Kiedy wielkie korporacje za oceanem obok swoich kawiarni zaczynają stawiać herbaciarnie, to znak, że nawet jeśli konsumenci jeszcze nie są przekonani do wysokiej jakości herbaty, to wkrótce się to zmieni. Kawa Specialty jest już w naszej świadomości. Teraz pora na herbatę!
Herbata nie musi być w torebkach, a jej przygotowanie nie może ograniczać się do podania kubka z gorąca wodą w towarzystwie cukru w saszetkach i plasterka cytryny. Rzeczywiście, podanie herbaty liściastej wymaga nieco większego zaangażowania obsługi lokalu, jednak zalety tego rozwiązania są niewspółmiernie duże.

Herbata liściasta umieszczona w słojach na barze, którą można dokładnie pooglądać i powąchać wzbudza zaufanie klientów. Oklepane torebki z herbatą często mają zbliżony, mdławy smak i wyglądają zawsze tak samo – nieciekawie. Na dodatek dają poczucie, że płacimy za produkt, który mogliśmy sami zalać w domu wodą z czajnika. I jest to racja.
Jaką herbatę wybrać?
W zależności od wielkości lokalu, najlepiej zdecydować się na 6-10 herbat. Taka ilość daje przekrój po większości gatunków herbaty, a nie wprowadza niepotrzebnego zamętu.
Czarna herbata to klasyk i nie powinniśmy z niej rezygnować. Duże, lekko zwinięte liście herbaty z Cejlonu, które dają mocny napar o tradycyjnym herbacianym smaku świetnie sprawdzą się z chłodniejsze dni.

Zielona herbata powinna być jak najwyższej jakości. Japońska Sencha błyskawicznie się zaparza, a jej słodki smak z niepowtarzalnym umami sprawi, że klienci chętnie powrócą znów się jej napić. Szczególnie, że wciąż zielona jest kojarzona z goryczą, której zdecydowanie nie powinno tam być. Kobiety na pewno docenią antyoksydanty, których w świeżo zaparzonej herbacie jest najwięcej. Herbata wspomagająca odchudzanie i spowalniająca starzenie? Zdecydowanie tak!
Warto zdecydować się również na 2-3 herbaty z dodatkiem owoców. Najlepiej na bazie czarnej ze Sri Lanki i zielonej z Chin. Herbata z papają i ananasem lub korzenna z cynamonem i imbirem, do tego jednak z najstarszych aromatyzowanych zielonych herbat: Sencha z jaśminem.
W ofercie powinna znaleźć się herbata owocowa, tzn. mieszanka suszonych owoców, która nie zawiera kofeiny, więc spokojnie można wypić ją wieczorem, bez obaw o bezsenność. Taka herbata smakuje przede wszystkim dzieciom. Po delikatnym dosłodzeniu to rozgrzewający słodziak.
Nie należy pomijać rooibosa (lub honeybusha), który co prawda nie ma zbyt wiele wspólnego z herbatą, ale po zaparzeniu ma naturalnie miodowy posmak. Do tego świetnie nawadnia i jest bogaty w witaminy.
Jak zaparzać herbatę?
Herbaty liściastej nigdy nie należy podawać z fusami, bo zbyt długo parzona jest po prostu niesmaczna. Herbata lubi dużo przestrzeni, dlatego podczas jej parzenia, najlepiej zaopatrzyć się w dużej objętości naczynie, a po upływie odpowiedniej ilości czasu, przecedzić przez sitko napar do dzbanka lub dużej filiżanki. Prawidłowo zaparzona herbata to połowa sukcesu.
Jeżeli dwa naczynia i sitko to zbyt zbyt wiele, można zaopatrzyć się w papierowe filtry (możliwie o największym rozmiarze), do których wrzucamy liście.
Wiele kawiarni decyduje się na specjalny dzbanek do zaparzania herbaty, który zdecydowanie ułatwia parzenie. Na dnie dzbanka Tea Maker Magic II znajduje się sitko i zawór – wystarczy położyć go na naczyniu, w którym będziemy serwować herbatę, a zaworek sie zwolni i napar przeleje się do niego.

