ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Nie tylko najmłodsi imprezują bez alkoholu. Choć oferta bezalkoholowych napojów jest bardzo szeroka i pełna soków, napojów z kofeiną oraz gazowanych, to czasem chcielibyśmy nieco bardziej się wykazać i przyrządzić coś specjalnego. Herbata jest doskonałym składnikiem, który może posłużyć jako baza do różnych, fantazyjnie wyglądających i świetnie smakujących napojów.

Przede wszystkim herbata to zdecydowanie więcej niż czarna czy zielona, które znamy. Wystarczy zajrzeć do dowolnego specjalistycznego sklepu z herbatą lub herbaciarni. Do świata herbat zalicza się także powszechnie różne napary, które nie są herbatą takie jak rooibos, hibiskus i inne zioła. One również dają szerokie pole do popisu. Kilka naszych propozycji na herbaciane napoje stylizowane na drinki i koktajle idealne na spokojną, rodzinną okoliczność.

Bezalkoholowe drinki na bazie herbaty: matcha z ananasem i mlekiem kokosowym / fot. PNŚ
Bezalkoholowe drinki na bazie herbaty: matcha z ananasem i mlekiem kokosowym / fot. PNŚ

Oolong à la szampan

Herbata oolong nisko oksydowana ma postać drobnych, zielonych grudek przypominających rodzynki. Napar jest jasny i kwiatowo owocowy.

  • Zmieszać zielony oolong (na przykład oolong tie guan jin) z zieloną herbatą jaśminową w proporcji 2:1 i zaparzyć zgodnie ze sztuką, trzymając się zaleceń parzenia z opakowania oolonga, lecz parzyć o połowę dłużej (2g/100ml, ok 85 st.C, 5 min).
  • Napar przecedzić i pomieszać z mocno gazowaną wodą w proporcji 1:1. Podać w kieliszku do szampana.
Herbata oolong Ti Kuan Yin 50g
Herbata oolong Ti Kuan Yin 50g

Pina colada z matcha

Zmielona na proszek zielona herbata matcha jest nie tylko źródłem kofeiny i wyraźnego herbacianego smaku ale także efektownie wyglądającym składnikiem.

  • W blenderze zmiksować konserwowego ananasa wraz z syropem oraz mlekiem kokosowym. Wlać do szklanki na Pina Coladę, opcjonalnie z lodem do wysokości 2/3.
  • Osobno przygotować herbatę matcha używając zimnej wody. Około 2g herbaty rozprowadzić równo w 100 ml zimnej wody, używając tradycyjnej bambusowej mątewki lub elektrycznego spieniacza do mleka.
  • Wlać matchę ostrożnie do szklanki, powinna powstać oddzielona warstwa. Udekorować kawałkiem ananasa.
Pędzel, miotełka bambusowa Chasen do herbaty Matcha
Pędzel, miotełka bambusowa Chasen do herbaty Matcha

Herbaciane mojito

Jest to jeden z bardziej znanych i popularnych drinków, który doczekał się niejednej wersji alkoholowej i bezalkoholowej. Zielona herbata doskonale komponuje się z tradycyjnymi składnikami.

  • Przygotować wyraźną w smaku zieloną herbatę zalaną na kilka godzin zimną wodą (cold brew) lub zaparzoną i wystudzoną.
  • Do szklanki wsypać cukier trzcinowy według uznania i wcisnąć sok z limonki. Dodać kilka zgniecionych w dłoni listków mięty i sporo lodu.
  • Wlać zieloną herbatę i gazowaną wodę w proporcji 1:1. Ozdobić świeżą miętą i limonką. 
Bezalkoholowe drinki na bazie herbaty: mohito / fot. PNŚ
Bezalkoholowe drinki na bazie herbaty: mohito / fot. PNŚ

Herbaciany poncz

Słowo poncz pochodzi z Indii, gdzie oznacza „pięć”, tyle składników zawierał oryginalny poncz. W pierwotnej wersji była to herbata, cukier, cytryna i alkohole oraz inne owoce, a także wino. Obecnie istnieje duża swoboda w jego przygotowaniu, a największym atutem jest forma podania w wazie dla wielu osób.

  • Do wazy z lodem wrzucić plastry dowolnych owoców, proponujemy zwłaszcza cytrusy. Dodać mocną czarną herbatę, sok owocowy najlepiej żurawinowy, winogronowy, porzeczkowy lub z granatu.
  • Dodać korzenny syrop cukrowy (można kupić gotowy lub wygotować w wodzie cynamon, goździki, imbir, gałkę muszkatołową, a następnie odcedzić i rozpuścić w odwarze cukier).
  • Herbaty powinno być przynajmniej dwukrotnie więcej niż soku.
Bezalkoholowe drinki na bazie herbaty: poncz / fot. PNŚ
Bezalkoholowe drinki na bazie herbaty: poncz / fot. PNŚ

Rooibos z tymiankiem

Niekoniecznie trzeba inspirować się istniejącymi drinkami i koktajlami. Czasem odpowiednie podanie i niebanalne połączenie wystarczą by zrobić coś wyjątkowego.

  • Rooibos mocno zaparzyć ze świeżym tymiankiem i imbirem.
  • Napar przecedzić i osłodzić syropem klonowym oraz miodem. Wlać na lód, podać z gałązką świeżego tymianku.

Autorem tekstu jest Rafał Przybylok
Dokumentacja powstała na potrzeby programu Pytanie na Śniadanie
Fot. główna: Pytanie na Śniadanie, TVP2 S.A.

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Jak wyczyścić matero z tykwy? Porady

Niezmiennie jednym z najczęściej zadawanych naszemu zespołowi pytań związanych z akcesoriami do yerba mate, jest[...]

Gdzie rośnie herbata? Warunki uprawy herbaty

Krzewy herbaciane dla swojego prawidłowego rozwoju wymagają konkretnych warunków klimatycznych. Okazuje się, że najwyższej jakości[...]

Kawa na Cyprze

Cypr to kraj stojący pod znakiem kawy. Tak, jak w wiekszosci państw basenu morza Sródziemnego,[...]

Herbata zielona a infekcje wirusowe i bakteryjne

Zielona herbata jest cennym źródłem flawonoidów, które pozytywnie działają na nasz organizm. Właściwości antyoksydacyjne pozwalają[...]

Gotowanie herbaty

Niektórzy z nas mogą pamiętać z dzieciństwa przygotowywany na rosyjską modłę czaj, czyli bardzo mocną[...]

Czym jest cierpliwa herbata? Misty Green – zielona herbata

Misty Green jest dobrą startową herbatą, na której można spokojnie eksperymentować i uczyć się prawidłowego[...]

Substancje aromatyczne w herbacie. Dlaczego wszystko ma smak kurczaka?

Herbata ma swój niepowtarzalny aromat i nie chodzi mi o dodatki aromatyczne, lecz nuty zapachowe[...]

Sir Edward Tea Black African test, opinie

W smaku w pierwszym uderzeniu otrzymujemy garbnikową moc, a po niej już tylko kwaśna metaliczność.[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.