ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Kiedy wielkie korporacje za oceanem obok swoich kawiarni zaczynają stawiać herbaciarnie, to znak, że nawet jeśli konsumenci jeszcze nie są przekonani do wysokiej jakości herbaty, to wkrótce się to zmieni. Kawa Specialty jest już w naszej świadomości. Teraz pora na herbatę!

Herbata nie musi być w torebkach, a jej przygotowanie nie może ograniczać się do podania kubka z gorąca wodą w towarzystwie cukru w saszetkach i plasterka cytryny. Rzeczywiście, podanie herbaty liściastej wymaga nieco większego zaangażowania obsługi lokalu, jednak zalety tego rozwiązania są niewspółmiernie duże.

Rafał Przybylok i Patryk Płuciennik, eksperci ds. herbaty /fot. Pytanie na Śniadanie
Rafał Przybylok i Patryk Płuciennik, eksperci ds. herbaty /fot. Pytanie na Śniadanie

Herbata liściasta umieszczona w słojach na barze, którą można dokładnie pooglądać i powąchać wzbudza zaufanie klientów. Oklepane torebki z herbatą często mają zbliżony, mdławy smak i wyglądają zawsze tak samo – nieciekawie. Na dodatek dają poczucie, że płacimy za produkt, który mogliśmy sami zalać w domu wodą z czajnika. I jest to racja.

Jaką herbatę wybrać?

W zależności od wielkości lokalu, najlepiej zdecydować się na 6-10 herbat. Taka ilość daje przekrój po większości gatunków herbaty, a nie wprowadza niepotrzebnego zamętu.

Czarna herbata to klasyk i nie powinniśmy z niej rezygnować. Duże, lekko zwinięte liście herbaty z Cejlonu, które dają mocny napar o tradycyjnym herbacianym smaku świetnie sprawdzą się z chłodniejsze dni.

Nowości Gastronomiczne, wrzesień 2015 okładka
Nowości Gastronomiczne, wrzesień 2015 okładka

Zielona herbata powinna być jak najwyższej jakości. Japońska Sencha błyskawicznie się zaparza, a jej słodki smak z niepowtarzalnym umami sprawi, że klienci chętnie powrócą znów się jej napić. Szczególnie, że wciąż zielona jest kojarzona z goryczą, której zdecydowanie nie powinno tam być. Kobiety na pewno docenią antyoksydanty, których w świeżo zaparzonej herbacie jest najwięcej. Herbata wspomagająca odchudzanie i spowalniająca starzenie? Zdecydowanie tak!

Warto zdecydować się również na 2-3 herbaty z dodatkiem owoców. Najlepiej na bazie czarnej ze Sri Lanki i zielonej z Chin. Herbata z papają i ananasem lub korzenna z cynamonem i imbirem, do tego jednak z najstarszych aromatyzowanych zielonych herbat: Sencha z jaśminem.

W ofercie powinna znaleźć się herbata owocowa, tzn. mieszanka suszonych owoców, która nie zawiera kofeiny, więc spokojnie można wypić ją wieczorem, bez obaw o bezsenność. Taka herbata smakuje przede wszystkim dzieciom. Po delikatnym dosłodzeniu to rozgrzewający słodziak.

Nie należy pomijać rooibosa (lub honeybusha), który co prawda nie ma zbyt wiele wspólnego z herbatą, ale po zaparzeniu ma naturalnie miodowy posmak. Do tego świetnie nawadnia i jest bogaty w witaminy.

Jak zaparzać herbatę?

Herbaty liściastej nigdy nie należy podawać z fusami, bo zbyt długo parzona jest po prostu niesmaczna. Herbata lubi dużo przestrzeni, dlatego podczas jej parzenia, najlepiej zaopatrzyć się w dużej objętości naczynie, a po upływie odpowiedniej ilości czasu, przecedzić przez sitko napar do dzbanka lub dużej filiżanki. Prawidłowo zaparzona herbata to połowa sukcesu.

