ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Autorką tekstu jest Ewa (herbatniczek.wordpress.com)

Assam Hattialli TGFOP FF

Czarne herbaty (lub czerwone według terminologii wschodniej) są chyba moimi ulubionymi. Dzisiaj zapraszam na krótki tekst o indyjskiej herbacie Hattialli.

Liście herbaty Assam Hattialli
Liście herbaty Assam Hattialli

Assam Hattialli TGFOP FF: co to za nazwa?

Na pierwszy rzut oka wygląda nieco skomplikowanie, ale gdy przyjrzeć się jej po kawałku, nie jest tak źle. Assam oznacza, że herbata pochodzi z Indii, z Assam. Hattialli odnosi się do ogrodu herbacianego Hattialli Tea Estate. Samo „hattialli” zaś oznacza „drogę słonia”. Ta chwytliwa nazwa została nada najprawdopodobniej z powodu obecności słoni na tamtych terenach. Oznaczenia na końcu to TGFOP czyli Tippy golden flowery orange pekoe. Odnosi się do wysokiej jakości herbaty o całych liściach oraz informuje o obecności złotych „tipsów”. FF zaś to First Flsuh czyli piewszy zbiór.

Liście herbaty Assam Hattialli w czajniku
Liście herbaty Assam Hattialli w czajniku

Plantacja Hattialli to 405 hektarów uprawy herbacianej, z której uzyskuje się herbatę głównie metodą tradycyjną. Firma zarządzająca Hattialli szczyci się dbaniem o wysoką jakość zbiorów i produkcji oraz swoim wkładem w rozwój lokalnej społeczności.

Napar czarnej herbaty Assam Hattialli
Napar czarnej herbaty Assam Hattialli

Jak parzymy Assam Hattialli?

Zaleca się parzenie 3 gramów na 120 ml wody w temepraturze około 96 stopni i w czasie od 1 do 3 minut, choć można ten czas wydłużyć i do 4 minut. Napar ma bardzo ładny, ciemno-czerwony kolor i jest klarowny. Taka „prawdziwa herbata”. Zapach naparu jest delikatny. W smaku zaś jest dość mocny, aromatyczny, nieco słodkawy (coś pomiędzy rodzynkami a karmelem). Swoją herbatę zaparzyłam dwa razy: pierwsze 2 minutowe parzenie zaowocowało czerwonawym i słodkim naparem. Drugie już 3 minutowe okazało się dużo głębsze i ciemniejsze a w smaku straciło nieco ze słodyczy.

Zaparzona herbata czarna Assam
Zaparzona herbata czarna Assam

Herbaty Assam wykorzystywane są w mieszankach śniadaniowych ze względu na swój wyraźny smak. Często dodaje się do nich mleko lub słodzi się je. Jednak Assam Hattialli wypada świetnie także solo. No i ten kolor!

Źródła: mktea.co.in/MK%20Brochure-2014.pdf, thedailytea.com/travel/assam-tea-estates/, teajourneyman.com/2015/01/02/hattialli-tgfop1-cl-tippy-2nd-flush-2014-assam-black-tea-from-lochan-tea/

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Chasen

Czym jest chasen? Chasen to bambusowy pędzel służący do przygotowywania herbaty matcha. Wykonany jest z[...]

Mrożona herbata z czarnym bzem, przepis

Do przygotowania pysznego syropu z czarnego bzu, który będzie świetnym dodatkiem do mrożonej herbaty potrzebujemy:[...]

Herbata wspomaga leczenie otyłości. Wystarczą dwie filiżanki herbaty dziennie

Wiele osób chciałoby, żeby filiżanka herbaty pozwalała pozbyć się zbędnych kilogramów. Mamy dobrą wiadomość: w[...]

Jak radzić sobie ze smogiem? Herbata na smog

Smog to sztuczne zjawisko atmosferyczne, które polega na wysokim stężeniu szkodliwych zanieczyszczeń powietrza, związanych z[...]

Dlaczego kawa jest kwaśna? Kwaśność a kwasowość kawy

Kiedy zapytasz przypadkowo wybraną osobę jaką lubi kawę, w większości przypadków odpowie: NIE KWAŚNĄ! Równolegle[...]

Żółta herbata: właściwości i parzenie

Do właściwości żółtej herbaty zaliczyć można przede wszystkim jej niewielką zawartość kofeiny, której ma poniżej[...]

Picie gorącej herbaty. Właściwa temperatura herbaty do picia

W okresie zimowym wielu z nas sięga po rozgrzewającą gorącą herbatę. Pojawia się tutaj pytanie,[...]

Herbaciarnia Czarka Kraków

Herbaciarnia Czarka Kraków dane kontaktowe: telefon: 12 422 93 82, 606 97 25 34, adres:[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.