ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Jak wiadomo herbata Pu-Erh, czyli herbata czerwona w naszej europejskiej nomenklaturze, a czarna u Chińczyków, musi pochodzić z prowincji Yunnan. Jedynie tamtejsza herbata czerwona ma prawo nosić zaszczytną nazwę pochodzącą od miasta Pu-Erh, gdzie zaczynał się słynny szlak herbaciano-konny. W regionie tym występują szczególne warunki klimatyczne, które sprawiają, że produkowana tutaj herbata cieszy się największym uznaniem znawców herbat dojrzewających. Wyjątkowość tutejszych szczepów herbacianych krzewów, często wymieszanych z dziko rosnącymi odmianami, stwarza unikalne możliwości komponowania rzadkich herbat.

Nietrudno się domyślić, że i tutaj, w Yunnanie są regiony uważane wręcz za idealne do uprawy wyjątkowej herbaty, a powstające tutaj herbaciane ciastka są obiektem pożądania kolekcjonerów i smakoszy.

Plantacje herbaciane w Indiach (Munnar)
Plantacje herbaciane w Indiach (Munnar)

Sześć gór

Najbardziej cenione miejsca upraw herbaty czerwonej to słynne sześć gór w prowincji Yunnan w prefekturze Xishuangbanna, gdzie od czasów dynastii Ming dokumentuje się produkcje najlepszej herbaty. Sześć Wielkich Gór Herbacianych nosi nazwy od przedmiotów, które miał w tych miejscach pozostawić słynny Zhuge Liang, kanclerz i polityk, doskonały strateg oraz regent mający wielki wpływ na rozwój rolnictwa w regionie. Jeśli to prawda, znaczyłoby to, że góry te znane już były w czasach trzech królestw gdy żył Zhuge Liang, czyli w II i III wieku naszej ery.

Słynne góry: Youle, Gedeng, Yibang, Manzhuang, Mansa i Manzhi

Leżąca najdalej na zachód to Youle czyli „miedziany gong”, tutaj uprawia się odmianę herbaty o wielkich liściach dającą napar o silnej goryczy, ściągający i pobudzający ślinianki. Cechuje go silna słodycz powracająca czyli huigan, tak charakterystyczna w herbacie postfermentowanej, jej aromat jednak nie jest oszałamiający.

Kolejna góra idąc na wschód to Gedeng. Jej nazwa oznacza „skórzane strzemię”. Tutaj uprawiane są krzewy odmiany Qiao Mu czyli szczepu o małych i średnich liściach. Podobnie jak w herbatach z Youle mamy do czynienia z taninowym i dość gorzkim naparem, aromat jednak jest delikatny i przyjemny, a huigan silny.

Herbata czerwona pu-erh Black Wiosna 2012 357g
Herbata czerwona pu-erh Black Wiosna 2012 357g

Idąc dalej na wschód napotkamy kolejne dwie góry na północy Yibang, co znaczy „drewniana grzechotka” gdzie również uprawiany jest szczep Qiao Mu o małych liściach. Herbata pochodząca stąd jest intensywna, cechuje ją najsilniejszy huigan oraz kwiatowy i roślinny aromat, który pozostaje wyjątkowo długo w ustach.

Na południu znajduje się zaś góra Manzhuang czyli „żelazna sztabka” gdzie z odmian o wielkich liściach produkuje się herbatę cierpką i goryczkową, która poza silną słodyczą powracającą pozostawia posmak przypominający śliwki.

Herbata czerwona pu-erh zielony green Sheng
Herbata czerwona pu-erh zielony green Sheng

Największy obszar skupia się wokół góry Mansa, której nazwa oznacza „torbę na ziarno do wysiewu” znajdującej się dalej na wschód. Produkuje się tutaj herbatę o smaku śliwki i miodu oraz o niewielkiej goryczy i cierpkości używając szczepów wielkolistnych.

Zaraz obok Mansa znajduje się Manzhi czyli „miedziany kociołek” gdzie rosną szczepy o małych i średnich liściach. Tutejsza herbata podobnie jak w Gedeng, jest gorzka i ściągająca, a aromat delikatny.

Herbata czerwona pu-erh Ban Zhang Mountain Cooked Tea Cake 357g
Herbata czerwona pu-erh Ban Zhang Mountain Cooked Tea Cake 357g

Produkcja herbaty w tych górach podupadła na początku XX wieku wskutek pożarów i niekorzystnej sytuacji podatkowej. W latach sześćdziesiątych założono więc nowe plantacje i rynek Pu-Erhów znów odżył na tyle abyśmy w Polsce również mogli cieszyć się tym smakiem.

Autorem tekstu jest Rafał Przybylok

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Herbata z bursztynu na wzmocnienie odporności. Bursztyn na zdrowie

Nalewka i napar z bursztynu stosowana była już od starożytności dla oczyszczenia i wzmocnienia ciała.[...]

Ostrokrzew niemocny, czyli bezkofeinowa yerba mate

Są wśród nas osoby, które nie lubią bądź nie mogą przyjmować kofeiny. Dzieje się tak[...]

Co ma wpływ na smak kawy? Porady

Jak często zdarza się słyszeć, że kawa którą lubimy pić po jakimś czasie popsuła się,[...]

Ciekawe liczby związane z herbatą

Przedstawiamy kilka liczbowych ciekawostek na temat herbaty, o których mogliście nie słyszeć.

Gdzie wybrać się na dobrą kawę i herbatę w Warszawie? (odcinek 1)

Zapraszamy na pierwszy odcinek przewodnika po dobrych lokalach, w których napijecie się najlepszej kawy i[...]

Yerba Mate dla początkujących

W specjalnym wydaniu Czajnikowego znajdziecie dużo przydatnych informacji o Yerba Mate w szczególności dla początkujących.[...]

Gdzie wybrać się na dobrą kawę i herbatę w Warszawie? (odcinek 2)

Zapraszamy na drugi odcinek przewodnika po dobrych lokalach, w których napijecie się najlepszej kawy i[...]

Glina z Yixing. Jak powstają czajniki z glinki

Glina Yixing to wyjątkowy rodzaj gliny służący do wyrobu ceramiki, a zwłaszcza utensyliów do parzenia[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.