ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Autorką tekstu jest Ewa (herbatniczek.wordpress.com)

Sorwathe i Cyohoha Rukeri

Ruanda, dzisiaj nazywa się Republiką Rwandy lub Rwandą. Jest to wyżynny kraj o wilgotnym klimacie położony w środkowowschodniej Afryce. Herbata została wprowadzona w 1952 roku i obecnie jest jednym z najważniejszych dóbr eksportowych. Produkuje się głównie herbatę czarną, białą i zieloną. W 2012 roku Rwanda miała 11 głównych fabryk herbaty. Plantacja Rukeri, inaczej nazywana Cyohoha Rukeri (spotkałam się też z nazwą Cyohoha Rukeri Sorwathe, gdzie Sorwathe to nazwa fabryki herbacianej) została założona w 1966 roku. Obecnie jej właścicielem jest Joe Wertheim’s Tea Importers Inc.

Herbata czarna Rwanda Rukeri
Herbata czarna Rwanda Rukeri

Sorwathe, założona w 1975 roku, produkuje herbatę z upraw Rukeri i znana jest z ortodoksyjnych metod produkcji. To właśnie dzięki tym metodom oraz produkcji herbaty o dobrej jakości, stała się ona inspiracją dla pozostałych plantacji w Rwandzie.

W 2017 roku na North American Tea Conference herbata Rukeri Organic Green OP zdobyła pierwsze miejsce, a Rukeri Black OP drugie.

Herbata czarna Ruanda FOP Rukeri

Dzisiaj przygotowałam herbatę właśnie z upraw Cyohoha Rukeri. Jest to herbata czarna FOP, co oznacza Flowery Orange Pekoe. Nasz susz będzie zawierał w sobie pączek, pęd oraz pierwszy listek. Od pierwszego momentu herbata pachnie żywicznie i esencjonalnie, słodkawo. Listki są mocno zwinięte, niemal czarne ze śliwkowymi tonami.

Ruanda FOP Rukeri - czarna herbata: susz
Ruanda FOP Rukeri – czarna herbata: susz

Herbatę zaparzyłam wodą o temperaturze 95 stopni. Użyłam 3 gramy suszu i parzyłam przez 2 minuty. W ogrzanym czajniku, herbata pachniała słodko rodzynkami, miodem, a może nawet wiśnią. Napar wyszedł w kolorze ciemnopomarańczowym, czerwonawym. Pachnie słodko, nieco żywicznie.

W smaku nieco rodzynek, nieco wiśni. Ściągająca w ustach, na granicy goryczki jednak nie gorzka. Przygotowałam też drugie parzenie, 3 minutowe. Wyszło bardzo podobne, pojawiły się jednak delikatne wrażenia wanilii.

Ruanda FOP Rukeri - czarna herbata: parzenie
Ruanda FOP Rukeri – czarna herbata: parzenie

Sorwathe i odpowiedzialność

Plantacje i fabryka w Sorwathe zachowują swoją początkową filozofię społecznej odpowiedzialności. Nie uległa ona zmianie nawet podczas wielu wojen i konfliktów. Właściciele poprawiają jakość życia Rwandańczyków między innymi poprzez dbanie o źródła wody czy remonty dróg. Sorwathe jest też pierwszą fabryką w Rwandzie, która zaczęła prowadzić politykę przyjazną dla środowiska. Za swoją działalność na rzecz lokalnych społeczności, Sorwathe zostało odznaczone przez Hilary Clinton nagrodą Award for Corporate Excellence (ACE). Fabryka współdziała także aktywnie z UNICEF.

Ruanda FOP Rukeri - czarna herbata: napar (kolor)
Ruanda FOP Rukeri – czarna herbata: napar (kolor)

Źródła:

  • teaimporters.com/about-us/
  • jetro.go.jp/ext_images/world/africa/seminar_reports/pdf/20121129_Rwanda.pdf
  • fairtradeafrica.net/casestudies/sorwathe/
  • reuters.com/article/rwanda-tea-idUSL5N1877HN
  • fairtradeafrica.net/casestudies/sorwathe/
  • nbtea.co.uk/store/en/black-tea/256-rwanda-rukeri-op.html
  • awakencoffeeroasting.com/products/rwanda-rukeri
  • rw.geoview.info/usine_a_the_cyohoharukeri,7321701
  • stir-tea-coffee.com/tea-report/factories-adopt-orthodox-production/

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Ile razy można parzyć Hibiskus?

Hibiskus dobrej jakości jest bardzo wydajny. Długie parzenie, nawet 10 minutowe spowoduje, że otrzymamy bardzo[...]

Kalebasa: Yerba Mate

Kalebaza, calebasse jest to hiszpańska nazwa tykwy, rośliny pochodzącej z Afryki i Azji. Tykwa należy[...]

5 porad, jak zaparzyć idealnie zieloną herbatę liściastą

Jakość wody znacząco wpływa na smak zielonej herbaty - twierdzą eksperci. Jaką wodę wybrać do[...]

Dodatki do herbaty. Co dodać do herbaty, żeby lepiej smakowała?

Mleko, cukier, miód, a może sól i masło? Czego dodać do herbaty? Do jakiej herbaty[...]

Parzenie herbaty wodą z lodowca za 300zł

Najważniejszą jej cechą jest fakt, że była całkowicie odizolowana od ogólnoplanetarnego obiegu wody w przyrodzie[...]

Herbata zielona Shincha

Shincha to nazwa pierwszego wiosennego zbioru herbat w Japonii, a jednocześnie nazwa herbaty pochodzącej z[...]

Herbata czerwona Pu-Erh Varadero, opinie

Napar czerwonej herbaty Pu-Erh Varadero to jeden z najjaśniejszych Pu-Erhów aromatyzowanych, jakie miałem okazję testować.[...]

W poszukiwaniu herbaty: Maroko

Jesteśmy w Maroko, aby napić się tradycyjnej marokańskiej zielonej herbaty z miętą. To herbata, która[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.