Powiadom mnie! Wpisz swój email, a my damy Ci znać, kiedy produkt będzie dostępny.
Email Ilość Twój e-mail zostanie wykorzystany tylko do powiadomienia Cię o dostępności.
Dzień dobry! Informujemy, że działamy normalnie. Zamówienia są realizowane na bieżąco.


Mięta, herbata z mięty. Herbata miętowa: pospolita a wyjątkowa

Autorką tekstu jest Ewa (herbatniczek.wordpress.com)

To pospolite zioło jest jednym z dodatków do mieszanek herbacianych, składnikiem różnych napojów czy samodzielnym zielem do przygotowywania naparów. Dzisiaj parę słów na temat mięty.

A wszystko to przez kochankę rzec by można…

Nazwa mięta pochodzi od imienia nimfy (Mentha, Minthe), w której zakochał się bóg Hades. Gdy o zdradzie dowiedziała się jego żona Persefona, postanowiła pozbyć się rywalki. Hades jednak zamienił nimfę w roślinę i tak uszła ona z życiem, a my po dziś dzień możemy korzystać z jej magicznych właściwości.

Bardziej naukowo mówiąc, mięta należy do rodziny jasnotowatych i doliczyć się można ponad 30 jej gatunków oraz nawet 600 różnych odmian. Jest w czym wybierać! Jednak nieraz sprawia to niemałe zamieszanie, bo próbując odtworzyć choćby smak miętowej herbaty marokańskiej, trzeba się sporo naszukać, by mięta smakowała tak jak tamtejsza.

Mięta jest byliną (czyli jest wieloletnia), osiąga nawet do 100 cm wysokości i występuje najpowszechniej w Europie, Azji i Afryce, jednak można ją dostać niemal w każdym zakątku świata. Upodobała sobie stanowiska wilgotne, często w pobliżu strumieni, rzek, mokradeł i innych tym podobnych atrakcji. Listki w zależności od gatunku i odmiany mają kolor zielony, lekko żółtawy czy lekko niebieskawy. Kwitnie latem i wczesną jesienią, a jej kwaty mają kolory od białego po purpurowe.

Mięta. Pospolita a wyjątkowa: Mięta w doniczce, przygotowana do suszenia i ususzona
Mięta. Pospolita a wyjątkowa: Mięta w doniczce, przygotowana do suszenia i ususzona

W Polsce znajdziemy między innymi takie oto mięty:
1. Mięta pieprzowa nazywana też miętą lekarską (popularne peppermint – Mentha x pipperata).
2. Dziko rosnąca mięta nadwodna (Mentha aquatica).
3. Polej mięta (Mentha pulegium). Częściej spotykana na południu Europy, w Polsce z kolei na stanowiskach naturalnych jest jej dość mało. Dlatego wpisana była na czerwoną listę roślin (czyli listę gatunków rzadkich, zagrożonych wyginięciem lub tych które już wyginęły). Jeśli jednak ma ktoś takie życzenie, może uprawiać ją w ogródku.
4. Mięta polna (Mentha arvensis) występuje u nas powszechnie.
5. Mięta zielona (Mentha spicata) jest głównym gatunkiem uprawowym. To jej zawdzięczamy smak gum do żucia oraz past do zębów – spearmint.
Występują również między innymi mięta długolistna (Mentha longifolia) oraz mięta okrągłolistna (Mentha rotundifolia)

Jak już wspomniałam mięta mięcie nie równa i często długo trzeba szukać odpowiedniej odmiany. Ta używana do parzenia Touareg czyli marokańskiej miętowej herbaty to odmiana Mentha Spicata var Crispa ´Morrocan´. To właśnie ona funduje nam ten egzotyczny smak po dodaniu do gunpowder.

