Autorką tekstu jest Ewa (herbatniczek.wordpress.com)
Mięta to pospolite zioło jest jednym z dodatków do mieszanek herbacianych, składnikiem różnych napojów czy samodzielnym zielem do przygotowywania naparów. Dzisiaj parę słów na temat mięty.
Pochodzenie mięty
Nazwa mięta pochodzi od imienia nimfy (Mentha, Minthe), w której zakochał się bóg Hades. Gdy o zdradzie dowiedziała się jego żona Persefona, postanowiła pozbyć się rywalki. Hades jednak zamienił nimfę w roślinę i tak uszła ona z życiem, a my po dziś dzień możemy korzystać z jej magicznych właściwości.
Bardziej naukowo mówiąc, mięta należy do rodziny jasnotowatych i doliczyć się można ponad 30 jej gatunków oraz nawet 600 różnych odmian. Jest w czym wybierać! Jednak nieraz sprawia to niemałe zamieszanie, bo próbując odtworzyć choćby smak miętowej herbaty marokańskiej, trzeba się sporo naszukać, by mięta smakowała tak jak tamtejsza.
Mięta jest byliną (czyli jest wieloletnia), osiąga nawet do 100 cm wysokości i występuje najpowszechniej w Europie, Azji i Afryce, jednak można ją dostać niemal w każdym zakątku świata. Upodobała sobie stanowiska wilgotne, często w pobliżu strumieni, rzek, mokradeł i innych tym podobnych atrakcji. Listki w zależności od gatunku i odmiany mają kolor zielony, lekko żółtawy czy lekko niebieskawy. Kwitnie latem i wczesną jesienią, a jej kwaty mają kolory od białego po purpurowe.
Mięty występujące w Polsce:
1. Mięta pieprzowa nazywana też miętą lekarską (popularne peppermint – Mentha x pipperata).
2. Dziko rosnąca mięta nadwodna (Mentha aquatica).
3. Polej mięta (Mentha pulegium). Częściej spotykana na południu Europy, w Polsce z kolei na stanowiskach naturalnych jest jej dość mało. Dlatego wpisana była na czerwoną listę roślin (czyli listę gatunków rzadkich, zagrożonych wyginięciem lub tych które już wyginęły). Jeśli jednak ma ktoś takie życzenie, może uprawiać ją w ogródku.
4. Mięta polna (Mentha arvensis) występuje u nas powszechnie.
5. Mięta zielona (Mentha spicata) jest głównym gatunkiem uprawowym. To jej zawdzięczamy smak gum do żucia oraz past do zębów – spearmint.
Występują również między innymi mięta długolistna (Mentha longifolia) oraz mięta okrągłolistna (Mentha rotundifolia)
Jak już wspomniałam mięta mięcie nie równa i często długo trzeba szukać odpowiedniej odmiany. Ta używana do parzenia Touareg czyli marokańskiej miętowej herbaty to odmiana Mentha Spicata var Crispa ´Morrocan´. To właśnie ona funduje nam ten egzotyczny smak po dodaniu do gunpowder.
Mięta w domu i ogrodzie
Zioło to można uprawiać w ogrodzie, w zasadzie w każdym porządnym ogródku ziołowym zajmuje należne jej miejsce. Trzeba jednak mieć się na baczności, gdyż roślina ta raz wsadzona w ziemię nie uznaje żadnych ograniczeń i rozprzestrzenia się sama. I tak przy braku ostrożności zamiast wonnej grządki możemy mieć ogród pełen miętowych trudno usuwalnych chwastów. Jeśli nie mamy ogródka, można z powodzeniem uprawiać ją w doniczkach na parapecie i mieć ją pod ręką zawsze gdy jest potrzebna. Próbowałam wyhodować miętę z siewu, jednak z marnym skutkiem. Polecam uszczknąć odnóżkę, wsadzić ją w wodę do wypuszczenia korzonków a następnie w doniczkę. Dalej poradzi sobie sama.
Miętę wykorzystuje się na wiele różnych sposobów: do sosów, jako składnik potraw oraz alkoholi (m.in. Mojito, Minttu). Występuje ona w zapachowych mieszankach aromatycznych. Podobno doskonale odstrasza mole i inne robactwo (w tym pchły i wszy). Dzięki dużej zawartości olejków eterycznych, uzyskuje się też z niej mentol. Ten z kolei dodawany jest miedzy innymi do szamponów, perfum oraz lekarstw.
Oczywiście jest też wykorzystywana jako dodatek do mieszanek herbacianych oraz jako główna bohaterka naparów ziołowych, czy to z liści świeżych czy z suszonych.
