Assam, region w Indiach

Assam leży u stóp Himalajów stan w północno-wschodnich Indiach. Region Assam słynie z uprawy herbaty odmiany camelia assamica. Próby uprawy herbaty na tym obszarze rozpoczęły się w 1836 roku i oparte były początkowo na szczepach herbaty przywiezionych z Chin. Ostatecznie jednak uznano, że camelia assamica najlepiej nadaje się do upraw w tym klimacie. Przemysł herbaciany rozwijał się na tym obszarze by wreszcie w 1870 roku po wdrożeniu nowych technologii herbata assamska stała się konkurencyjna dla herbat chińskich. W obawie o wzrost ingerencji rządu w uprawy herbaciane i spadek jakości życia robotników plantacji zawiązano w 1888 r. Indian Tea Association – zrzeszenie plantatorów herbaty mające na celu obronę interesów producentów.

Obecnie herbata jest tu uprawiana na około 500 plantacjach w większości zlokalizowanych w dolinie Brahmaputry. Uprawa w tym regionie należy do trudnych ale owocuje jedną z najbardziej cenionych i najlepszych herbat na świecie. Dzięki odpowiednim, tropikalnym warunkom klimatycznym herbata Assam słynie z mocnego, wyraźnego naparu.

Najbardziej znane gatunki herbaty z Assam to Assam Hatiali FF (droga słonia), Assam SF Malty, Assam SF Mokalbari, Assam Mangalam, Assam Dagapur.

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu oraz ilość potrzebnych sztuk.