ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Czy herbata to roślina? Zdecydowanie tak. Słowem herbata nazywa się także susz wykonany z liści krzewów herbacianych oraz napar z tego suszu. Nie do końca poprawnie mówi się też potocznie o herbatach ziołowych, które są naparem części innych roślin jak liść mięty czy kwiat rumianku. Bezpieczniej jest mówić w takiej sytuacji o naparach ziołowych.

Co do samej rośliny herbacianej to też nie zawsze było to oczywiste i dla wszystkich jednoznaczne. Gdy w czasach kolonialnych herbata docierała do Europy i zainteresowali się nią botanicy, nie było łatwo o rzetelną wiedzę na temat tej rośliny. Początkowo uważano, że herbata czarna i zielona pochodzi z dwóch różnych roślin. Nawet słynny naturalista Linneusz nadał im osobne nazwy, zgodnie z opracowanymi przez siebie zasadami nazewnictwa. W końcu jednak herbata doczekała się dokładnego opisu i klasyfikacji.

Herbata czarna Assam Harmutty STGFOP1 50g
Herbata czarna Assam Harmutty STGFOP1 50g

Dziś wyróżniamy:

  • herbatę chińską o małych liściach, rosnącą w postaci krzewów
  • oraz drzewa herbaty asamskiej o dużych liściach.
  • Poza tymi dwiema głównymi jest jeszcze wiele innych odmian, które mają mniejsze znaczenie przemysłowe.

Znamy także setki kultywarów, czyli uprawnych odmian rośliny herbacianej. Te różnią się między sobą terminem zbioru, odpornością na choroby i warunki klimatyczne, no i przede wszystkim walorami smakowymi i aromatem. Porównać można to do różnic pomiędzy gatunkami jabłek o różnych kolorach, wielkości i aromacie.

Autorem tekstu jest Rafał Przybylok

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

T: Tip, oznaczenie jakości herbaty

T: Tip to jedno z literowych oznaczeń jakości herbaty. Oznacza, że jest to herbata wykonana[...]

Tao Chińskiej Herbaty: recenzja książki, opinie

Tao Chińskiej Herbaty, przewodnik praktyczny i kulturalny, autorstwa Ling Yun (wydawnictwo Olesiejuk) to książka o[...]

Parzenie zielonej herbaty: Kukicha, Jak prawidłowo parzyć zieloną herbatę Kukicha, przepis

Kukicha to nietypowa herbata, ponieważ składa się głownie z gałązek, szypułek i łodyżek liści. Zwykle[...]

Zimne parzenie (cold brew) vs. ciepłe parzenie: różnice

W zimnej wodzie dobrze rozpuszczają się aminokwasy, których obecność w naparze wiąże się z cenionymi[...]

Kwas GABA gama aminomasłowy w zielonej herbacie

Kwas gama aminomasłowy nazywany skrótem GABA jest jednym ze składników herbaty. Osoby zajmujące się kulturystyką[...]

Rodzaje yerba mate: chimarrao, argentyńska, paragwajska, urugwajska

Co kraj to obyczaj. Okazuje się także, że co kraj to yerba mate. Nie trzeba[...]

1 Comments

Przepis na kawę z koglem moglem (jajkiem) i mleczkiem w tubce

Połączenie kawy z surowym jajkiem i mlekiem skondensowanym, szczególną popularnością cieszy się w Wietnamie –[...]

Herbata biała Bai Mu Dan (Pai Mu Tan), poradnik

Herbaty białe cieszą się w ostatnich latach wielkim zainteresowaniem. Z jednej strony to dobrze, a[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.