanie liści kawowca

Liście kawowca zostały skrupulatnie przeanalizowane przez naukowców Królewskich Ogrodów Botanicznych w Kew (Londyn). Badania wykazały obecność cennych dla zdrowia składników. Niewątpliwie największym atutem spożywania Kuti jest ogromna ilość przeciwutleniaczy, szacowana na dwa razy większą niż w zielonej herbacie. Wszystko za sprawą obecności w liściach mangiferyny – polifenolu o silnych właściwościach antyoksydacyjnych. Nie jest to jednak jedyna zaleta obecności tego składnika. Przypisuje się mu właściwości przeciwzapalne, przeciwcukrzycowe oraz zmniejszanie ryzyka wystąpienia miażdżycy oraz poprawę pamięci.

Czy kawa zniknie z Ziemi? Koniec arabiki?
Czy kawa zniknie z Ziemi? Koniec arabiki?

Czy kuti zdobędzie w najbliższych latach większą popularność na świecie?

Jest to raczej wątpliwe. Jego największym oponentem jest nieporównywalnie większa popularność pestek owoców kawowca. Gdyby plantatorzy chcieli pogodzić oba produkty i rozpoczęli zbieranie z krzewów również liści, osłabialiby roślinę, co doprowadziłoby do zmniejszenia plonów, które stanowią główny dochód plantacji.

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Jak rozpoznać oryginalną Yerba mate i herbatę? Kody kreskowe a kraj pochodzenia

Jeśli zdarzy nam się jakiś herbaciany zakup w oryginalnym opakowaniu, warto sprawdzić czy japońska naprawdę[...]

1 Comments

Nieco inne prezenty herbaciane. Jak spędzić święta z herbatą?

Zbliżają się Święta Bożego Narodzenia. Prawie tradycyjnie zbliża się też czas zabiegania, pogoni za prezentami.[...]

Czy herbata owocowa jest zdrowa?

Odpowiedź na pytanie czy takie napary są zdrowe nasuwa się nam więc sama. Są zdrowe[...]

Odprężająca herbata jaśminowa z kwiatami. Jaśminowa herbata relaksuje

Jaśmin to bardzo przyjemna roślina. Uważajmy jednak, by nie mylić go z jaśminowcem wonnym (Philadelphus[...]

Jak parzyć herbatę na zimno? Zimne parzenie herbaty. Cold brew

Do zimnego parzenia herbaty można użyć właściwie każdej herbaty (również Yerba mate), jaką tylko lubicie.[...]

Czy herbata długo parzona jest mocniejsza?

Czy herbata długo parzona jest mocniejsza? Herbata dłużej parzona nie jest mocniejsza, jeśli pod uwagę[...]

Herbaty dobre na trawienie po świętach

Święta są okazją do nieco bardziej swobodnego podejścia do jedzenia. Wstrzymujemy na kilka dni diety,[...]

Czym jest mate green? Yerba mate na europejski rynek

Mate green to, można by powiedzieć, piąty rynek mate i piąty jej rodzaj mate. Nie[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.