ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Assam, region w Indiach

Assam leży u stóp Himalajów stan w północno-wschodnich Indiach. Region Assam słynie z uprawy herbaty odmiany camelia assamica. Próby uprawy herbaty na tym obszarze rozpoczęły się w 1836 roku i oparte były początkowo na szczepach herbaty przywiezionych z Chin. Ostatecznie jednak uznano, że camelia assamica najlepiej nadaje się do upraw w tym klimacie. Przemysł herbaciany rozwijał się na tym obszarze by wreszcie w 1870 roku po wdrożeniu nowych technologii herbata assamska stała się konkurencyjna dla herbat chińskich. W obawie o wzrost ingerencji rządu w uprawy herbaciane i spadek jakości życia robotników plantacji zawiązano w 1888 r. Indian Tea Association – zrzeszenie plantatorów herbaty mające na celu obronę interesów producentów.

Obecnie herbata jest tu uprawiana na około 500 plantacjach w większości zlokalizowanych w dolinie Brahmaputry. Uprawa w tym regionie należy do trudnych ale owocuje jedną z najbardziej cenionych i najlepszych herbat na świecie. Dzięki odpowiednim, tropikalnym warunkom klimatycznym herbata Assam słynie z mocnego, wyraźnego naparu.

Najbardziej znane gatunki herbaty z Assam to Assam Hatiali FF (droga słonia), Assam SF Malty, Assam SF Mokalbari, Assam Mangalam, Assam Dagapur.

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Przepis na Pink Coconut na hibiskusie

Aby przygotować najmodniejszy specjał tego lata nie można jednak dodać do niego mleka, które w[...]

Święto Herbaty 9 – 1-2 lipca 2017

W tym roku już po raz dziewiąty w Cieszynie spotkają się miłośnicy dobrej herbaty, a[...]

Pajarito, Indega, La Rubia: Test Yerba Mate Paragwajskich, Opinie

Yerba Mate Pajarito vs Yerba Mate Indega vs Yerba Mate La Rubia. Porównanie Paragwajskich Yerba[...]

Przepis na Yerba Mate Shake Kawowy z syropem Karmelowym

Przedstawiamy Wam prosty sposób na wyśmienity kawowy shake na bazie Yerba Mate CBSe. Wystarczy szejker,[...]

Herbata z Nepalu. Herbata Nepalska rodzaje i zbiory

Herbata nepalska produkowana jest w sześciu najbardziej znanych regionach Ilam, Panchthar, Dhankuta, Terhathum, Sindhulpalchok i[...]

Herbata Bio Chai Latte, opinie

Herbata Bio Chai Latte jak i podobne jej produkty przeżywają ostatnimi czasy rozkwit na naszym[...]

Czerwona herbata pu-erh sheng czy shu: surowa czy gotowana – różnice

Najlepsze herbaty surowe powinny być leżakowane kilkanaście lat i jest to coś, co każdy koneser[...]

2 Comments

Herbata pu-erh – jak parzyć?

Pu-Erhy to herbaty nadające się do wielokrotnego parzenia. Poza pierwszą preinfuzją możemy przeprowadzić kilka parzeń[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.