Czy herbata to roślina? Zdecydowanie tak. Słowem herbata nazywa się także susz wykonany z liści krzewów herbacianych oraz napar z tego suszu. Nie do końca poprawnie mówi się też potocznie o herbatach ziołowych, które są naparem części innych roślin jak liść mięty czy kwiat rumianku. Bezpieczniej jest mówić w takiej sytuacji o naparach ziołowych.
Co do samej rośliny herbacianej to też nie zawsze było to oczywiste i dla wszystkich jednoznaczne. Gdy w czasach kolonialnych herbata docierała do Europy i zainteresowali się nią botanicy, nie było łatwo o rzetelną wiedzę na temat tej rośliny. Początkowo uważano, że herbata czarna i zielona pochodzi z dwóch różnych roślin. Nawet słynny naturalista Linneusz nadał im osobne nazwy, zgodnie z opracowanymi przez siebie zasadami nazewnictwa. W końcu jednak herbata doczekała się dokładnego opisu i klasyfikacji.
Dziś wyróżniamy:
- herbatę chińską o małych liściach, rosnącą w postaci krzewów
- oraz drzewa herbaty asamskiej o dużych liściach.
- Poza tymi dwiema głównymi jest jeszcze wiele innych odmian, które mają mniejsze znaczenie przemysłowe.
Znamy także setki kultywarów, czyli uprawnych odmian rośliny herbacianej. Te różnią się między sobą terminem zbioru, odpornością na choroby i warunki klimatyczne, no i przede wszystkim walorami smakowymi i aromatem. Porównać można to do różnic pomiędzy gatunkami jabłek o różnych kolorach, wielkości i aromacie.
Autorem tekstu jest Rafał Przybylok
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos hemp 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Herbata rooibos pomarańcza naturalna 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
187 Produkty
Herbata aromatyzowana
70 Produkty
Herbata zielona matcha
17 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
90 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
35 Produkty
Przeczytaj również
T: Tip, oznaczenie jakości herbaty
T: Tip to jedno z literowych oznaczeń jakości herbaty. Oznacza, że jest to herbata wykonana[...]
Tao Chińskiej Herbaty: recenzja książki, opinie
Tao Chińskiej Herbaty, przewodnik praktyczny i kulturalny, autorstwa Ling Yun (wydawnictwo Olesiejuk) to książka o[...]
lip
Parzenie zielonej herbaty: Kukicha, Jak prawidłowo parzyć zieloną herbatę Kukicha, przepis
Kukicha to nietypowa herbata, ponieważ składa się głownie z gałązek, szypułek i łodyżek liści. Zwykle[...]
mar
Zimne parzenie (cold brew) vs. ciepłe parzenie: różnice
W zimnej wodzie dobrze rozpuszczają się aminokwasy, których obecność w naparze wiąże się z cenionymi[...]
maj
Kwas GABA gama aminomasłowy w zielonej herbacie
Kwas gama aminomasłowy nazywany skrótem GABA jest jednym ze składników herbaty. Osoby zajmujące się kulturystyką[...]
lis
Rodzaje yerba mate: chimarrao, argentyńska, paragwajska, urugwajska
Co kraj to obyczaj. Okazuje się także, że co kraj to yerba mate. Nie trzeba[...]
1 Comments
lis
Przepis na kawę z koglem moglem (jajkiem) i mleczkiem w tubce
Połączenie kawy z surowym jajkiem i mlekiem skondensowanym, szczególną popularnością cieszy się w Wietnamie –[...]
mar
Herbata biała Bai Mu Dan (Pai Mu Tan), poradnik
Herbaty białe cieszą się w ostatnich latach wielkim zainteresowaniem. Z jednej strony to dobrze, a[...]
sie