Mięta. Pospolita a wyjątkowa: Marokańska herbata miętowa
Mięta. Pospolita a wyjątkowa: Marokańska herbata miętowa

Mięta w domu i ogrodzie

Zioło to można uprawiać w ogrodzie, w zasadzie w każdym porządnym ogródku ziołowym zajmuje należne jej miejsce. Trzeba jednak mieć się na baczności, gdyż roślina ta raz wsadzona w ziemię nie uznaje żadnych ograniczeń i rozprzestrzenia się sama. I tak przy braku ostrożności zamiast wonnej grządki możemy mieć ogród pełen miętowych trudno usuwalnych chwastów.
 Jeśli nie mamy ogródka, można z powodzeniem uprawiać ją w doniczkach na parapecie i mieć ją pod ręką zawsze gdy jest potrzebna. Próbowałam wyhodować miętę z siewu, jednak z marnym skutkiem. Polecam uszczknąć odnóżkę, wsadzić ją w wodę do wypuszczenia korzonków a następnie w doniczkę. Dalej poradzi sobie sama.

Miętę wykorzystuje się na wiele różnych sposobów: do sosów, jako składnik potraw oraz alkoholi (m.in. Mojito, Minttu). Występuje ona w zapachowych mieszankach aromatycznych. Podobno doskonale odstrasza mole i inne robactwo (w tym pchły i wszy). Dzięki dużej zawartości olejków eterycznych, uzyskuje się też z niej mentol. Ten z kolei dodawany jest miedzy innymi do szamponów, perfum oraz lekarstw.

Oczywiście jest też wykorzystywana jako dodatek do mieszanek herbacianych oraz jako główna bohaterka naparów ziołowych, czy to z liści świeżych czy z suszonych.

Miętowe zdrowie

Mięta jest chyba jednym z najpowszechniej używanych ziół. W formie naparów czy to sama czy w mieszance z innymi ziołami mięta ma pozytywne działanie na nasz układ pokarmowy – wspomaga wydzielanie soków żołądkowych. Zimny napar jest podobno dobrym remedium na czkawkę. Gorący wspomoże nas przy przeziębieniach. Wdychanie olejków przynosi ulgę w zaziębieniach, masaż olejkiem jest doskonały na bóle reumatyczne i bóle mięśniowe związane z przemarznięciami. Mięta łagodzi bóle brzucha oraz działa lekko uspokajająco i rozkurczająco. Pomaga przy napięciach nerwowych oraz bólach głowy. W wielu lekach stosuje się również wspomniany już mentol. Ma on właściwości znieczulające i zmniejszające podrażnienie błon śluzowych. Daje również doskonały efekt świeżości oraz chłodu. Aromatyzuje się nim między innymi chusteczki higieniczne, maści, tytoń czy środki czystości.

Skąd wziąć i jak parzyć?

Mięta jest rośliną którą można uprawiać samodzielnie. Można również utrzymać miętę zakupioną w sklepie jako świeże zioło. Liście zbiera się przed kwitnieniem, suszy lub zamraża. Można używać również liści świeżych. Dla niecierpliwych i niechętnych praktykom ogrodniczym polecam gotowe herbatki ziołowe z miętą, których jest do wyboru do koloru.

Parzenie mięty jest proste. Mięta świeża – osobiście zazwyczaj wrzucam kilka listków na szklankę. To jednak zależy od gustu. Z reguły podaje się pęczek na dzbanek, następnie zalewany wrzątkiem i parzony przez około 10 minut. Podobnie traktuje się liście suszone i herbatkę ziołową którą można kupić w sklepie.

Dodatkowo mięta dobrze komponuje się z melisą oraz innymi dodatkami. Można ją słodzić miodem lub cukrem oraz pić na zimno i na gorąco.
Na sam koniec kilka pomysłów na mieszanki z miętą:
1. Do czarnych herbat dodajemy na przykład miętę oraz cytrynę. Inna kombinacja to koper włoski, melisa, rumianek, mięta, róża, lawenda oraz anyż. Można też wymieszać herbatę czarną z cynamonem, kardamonem, miętą oraz różą.
2. Do herbat zielonych można dodać samą miętę lub miętę oraz cynamon.
3. Herbata biała na przykład z jabłkiem, trawą cytrynową, różą oraz miętą.

Warto też poeksperymentować z własnymi mieszankami. Smacznego!


Dodaj komentarz