Powiadom mnie! Wpisz swój email, a my damy Ci znać, kiedy produkt będzie dostępny.
Email Ilość Twój e-mail zostanie wykorzystany tylko do powiadomienia Cię o dostępności.

Ruanda FOP Rukeri – czarna herbata: parzenie, opinie

Autorką tekstu jest Ewa (herbatniczek.wordpress.com)

Sorwathe i Cyohoha Rukeri

Ruanda, dzisiaj nazywa się Republiką Rwandy lub Rwandą. Jest to wyżynny kraj o wilgotnym klimacie położony w środkowowschodniej Afryce. Herbata została wprowadzona w 1952 roku i obecnie jest jednym z najważniejszych dóbr eksportowych. Produkuje się głównie herbatę czarną, białą i zieloną. W 2012 roku Rwanda miała 11 głównych fabryk herbaty. Plantacja Rukeri, inaczej nazywana Cyohoha Rukeri (spotkałam się też z nazwą Cyohoha Rukeri Sorwathe, gdzie Sorwathe to nazwa fabryki herbacianej) została założona w 1966 roku. Obecnie jej właścicielem jest Joe Wertheim’s Tea Importers Inc.

Herbata czarna Rwanda Rukeri
Herbata czarna Rwanda Rukeri

Sorwathe, założona w 1975 roku, produkuje herbatę z upraw Rukeri i znana jest z ortodoksyjnych metod produkcji. To właśnie dzięki tym metodom oraz produkcji herbaty o dobrej jakości, stała się ona inspiracją dla pozostałych plantacji w Rwandzie.

W 2017 roku na North American Tea Conference herbata Rukeri Organic Green OP zdobyła pierwsze miejsce, a Rukeri Black OP drugie.

Herbata czarna Ruanda FOP Rukeri

Dzisiaj przygotowałam herbatę właśnie z upraw Cyohoha Rukeri. Jest to herbata czarna FOP, co oznacza Flowery Orange Pekoe. Nasz susz będzie zawierał w sobie pączek, pęd oraz pierwszy listek. Od pierwszego momentu herbata pachnie żywicznie i esencjonalnie, słodkawo. Listki są mocno zwinięte, niemal czarne ze śliwkowymi tonami.

Ruanda FOP Rukeri - czarna herbata: susz
Ruanda FOP Rukeri – czarna herbata: susz

Herbatę zaparzyłam wodą o temperaturze 95 stopni. Użyłam 3 gramy suszu i parzyłam przez 2 minuty. W ogrzanym czajniku, herbata pachniała słodko rodzynkami, miodem, a może nawet wiśnią. Napar wyszedł w kolorze ciemnopomarańczowym, czerwonawym. Pachnie słodko, nieco żywicznie.

W smaku nieco rodzynek, nieco wiśni. Ściągająca w ustach, na granicy goryczki jednak nie gorzka. Przygotowałam też drugie parzenie, 3 minutowe. Wyszło bardzo podobne, pojawiły się jednak delikatne wrażenia wanilii.

Ruanda FOP Rukeri - czarna herbata: parzenie
Ruanda FOP Rukeri – czarna herbata: parzenie

Sorwathe i odpowiedzialność

Plantacje i fabryka w Sorwathe zachowują swoją początkową filozofię społecznej odpowiedzialności. Nie uległa ona zmianie nawet podczas wielu wojen i konfliktów. Właściciele poprawiają jakość życia Rwandańczyków między innymi poprzez dbanie o źródła wody czy remonty dróg. Sorwathe jest też pierwszą fabryką w Rwandzie, która zaczęła prowadzić politykę przyjazną dla środowiska. Za swoją działalność na rzecz lokalnych społeczności, Sorwathe zostało odznaczone przez Hilary Clinton nagrodą Award for Corporate Excellence (ACE). Fabryka współdziała także aktywnie z UNICEF.

Ruanda FOP Rukeri - czarna herbata: napar (kolor)
Ruanda FOP Rukeri – czarna herbata: napar (kolor)

Źródła:

  • teaimporters.com/about-us/
  • jetro.go.jp/ext_images/world/africa/seminar_reports/pdf/20121129_Rwanda.pdf
  • fairtradeafrica.net/casestudies/sorwathe/
  • reuters.com/article/rwanda-tea-idUSL5N1877HN
  • fairtradeafrica.net/casestudies/sorwathe/
  • nbtea.co.uk/store/en/black-tea/256-rwanda-rukeri-op.html
  • awakencoffeeroasting.com/products/rwanda-rukeri
  • rw.geoview.info/usine_a_the_cyohoharukeri,7321701
  • stir-tea-coffee.com/tea-report/factories-adopt-orthodox-production/

Dodaj komentarz