Smak poprawnie zaparzonej herbaty liściastej nijak ma się do ekspresówek. Zielona herbata może być naturalnie lekko słodka, warzywna i owocowa jednocześnie, popularna czarna to nie gorycz, którą trzeba zabić cukrem, a czekolada i orzechy.
Wskazówki dla gastronomii
Nie oszczędzaj na liściach herbaty. Koszt 8g dobrej jakości herbaty nie przekracza zazwyczaj 1 złotówki, a krótkie parzenie takiej ilości suszu, nie tylko przyspiesza obsługę klienta, ale i daje wyśmienitą herbatę.
Zaopatrz się wygodne dla pracowników narzędzia do parzenia herbaty: gęste sitko (po przecedzeniu przez które napar będzie klarowny), glass servery (szklane dzbanki do przelewania wody), wagę, nabierkę do herbaty, ewentualnie papierowe filtry.
Przeszkol obsługę lokalu z parzenia herbaty. Każdą herbatę parzy się inaczej, a nawet małe błędy podczas parzenia herbaty mogą zniweczyć wszystkie trudy. Możesz poszukać informacji w internecie, a następnie samemu poinstruować obsługę lub zwrócić się do twojego dostawcy herbaty – jeżeli sam nie wie jak dobrze zrobić – zmień go. Możesz również zamówić szkolenie u profesjonalistów, którego koszt błyskawicznie się zwróci.
Dobra herbata w kawiarni to nie tylko świetny dodatek do oferty. Odpowiednio zaparzona i podana będzie dobrze się sprzedawać nie tylko wśród stałych klientów, ale i przysporzy wielu nowych.
Tekst zostal napisany do Nowości Gastronomicznych (horecanet.pl/Nasze-media/Nowosci-gastronomiczne.aspx)
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata Kafar rooibos z pomarańczą 50g
Herbata rooibos słodkie espresso 50g
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos korzenne ciasteczko 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
218 Produkty
Herbata aromatyzowana
75 Produkty
Herbata zielona matcha
22 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
103 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
35 Produkty
Przeczytaj również
Jak łączyć herbatę z jedzeniem? Foodpairing, czyli jak dobrać herbaty do potraw
Może się wydawać, że łączenie ze sobą pasujących produktów to nic nowego. Właściwie cała idea[...]
paź
Jak przechowywać mieloną kawę? Mrozić w lodówce lub zamrażarce?
Próby przedłużania czasu przydatności do spożycia kawy zawsze przypominają walkę z wiatrakami. Proces utleniania się[...]
mar
Jak zrobić w domu pomarańczową herbatę. Przepis na herbatę w pomarańczy
Jeśli macie w domu czarną herbatę, która zwietrzała, przeszła innymi zapachami lub po prostu wam[...]
sty
Co wpływa na jakość parzenia herbaty?
Parzenie to proces rozpuszczania zawartych w herbacianych liściach substancji rozpuszczalnych w wodzie. Jak w wielu[...]
lip
Przepis na Touarega marokańską herbatę zieloną z miętą i cukrem, porady
Aby zaparzyć herbatę po marokańsku jest nam potrzebna oczywiście zielona herbata oraz mięta - to[...]
sty
Lebu Cha – przepis na herbatę z cytryną i solą po indyjsku
Potrzebne składniki na pół litra wody to łyżka czarnej herbaty dającej mocny napar, najlepiej asamskiej,[...]
mar
Czy można mieszać bombillą podczas picia Yerba Mate?
Wiele źródeł podaje, że zdecydowanie nie wolno mieszać bombillą, kiedy pijemy Yerba Mate. Tym samym[...]
lip
Herbata: Gdzie kupić, jak przechowywać, ile razy można parzyć
Gdzie kupować herbatę, w czym przechowywać herbatę, ile razy można parzyć herbatę. W nowym cyklu[...]
mar