ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Ile minut trzeba parzyć herbatę? Temperatura wody do parzenia herbaty

Żeby przygotować prawidłowo herbatę musimy przestrzegać zasad parzenia konkretnego rodzaju herbaty. Poniższa tabela zawiera najpopularniejsze rodzaje herbaty wraz z odpowiednimi czasami parzenia i temperaturą parzenia. Czarną herbatę, czerwoną Pu-erh, Darjeeling, miodokrzew i czerwonokrzew należy parzyć świeżo przegotowanym wrzątkiem. Herbatę Oolong (niebieską, turkusową) zalewamy najczęściej 90°C, a białą 80°C wodą.

Wszystkie rodzaje herbaty różnią się też jakością, przez co – zazwyczaj – najlepiej stosować się do opisu parzenia na opakowaniu. Uwaga! Czasem zdarza się, że importer herbaty do Polski nie ma o niej pojęcia i czas parzenia na opakowaniu jest zbyt długi lub zbyt krótki, a temperatura wody zupełnie losowa.

Największym problemem dla początkującego może okazać się parzenie zielonej herbaty: tutaj tę najlepszej jakości parzy się wodą o temperaturze nawet 60°C, a czas parzenia może wynieść nawet 30 sekund.

Herbata jest bardzo wdzięcznym tematem do eksperymentowania. Można spróbować zaparzyć większą ilość liści skracając czas parzenia, albo mniejszą wydłużając ten czas.

W poniższej tabeli zawarliśmy najpopularniejsze rodzaje herbat wraz z temperaturą wody i czasem parzenia, które sprawdzają się przy parzeniu 5g herbaty (ok. 1 łyżeczki) w filiżance (120ml).

Rodzaj herbaty

Temperatura wody

Czas parzenia

Herbata Czarna

96°C

2 – 3 min.

Herbata Zielona

60 – 85°C

1 – 3 min.

Herbata Biała

75 – 85°C

2 – 5 min.

Herbata Darjeeling

96°C

2 – 3 min.

Herbata Oolong

90 – 96°C

1 – 3 min.

Herbata Czerwona
Pu-Erh

96 °C

1 – 3 min.

Herbatka Rooibos/Honeybush

96 °C

3 – 5 min.

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Matcha: jak pić? Jak zrobić herbatę Matcha na zimno?

Do standardowego shakera wlewamy około 250 ml zimnej wody, dodajemy pół małej łyżeczki matchy i[...]

Test Yerba mate w butelkach: Club Mate, Mate Classic, Buenos Mate, Mio Mio Mate

Zrobiliśmy test Yerba mate w butelkach, które dostaliśmy od jednego z naszych widzów. Próbowaliśmy yerba[...]

Właściwości czerwonej herbaty Pu-erh: część 4

Właściwości czerwonej herbaty Pu-erh. Czy można schudnąć pijąc czerwoną herbatę? Można!

Przepis na świąteczną herbatę z jabłkiem i rodzynkami

1/2 litra klarownego soku jabłkowego wlać do garnka, wrzucić otwartą laskę wanilii (można użyć syropu[...]

Parzenie herbaty zielonej na zimno. Shinobicha

Shinobicha jest to sposób parzenia szlachetnych i wysokogatunkowych herbat w Japonii polegający na zasypaniu suszu[...]

Zielona herbata Tamaryokucha japońska organiczna

Tamaryokucha znana jest też pod nazwą Guricha lub Zwinięta skręcona herbata. W nazewnictwie główną rolę[...]

Lista ogrodów w prowincji Darjeeling, ogrody Darjeeling

Lista ogrodów w prowincji Darjeeling, ogrody Darjeeling. Lista ponad 80 ogrodów herbacianych rozsianych na terenie[...]

Prażona herbata Hojicha (japońska)

Herbata Hojicha powstała w 1920 roku w Kioto za sprawą pewnego sprzedawcy herbaty, któremu pozostała[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.