Czy herbata długo parzona jest mocniejsza?

Herbata dłużej parzona nie jest mocniejsza, jeśli pod uwagę weźmiemy ilość kofeiny (czy teiny, jak kto woli) w gotowym herbacianym naparze.

No dobrze, ale przecież herbata długo parzona jest goryczkowa, a nasze babcie od zawsze ostrzegały: wyciągnij już torebkę z herbatą, bo będzie za mocna!

Podczas długiego parzenia herbaty wytrącają się garbniki, które powodują, że herbata jest gorzka, przez co wydaje nam się, że mamy do czynienia z mocnym naparem. To jednak rodzaj herbaty (miejsce uprawy, sposób przetworzenia itd.) zdecydują w największej mierze o tym, czy herbata jest mocna w kontekście pobudzenia (kofeiny).

Należy pamiętać, że długość parzenia herbaty ma bardzo duży wpływ na smak herbacianego naparu i dla różnych rodzajów herbaty czasy są definiowane według typu liści, ich jakości i gatunku.

Poznaj produkty czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu oraz ilość potrzebnych sztuk.