Jeżeli dwa naczynia i sitko to zbyt zbyt wiele, można zaopatrzyć się w papierowe filtry (możliwie o największym rozmiarze), do których wrzucamy liście.

Wiele kawiarni decyduje się na specjalny dzbanek do zaparzania herbaty, który zdecydowanie ułatwia parzenie. Na dnie dzbanka Tea Maker Magic II znajduje się sitko i zawór – wystarczy położyć go na naczyniu, w którym będziemy serwować herbatę, a zaworek sie zwolni i napar przeleje się do niego.

Nowości Gastronomiczne, wrzesień 2015 tekst o herbacie dla kawiarni
Nowości Gastronomiczne, wrzesień 2015 tekst o herbacie dla kawiarni

Smak poprawnie zaparzonej herbaty liściastej nijak ma się do ekspresówek. Zielona herbata może być naturalnie lekko słodka, warzywna i owocowa jednocześnie, popularna czarna to nie gorycz, którą trzeba zabić cukrem, a czekolada i orzechy.

Wskazówki dla gastronomii

Nie oszczędzaj na liściach herbaty. Koszt 8g dobrej jakości herbaty nie przekracza zazwyczaj 1 złotówki, a krótkie parzenie takiej ilości suszu, nie tylko przyspiesza obsługę klienta, ale i daje wyśmienitą herbatę.

Zaopatrz się wygodne dla pracowników narzędzia do parzenia herbaty: gęste sitko (po przecedzeniu przez które napar będzie klarowny), glass servery (szklane dzbanki do przelewania wody), wagę, nabierkę do herbaty, ewentualnie papierowe filtry.

Przeszkol obsługę lokalu z parzenia herbaty. Każdą herbatę parzy się inaczej, a nawet małe błędy podczas parzenia herbaty mogą zniweczyć wszystkie trudy. Możesz poszukać informacji w internecie, a następnie samemu poinstruować obsługę lub zwrócić się do twojego dostawcy herbaty – jeżeli sam nie wie jak dobrze zrobić – zmień go. Możesz również zamówić szkolenie u profesjonalistów, którego koszt błyskawicznie się zwróci.

Dobra herbata w kawiarni to nie tylko świetny dodatek do oferty. Odpowiednio zaparzona i podana będzie dobrze się sprzedawać nie tylko wśród stałych klientów, ale i przysporzy wielu nowych.

Tekst zostal napisany do Nowości Gastronomicznych (horecanet.pl/Nasze-media/Nowosci-gastronomiczne.aspx)

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Najlepszy filtr do aeropressu: jaki wybrać?

Aby uzyskać niezapomniany smak kawy, najlepszą możliwą wersję naparu, trzeba przykładać wagę do bardzo wielu[...]

Prasowana koreańska herbata Ddok Cha

Herbatę należy na początek zmiękczyć. Można to zrobić na kilka sposobów, możemy liście zaparzyć i[...]

Earl grey

Earl Grey to czarna herbata aromatyzowana olejkiem bergamotowym. Bez wątpienia jest to najsłynniejsza herbata aromatyzowana[...]

Espresso z rooibosa? Przepis na herbatę rooibos z mlekiem

Jak smakuje espresso z rooibosa? Samo espresso na świeżo zmielonym rooibosie niewiele różni się w[...]

10 Wielkich Herbat Chińskich: Lu An Gua Pian

Liu An Gua Pian (lub Lu An Gua Pian) można przetłumaczyć jako pestkę melona z[...]

Czy herbata pu-erh na prawdę odchudza? Badania 2020

Badania obecnie dostępne podają wielkości powyżej jednego kilograma jako pewne. Wynik ten, niezbyt zdumiewający, dotyczy[...]

Herbata zielona Lu An Gua Pian

Pierwsze wzmianki o tej herbacie pochodzą ze słynnej Księgi Herbaty autorstwa Lu Yu. Pochodzi ona[...]

Herbata w Rosji

Picie herbaty to ceremonia tradycyjna i święta dla każdego rosyjskiego domu. Parzy się herbatę czarną,[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.