ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Herbata Hojicha

Hojicha to herbata jesiennych, późnych zbiorów. Liście tej herbaty mają mocny brązowy kolor, który jest wynikiem prażenia. Napar ma bardzo orzeźwiający aromat i intensywną brązową barwę. Smak jest zupełnie niepodobny do innych herbat zielonych, głównie charakteryzuje go słodycz i orzechowość. Niecodzienny smak tej herbaty (który może delikatnie kojarzyć się z kawą zbożową) potrafi zaskoczyć nawet przeciwników tradycyjnej zielonej.

Właściwości herbaty Hojicha

Herbata ta może być pita o każdej porze dnia i nawet wieczorem, również przez dzieci, dzięki bardzo niewielkiej ilości teiny. Katechina zawarta w tej herbacie pomaga obniżyć ciśnienie oraz pomaga wyregulować poziom cholesterolu i cukrów w organiźmie. Zdecydowanie polecana po ciężkostrawnych tłustych posiłkach, jej składniki pomagają regulować gospodarkę tłuszczową organizmu.

Sposób parzenia herbaty Hojicha

Do parzenia hojichy używamy wody bardzo gorącej 90 – 100ºC, około 1,5 łyżeczki (2g) na 150ml. Czas parzenia dość krótki 30-60 sekund. Herbatę to należy parzyć dwukrotnie.

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Witaminy w herbacie, zawartość witamin w herbacie

Nie stwierdzono zawartości witaminy A w żadnej herbacie (oprócz Matchy, dla 2g będzie to 0,32[...]

Yerba mate i zielona herbata. Przepis na yerba mate z zieloną herbatą

Zielona herbata dodaje mate nieco świeższego posmaku oraz dodatkowej porcji kofeiny i przeciwutleniaczy. Można z[...]

Herbata z bambusa właściwości, herbata bambusowa parzenie liści

Liście bambusa mogą być przetworzone, żeby pomagać w leczeniu wielu chorób. Świeże liście bambusa są[...]

Jak zrobić bombille w domu, jak zrobić rurkę do picia Yerba Mate

Sposób na zrobienie bombilli ze słomki do napojów, gumki recepturki i pinezki jest bardzo prosty.[...]

Imbir: właściwości, działanie. Dodatki do herbaty #2

Dzięki zawartości olejków eterycznych imbir posiada swój charakterystyczny, odświeżający i lekko cytrynowy aromat. Działa rozgrzewająca[...]

1 Comments

Gaiwan. Symbol nieba, człowieka i ziemi

Gaiwan: czarka z przykrywką (gai- przykrywka, wan- czarka), to bardzo przydatne naczynie do parzenia herbaty.[...]

Historia picia herbaty

Pierwszą herbatę zaparzył... wiatr. To on bowiem według legendy strącił z drzewa listki herbaciane, które[...]

Jak herbata podbiła i zadomowiła się w Polsce?

Staliśmy się krajem, który może nie ma tak długiej i barwnej kultury herbacianej jak Chiny,[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.