ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

W wielu mieszankach ziołowych i nie tylko pojawia się kocanka piaskowa. Z całą pewnością wiele osób zainteresuje to ciekawe ziółko, które swym charakterystycznym wyglądem i zapachem nie pozwala się pomylić z niczym innym.

Jej gatunkowa nazwa helichrysum już dużo o niej mówi, ponieważ z języka greckiego oznacza złoto i słońce. Jest to roślina, która dorasta do trzydziestu centymetrów, łodygę i liście ma srebrzysto szare, a kwiaty cytrynowo żółte. Legenda mówi, że kto znajdzie niebieską kocankę osiągnie nieśmiertelność.

Do celów zielarskich używa się wysuszonych kwiatów zebranych w czasie kwitnienia latem oraz wczesną jesienią.

Czy kocanka piaskowa wpływa na wątrobę? Napar a może domowa nalewka?

Kocanka ma właściwości, za które jest niezwykle ceniona.

  • Przede wszystkim przyśpiesza produkcję żółci, rozkurcza mięśnie gładkie zwiększając jej przepływ.
  • Regeneruje wątrobę i wzmacnia ją. Pomaga także przy pasożytach.
  • Działa na zmiany skórne.
  • Poprawia nieco apetyt i trawienie oraz perystaltykę jelit.
  • Poleca się ją przy kamicy żółciowej, żółtaczce i chorobach wątroby. Może być pomocna także osobom po usunięciu woreczka żółciowego.
  • Zawarte w niej składniki mają właściwości przeciwzapalne i przeciwbakteryjne. Hamuje rozwój pałeczek Coli.

Jej właściwości znane są już od średniowiecza, gdzie używana była do leczenia dolegliwości związanych z wątrobą. W wierzeniach ludowych ma ona również chronić przed piorunami.

Kocanka piaskowa wchodzi w skład mieszanek ziołowych na wątrobę. Spotkać można ją także w różnych mieszankach smakowych herbat. Nie tylko pięknie wygląda wśród innych składników, ponieważ jej wysuszone kwiaty zachowują żywy, cytrynowo żółty kolor, ale także przydaje interesującego aromatu i smaku.

Napar z kocanki pachnie nieco żywicznie, w smaku zaś jest nieco przyprawowy, kojarzy się z kuchnią. Po za tym wyczuwamy jakby aromat orzechów włoskich lecz bardzo świeżych, sam napar jest nieco gorzkawy, co tylko podkreśla orzechową nutę.

Herbata zielona ananasowo truskawkowa
Herbata zielona ananasowo truskawkowa

Napar z kocanki najlepiej przygotować zalewając dwie łyżeczki szklanką wrzątku i parząc pod przykryciem około 10 minut. Skuteczne są także maceraty i nalewki. Roślina ta jest w Polsce objęta częściową ochroną lecz można z łatwością kupić susz oraz żywe rośliny do uprawy domowej.

Źródło: Aleksander Ożarowski, Wacław Jaroniewski – Rośliny lecznicze i ich praktyczne zastosowanie, Jadwiga Kwaśniewska, Krystyna Mikołajczyk – Zbieramy zioła

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Jakie herbaty pić na odchudzanie? Jakie herbatki przy odchudzaniu działają?

Kiedy staramy się schudnąć, wskazane jest dużo pić. Nawodniony organizm to zdrowy organizm. Oprócz zbilansowanej[...]

Herbata biała

Herbata biała to jedna z najdroższych i najmniej przetworzonych odmian herbat. Pochodzi z rośliny Camellia[...]

Jak zaparzyć plewy kawowe? Chaff Coffee

Picie naparu z wypalonych i zmielonych ziaren kawowca nikogo nie zaskakuje, zaparzanie cascary - skórki[...]

Herbata w Indonezji

Indonezja to jeden z największych na świecie producentów herbaty i kawy. Swoje plantacje mają tu[...]

Dobra herbata na mieście? Łatwo ją zepsuć!

Herbata coraz bardziej zyskuje na popularności, ale napić się dobrej filiżanki herbaty "na mieście" wcale[...]

Poradnik: Jak zrobić dobrą mrożoną herbatę Ice Tea z Czarnej Herbaty domowym sposobem

Do zrobienia mrożonej herbaty użyjemy czarnej herbaty Ceylon, raczej nie polecam herbaty First Flush, raczej[...]

Ile kosztuje przygotowanie herbaty w domu: koszt wody i jej zagotowania

Zastanawialiście się ile kosztuje zagotowanie 1 litra wody z kranu, aby przygotować herbatę? A ile[...]

Jak powinno się parzyć herbatę?

Najprostszą odpowiedzią na to pytanie jest: „uważnie i starannie”. Powszechnym grzechem przy parzeniu herbaty jest[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.