Miętowe zdrowie
Mięta jest chyba jednym z najpowszechniej używanych ziół. W formie naparów czy to sama czy w mieszance z innymi ziołami mięta ma pozytywne działanie na nasz układ pokarmowy – wspomaga wydzielanie soków żołądkowych. Zimny napar jest podobno dobrym remedium na czkawkę. Gorący wspomoże nas przy przeziębieniach. Wdychanie olejków przynosi ulgę w zaziębieniach, masaż olejkiem jest doskonały na bóle reumatyczne i bóle mięśniowe związane z przemarznięciami. Mięta łagodzi bóle brzucha oraz działa lekko uspokajająco i rozkurczająco. Pomaga przy napięciach nerwowych oraz bólach głowy. W wielu lekach stosuje się również wspomniany już mentol. Ma on właściwości znieczulające i zmniejszające podrażnienie błon śluzowych. Daje również doskonały efekt świeżości oraz chłodu. Aromatyzuje się nim między innymi chusteczki higieniczne, maści, tytoń czy środki czystości.
Skąd wziąć mięte i jak parzyć?
Mięta jest rośliną którą można uprawiać samodzielnie. Można również utrzymać miętę zakupioną w sklepie jako świeże zioło. Liście zbiera się przed kwitnieniem, suszy lub zamraża. Można używać również liści świeżych. Dla niecierpliwych i niechętnych praktykom ogrodniczym polecam gotowe herbatki ziołowe z miętą, których jest do wyboru do koloru.
Parzenie mięty jest proste. Mięta świeża – osobiście zazwyczaj wrzucam kilka listków na szklankę. To jednak zależy od gustu. Z reguły podaje się pęczek na dzbanek, następnie zalewany wrzątkiem i parzony przez około 10 minut. Podobnie traktuje się liście suszone i herbatkę ziołową którą można kupić w sklepie.
Dodatkowo mięta dobrze komponuje się z melisą oraz innymi dodatkami. Można ją słodzić miodem lub cukrem oraz pić na zimno i na gorąco.
Kilka pomysłów na mieszanki z miętą:
1. Do czarnych herbat dodajemy na przykład miętę oraz cytrynę. Inna kombinacja to koper włoski, melisa, rumianek, mięta, róża, lawenda oraz anyż. Można też wymieszać herbatę czarną z cynamonem, kardamonem, miętą oraz różą.
2. Do herbat zielonych można dodać samą miętę lub miętę oraz cynamon.
3. Herbata biała na przykład z jabłkiem, trawą cytrynową, różą oraz miętą.
Warto też poeksperymentować z własnymi mieszankami. Smacznego!
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Herbata rooibos pomarańcza naturalna 50g
Herbata rooibos tropikalna 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
179 Produkty
Herbata aromatyzowana
72 Produkty
Herbata zielona matcha
15 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
85 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
34 Produkty
Przeczytaj również
Herbata Honeybush, parzenie, właściwości
Honeybush czyli miodokrzew to świetny sposób na przeziębienie, a w lecie przygotowany na zimno daje[...]
lut
Yerba mate green
Zielona mate, czyli mate green to dość popularny u nas rodzaj yerby. Generalnie pamiętać trzeba[...]
paź
Herbata z Tunezji – przepis na miętową herbatę
Maghreb to obszar północno-zachodniej części kontynentu afrykańskiego. Jest to nazwa, którą Arabowie nadali ziemią na[...]
lip
Herbata cold brew – ile może stać parzona na zimno?
Całkiem inną kwestią jest jak długo można pozostawić zaparzone cold brew po przygotowaniu. Należy je[...]
lip
4 wskazówki jak odróżnić wysokiej jakości herbatę zieloną Matcha od niskiej jakości
Kupując zieloną herbatę Matcha, warto wiedzieć czym różni się wysokiej jakości Matcha od tej niskiej[...]
1 Comments
lip
Przegląd yerba mate: Canarias (ostrokrzew paragwajski), opinie
Sama mate Canarias reprezentuje typowy styl Urugwajski. Jest bardzo drobna i pylasta, przypomina Brazylijską Chimarrao[...]
paź
Yunnan Golden Jade. Połączenie złota z jadeitem
Yunnan Golden Jade to interesujące połączenie dwóch gatunków herbaty, zielonej i czarnej. Jej nazwa odnosi[...]
sty
Herbata zielona z miętą. Herbata z Maroka – właściwości
Herbata marokańska, czyli maghrebi to napój tradycyjnie pijany nie tylko w Maroku, lecz także w[...]
sty