W wielu mieszankach ziołowych i nie tylko pojawia się kocanka piaskowa. Z całą pewnością wiele osób zainteresuje to ciekawe ziółko, które swym charakterystycznym wyglądem i zapachem nie pozwala się pomylić z niczym innym.
Jej gatunkowa nazwa helichrysum już dużo o niej mówi, ponieważ z języka greckiego oznacza złoto i słońce. Jest to roślina, która dorasta do trzydziestu centymetrów, łodygę i liście ma srebrzysto szare, a kwiaty cytrynowo żółte. Legenda mówi, że kto znajdzie niebieską kocankę osiągnie nieśmiertelność.
Do celów zielarskich używa się wysuszonych kwiatów zebranych w czasie kwitnienia latem oraz wczesną jesienią.
Czy kocanka piaskowa wpływa na wątrobę? Napar a może domowa nalewka?
Kocanka ma właściwości, za które jest niezwykle ceniona.
- Przede wszystkim przyśpiesza produkcję żółci, rozkurcza mięśnie gładkie zwiększając jej przepływ.
- Regeneruje wątrobę i wzmacnia ją. Pomaga także przy pasożytach.
- Działa na zmiany skórne.
- Poprawia nieco apetyt i trawienie oraz perystaltykę jelit.
- Poleca się ją przy kamicy żółciowej, żółtaczce i chorobach wątroby. Może być pomocna także osobom po usunięciu woreczka żółciowego.
- Zawarte w niej składniki mają właściwości przeciwzapalne i przeciwbakteryjne. Hamuje rozwój pałeczek Coli.
Jej właściwości znane są już od średniowiecza, gdzie używana była do leczenia dolegliwości związanych z wątrobą. W wierzeniach ludowych ma ona również chronić przed piorunami.
Kocanka piaskowa wchodzi w skład mieszanek ziołowych na wątrobę. Spotkać można ją także w różnych mieszankach smakowych herbat. Nie tylko pięknie wygląda wśród innych składników, ponieważ jej wysuszone kwiaty zachowują żywy, cytrynowo żółty kolor, ale także przydaje interesującego aromatu i smaku.
Napar z kocanki pachnie nieco żywicznie, w smaku zaś jest nieco przyprawowy, kojarzy się z kuchnią. Po za tym wyczuwamy jakby aromat orzechów włoskich lecz bardzo świeżych, sam napar jest nieco gorzkawy, co tylko podkreśla orzechową nutę.

Napar z kocanki najlepiej przygotować zalewając dwie łyżeczki szklanką wrzątku i parząc pod przykryciem około 10 minut. Skuteczne są także maceraty i nalewki. Roślina ta jest w Polsce objęta częściową ochroną lecz można z łatwością kupić susz oraz żywe rośliny do uprawy domowej.
Źródło: Aleksander Ożarowski, Wacław Jaroniewski – Rośliny lecznicze i ich praktyczne zastosowanie, Jadwiga Kwaśniewska, Krystyna Mikołajczyk – Zbieramy zioła
Poznaj produkty czajnikowy.pl
Herbata czysta
193 Produkty
Herbata aromatyzowana
83 Produkty
Herbata zielona Matcha
17 Produkty
Herbata czerwona
11 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
95 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
39 Produkty
Przeczytaj również
Świąteczna kawa i herbata z sieciówki to bomba kaloryczna. Zobacz nasze przepisy
Świąteczne herbaty i kawy w sieciowych kawiarniach i fastfoodach potrafią być prawdziwą bombą kaloryczną. Picie[...]
gru
Jak dodać herbacie smaku? Aromatyzowanie czerwonej herbaty pu-erh
Pu-erh, szczególnie te o lepszej jakości, mają sporą grupę swoich wielbicieli i słusznie, bo ma[...]
maj
Cold brew coffee – kawa na zimno: działanie, właściwości, przepis
Jak przygotować litr zimnej, orzeźwiającej kawy na letnie upalne dni? Będziemy potrzebowali dużego, czystego naczynia.[...]
cze
Yerba mate boldo
Boldo to południowoamerykańskie zioło dodawane często do yerba mate con hierbas czyli mieszanek ziołowych. Boldo[...]
Poncz z herbaty. Przepis na najlepszy poncz. Świąteczne Wydanie Czajnikowy.pl
Poncz to korzenny napój pochodzący z Indii. Samo słowo pañc oznacza pięć i niektórzy dowodzą,[...]
sty
Herbaciarnia Tea Pavilions Poznań
Herbaciarnia Tea Pavilions Poznań, dane kontaktowe: telefon: 601 435 921 adres: Poznań ul. Garbary 53[...]
Prawdziwa herbata gruzińska. Herbata w Gruzji
W Gruzji produkowało się i nadal produkuje się głównie herbatę czarną. Od lat 80 metodą[...]
1 Comment
paź
Przygotowanie yerba mate w tykwie – curado lub currado
Nowa kalebasa do picia yerba mate powinna przejść proces curado zanim zaczniemy jej używać. Proces[...]
paź