ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Badanie przeprowadzone przez naukowców z Università Politecnica delle Marche we Włoszech pokazało, że bez względu na metodę parzenia herbaty (tradycyjne lub zimne parzenie) aktywność przeciwutleniająca nie zmienia się znacząco.

Temperatura parzenia herbaty w właściwości. Czy zimna herbata traci właściwości? Aktywność chelatowania metali
Temperatura parzenia herbaty w właściwości. Czy zimna herbata traci właściwości? Aktywność chelatowania metali

Które parzenie herbaty jest zdrowsze?

Naukowcy zaparzyli herbatę liściastą: czarną, zieloną, oolong i białą na dwa sposoby. Tradycyjne parzenie trwało 7 minut i zostało wykonane gorącą wodą o temperaturze 90*C, natomiast “cold brew” zalano wodą zimną o temperaturze pokojowej pozostawiono na 2 godziny. Następnie zmierzono ich aktywność przeciwutleniającą i nie stwierdzono istotnych różnic pomiędzy gorącym i zimnym parzeniem herbaty. Wyjątkiem była herbata biała, która otrzymywała lepsze wyniki przy zimnym parzeniu.

Temperatura parzenia herbaty w właściwości. Czy zimna herbata traci właściwości? Aktywność przeciwutleniaczy
Temperatura parzenia herbaty w właściwości. Czy zimna herbata traci właściwości? Aktywność przeciwutleniaczy

Właściwości przeciwutleniające są ściśle powiązane z zawartością kwasów fenolowych oraz czynnikami chelatującymi. Herbata parzona na zimno okazała się jednak lepszym inhibitorem LDL – czyli skuteczniej obniżała poziom, tak zwanego, złego cholesterolu.

Temperatura parzenia herbaty w właściwości. Czy zimna herbata traci właściwości? Aktywność przeciwutleniaczy a LDL
Temperatura parzenia herbaty w właściwości. Czy zimna herbata traci właściwości? Aktywność przeciwutleniaczy a LDL

Źródło: Hot vs. cold water steeping of different teas: Do they affect antioxidant activity? Elisabetta Venditti, Tiziana Bacchetti, Luca Tiano, Patricia Carloni, Lucedio Greci, Elisabetta Damiani

Fot. Jadwiga Janowska

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Yerba mate Pajaro Azul, recenzja, opis

Wśród popularnych i szeroko rozpoznawalnych marek yerba mate, na sklepowych półkach znajdziemy także takie, których[...]

Herbata z Kolumbii. Kolumbijska herbata

Obecnie pod uprawami znajduje się tam 51 hektarów, roczna produkcja osiąga wielkość 82 ton herbaty[...]

Zielona herbata Milky Mao Feng parzenie, opinie

Herbata Milky Mao Feng pochodzi z Chin, dokładniej z prowincji Hubei. Nazwa „Mao Feng” odnosić[...]

Przepis na ciasto z Yerba mate, greeny z Yerba mate

Kolejny przysmak dla fanów Yerba Mate. Jak się okazuje, ostrokrzew paragwajski nadaje się nie tylko[...]

Historia Yerba Mate, pochodzenie Yerba Mate

Legenda opowiadająca o powstaniu Yerba Mate głosi, że Boginie Księżyca i Chmury przybyły zwiedzić Ziemię.[...]

Herbata na sen. Jak zrobić poduszkę z herbaty, która ułatwia zasypianie?

Poduszkę herbacianą można wykonać zarówno z herbaty świeżej jak i z wysuszonych fusów po zaparzeniu[...]

1 Comments

Wanilia: właściwości. Wanilia przyprawa do herbaty

Laski wanilii wszyscy znamy. Znamy też jej charakterystyczny aromat, który znajduje szerokie zastosowanie nie tylko[...]

Herbata japońska zielona Kokeicha, parzenie. Jak jest produkowana?

Kokeicha to herbaciana ciekawostka. W krajach zachodu można często kupić tę herbatę, która w Japonii,[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.