Badanie przeprowadzone przez naukowców z Università Politecnica delle Marche we Włoszech pokazało, że bez względu na metodę parzenia herbaty (tradycyjne lub zimne parzenie) aktywność przeciwutleniająca nie zmienia się znacząco.
Które parzenie herbaty jest zdrowsze?
Naukowcy zaparzyli herbatę liściastą: czarną, zieloną, oolong i białą na dwa sposoby. Tradycyjne parzenie trwało 7 minut i zostało wykonane gorącą wodą o temperaturze 90*C, natomiast “cold brew” zalano wodą zimną o temperaturze pokojowej pozostawiono na 2 godziny. Następnie zmierzono ich aktywność przeciwutleniającą i nie stwierdzono istotnych różnic pomiędzy gorącym i zimnym parzeniem herbaty. Wyjątkiem była herbata biała, która otrzymywała lepsze wyniki przy zimnym parzeniu.
Właściwości przeciwutleniające są ściśle powiązane z zawartością kwasów fenolowych oraz czynnikami chelatującymi. Herbata parzona na zimno okazała się jednak lepszym inhibitorem LDL – czyli skuteczniej obniżała poziom, tak zwanego, złego cholesterolu.
Źródło: Hot vs. cold water steeping of different teas: Do they affect antioxidant activity? Elisabetta Venditti, Tiziana Bacchetti, Luca Tiano, Patricia Carloni, Lucedio Greci, Elisabetta Damiani
Fot. Jadwiga Janowska
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata Kafar rooibos z pomarańczą 50g
Herbata rooibos słodkie espresso 50g
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos korzenne ciasteczko 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
188 Produkty
Herbata aromatyzowana
77 Produkty
Herbata zielona matcha
18 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
96 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
37 Produkty
Przeczytaj również
Jaka herbata na ból głowy
Ból głowy może dotykać nas w różnych sytuacjach i mieć różne przyczyny. Może to być[...]
lis
Herbata w Szwajcarii
Mało powierzchni, dużo tradycji i różnorodności. Tak w wielkim skrócie możemy określić Szwajcarię. Państwo położone[...]
mar
Co pije Tatar? Herbata Tatarska
Herbata Tatarska. Zagotować mleko (100 ml) i wodę (100 ml) w różnych naczyniach. Do gotującej[...]
wrz
Po czym poznać dobrą herbatę? Herbaty dobrej jakości
Jakość to cecha, którą kierujemy się przy dokonywaniu wyborów w czasie zakupów niemalże wszystkiego. Często[...]
cze
Przepis na serową herbatę. Jak zrobić mrożoną herbatę cheese tea?
Cheese tea, czyli herbata serowa, bo to o niej mowa, jest pomysłem nietypowym. Napój z[...]
cze
Herbata w prowincji Zhejiang
Prowincja Zhejiang znajduje się na wschodnim wybrzeżu Chin nad Morzem Wschodniochińskim. Jest to jedna z[...]
sty
Jak wygląda praca testera herbaty, którego kubki smakowe są ubezpieczone na 5mln złotych?
Sebastian Michaelis nigdy nie myślał dużo herbacie. Herbata była dla mnie codziennością, ale jako ciepły[...]
gru
Przegląd yerba mate: Cruz de Malta (ostrokrzew paragwajski) – opinie
Kiedy przyglądamy się liściom, nasuwa nam się na myśl słowo „elegancka”, ma równe liście i[...]
lut